Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Второ издание на фестивала под мотото: "Цаца, лимони, звезди"

"Джурджуна" или долче вита по царевски

Как една пианистка от Ташкент се оказа в морското ни градче

2
Снимка: Facebook/Община Царево
Фестивалът се провежда за втора година и си е съвсем местен, царевски. Миналата година се надявали да съберат около 600 човека, дошли обаче близо 3000 и три дни не искали да си ходят - това ни разказа кметът на Царево Иван Лапчев.
Тази година, на специално обновената сцена край морето, точно на 14 септември започва втората Джурджуна. За фестивала, но и за това как Царево приема чужденците, говорим с една дама, която ще участва във фестивала. Нищо, че е родена в Ташкент. Името й е Елена Припува, родителите ѝ са от Украйна, но "млади и ентусиазирани, заминават да строят отново Ташкент в края на 60-те, след голямото земетресение там". Това ми разказва Елена, с която се срещаме в центъра на Царево. Тя е тръгнала на репетиция с групата, с която ще свирят на фестивала. Именно в Ташкент тя среща своя съпруг, който е от Царево и така вече 30 години тя живее в морското градче. 
"Вече започнах да сънувам на български, така че не знам каква съм", смее се Елена. В Ташкент тя завършва Консерваторията като пианистка, тук в Царево също преподава пиано - и на местни деца, и на русначета. Децата й почти не говорят руски, само разбират, "но внучетата го влядеят перфектно". Но не е само пианото - Елена и съпругът и имат "малко ресторантче в стария квартал, с рибено меню - все пак съм в рибарско семейство. Опитват се да ме провокират да готвя ташкентски специалитети, но не се поддавам". Поддава се обаче на чара на Царево и много го обича. Местните не я приели веднага, а постепенно. "Всичко зависи от това какъв човек си и как подхождаш към хората и към това, което правиш". Иначе много е пътувала из България, най-много й харесва Велико Търново - "красив град, стари къщи, най-хубав български се говори, жените са най-хубави - нали са, както вие им казвате, болярки" - смее се Елена. София и се струва "суетна като Москва, нали е столица".
Като стигаме до "Джурджуна", тя много се оживява, разказва за историята на тези местни бардови песни, създадени в периода от 60-те до 90-те, комбинирайки елементи от "Бийтълс" и "Ролинг Стоунс" с местните мелодични традиции. Кметът на Царево, по чиято идея е създаден фестивала "Джурджуна", описва песните като "събрали всичко между Тони Димитрова и "Щурците"". Лидер на местните бардове е бил музикант, известен като Лорда, който обаче в един момент напуска България, след като се жени за скандинавка. Но "Джурджуна"-та и всичко около нея остават. Защото жителите на Царево го умеят това - да се веселиш на маса с приятели. Пък и "всеки трети местен може да свири на китара", както се оказва. Но групата, в която свири Елена, е професионална, в нея всичко се прави както трябва. А към местния репертоар са добавили няколко руски песни (от най-известните като "Поручик Галицин") и няколко гръцки (все пак тук гръцкото влияние си е силно, мнозина имат гръцки предци).
Така че - всички са добре дошли в петък, на 14-ти септември, на сцената край морето в Царево. За второто издание на фестивала "Джудржуна". Под мотото "Цаца, лимони, звезди". Как иначе!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Пореден ден с опасни горещини, с температура в София около 37°

И днес  остава слънчево, след обяд - горещо. Над източната половина от страната ще се развива купеста облачност, но ще е без валежи, съобщиха от НИМХ. Ще духа слаб до умерен вятър от североизток. Максималните температури ще бъдат между 36° и 41°, в София - около 37°. В планините ще бъде слънчево и топло. След обяд над Странджа, Сакар и източната..

публикувано на 15.07.24 в 07:35
пианистката Росица Банова

Изживяването на сцена не се повтаря

Гостува пианистката Росица Банова, която живее и работи в Китай - дъщеря на писателя, драматург и преводач Банчо Банов и на балерината Росица Банова: "Колкото повече остарявам толкова по ми е приятно да се връщам. Учих 2 години в НМА и спечелих стипендия за Америка. Александър Йосифов каза на баща ми, че трябва да се насоча към музиката. От баща си..

публикувано на 14.07.24 в 12:03
Вяра Мацева в Бергамо - Порта Нуова

Тук сме за малко и трябва да дадем най-доброто от себе си

Пътешествие от Милано до Палермо с Вяра Мацева – юрист, поет, треньор по аеробика. Представяме и нейната нова стихосбирка „Размисли на сърцето“: "Днес е празникът на Палермо. Италия е за всякакви случаи - море, планина, хубава храна, хората са добронамерени, забележителности от различни епохи. Чувствам се като у дома си. Темпераментът се движи от..

публикувано на 14.07.24 в 10:55
д-р Йорданка Господинова

Не да добавяме години към живота си, а живот към годините си

С д-р Йорданка Господинова – треньор по здравословно хранене, един от първите хранителни коучове в България, говорим за здравословното хранене през летния сезон и какъв хранителен режим е добре да спазваме: "Денят трябва да статира с вода. Имаме циклично, сезонно хранене. Да се научим да слушаме и разбираме тялото си. Първо трябва да мислим за..

публикувано на 14.07.24 в 10:11

Историята оживява - Учителят Петър Дънов - слово първо

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 13.07.24 в 16:00
Ючбунар

Софийски разкази - квартал Ючбунар

В  Софийски разкази днес говорим за квартал Ючбунар: "Ючбунар-Три кладенци е по "Пиротска", до "Димитър Петков". Един от важните му символи е църквата "Св.Николай Софийски". На мястото, където е убит, бликат три извора. Легендите водят до 16 в., когато идва да рабти в София. Отказва да приеме исляма, бил е бит до смърт в "Търницата", част от..

публикувано на 13.07.24 в 15:00
Змей Горянин

Адресите на любовта - писателят Змей Горянин и Соня Змеицата

Съпругата му, Соня Змеицата, го вкарва в любовен триъгълник с Елин Пелин и Васил Стоилов Светлозар Димитров, с псевдоним Змей Горянин, днес е известен на малцина, изкушени от литературата, но през 20-те, 30-те и 40-те години на ХХ век е един от най-популярните писатели. Съпругата му Соня, от знатния род Мушанови, е една от всепризнатите..

публикувано на 13.07.24 в 14:00