Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Как се готви боб в Радуил

Снимка: Лили Големинова
При гостуването на пътуващото ни "Радиокафе" в село Радуил (само на 8 километра от Боровец), имахме много колоритни срещи. Една от тях беше с Цветанка и Добринка - двете дами, които от 14 години приготвят 10-те казана боб, необходими за изхранване на гостите на ежегодния Фестивал на боба в селото.

Те бяха първите ни гости, защото така и така бяха станали рано - още от 6 сутринта се бяха захванали с казаните. Защо е толкова хубав радуилският боб, бързам да попитам аз. "Най-вече заради хубавата вода, с която се напоява - отговарят ми баба Цветанка и баба Добринка, допълвайки се, - нали тук имаме две реки, но бобът от Слимница е най-вкусен, защото е по-малка рекичка и водата е по-топла".
За приготвянето най-важното е да се накисне от предната вечер, да се измие на сутринта и да се сложи в студена вода. Вари се бавно - "по-полека", на тих огън. Изобщо, "бобът става най-хубав на огън". Който е в града и си няма огън, поне да го вари на слаб котлон. Продължаваме с указанията на Цветанка и Добринка - "като изври малко водата и фасулът спадне до долу, слагаме първо кромид и моркови, после, като поомекне, добавяме чушките - червени, пресни, нарязани на дребно. Слагаме и прясна чубрика, целите гранки - както са си". Солта и олиото - накрая, а който обича люто, да си стрие една люта чушка в купичката - "и става приказка", по думите на баба Добринка.
Според нашите гостенки на масата с боба трябва да има салата, "домашна печен чушка с оцет и чесън, както и хляб".
Освен чуден боб, в Радуил има хубави картофи и домати, а в реките има пъстърва. Затова всички умеят да готвят добре именно с тези продукти.
Живо изглежда (особено по време на фестивала на боба) село Радуил, но според Цветанка и Добринка някога хората са били много повече, около 4000. Сега има чист въздух, но няма поминък. Едно време дърводобивът е бил много важен за региона. Сега горското стопанство е закрито, а младите ходят да работят в Боровец и Костенец. "А някога ей-тука имаше ресторант - показват ми една полуразрушена голяма къща с тераса, точно над реката- и сме правили сватби с по 400 човека, пускахме грамофонни плочи отвътре, танцуваше се, всеки гледаше да излезе на терасата, заради гледката". И за Добринка, и за Цветанка готвенето е и професия. Синът на Добринка е шеф-готвач от няколко години в държавите от Бенелюкс, дъщерята на другата ни гостенка пък останала в селото, гледа животни и екопродукти.
Още за боба и майсторлъка на бабите от Радуил - чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Форум, 11.02.25: Професионалното образование и ролята му на трудовия пазар

Коментатори във "Форум" тази седмица са зам.-председателят и член на Управителния съвет на Българската асоциация по информационни технологии доц. д-р Наталия Футекова и образователният иноватор Ангел Георгиев. Заедно с водещата Елена Пъневска, част от темите, които дискутираха бяха: - Проучване на Института за пазарна икономика - професионалното..

публикувано на 11.02.25 в 18:55

Глоба между 2000 и 5000 лева при установено нерегламентирано изгаряне на отпадъци в София

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 11.02.25 в 17:48

Стартира 17-ото издание на Програма "Европа" на Столичната община

На 17 февруари 2025 г., стартира 17-ото издание на Програма "Европа“ на Столичната община. За поредна година целта е сътрудничеството между гражданското общество и местната власт в София в прилагането на добри европейски практики на местно ниво. Пет са одобрените приоритетни области, като тяхното финансиране е по 250 000 лв., каза пред Радио..

публикувано на 11.02.25 в 16:41

"Аника в градините на Людмил Георгиев" събира опитен графѝк с детското въображение

"Аника в градините на Людмил Георгиев" е съвместна изложба на известния български графичен художник Людмил Георгиев и 10-годишната Аника Козева. Изложбата ще бъде показана в галерия "ГрафикАрт" от 12 до 26 февруари. "Изложбата трябва да се види, а историята да се разкаже. С бащата на Аника си говорихме в моето ателие, а Аника се беше разшетала из..

публикувано на 11.02.25 в 15:40
Снимката е илюстративна

Яна Алексиева: Основният проблем за употребата на вейпове от подрастващи е липсата на контрол

Вейповете и останалите бездимни изделия са новата мода, която предизвиква интереса на децата, коментира пред Радио София Яна Алексиева - изпълнителен директор на Асоциация "Родители“ и магистър по Детско-юношеска и училищна психология. Тя добави, че всичко, което е забранено, в даден момент започва да изкушава тийнейджърите. "Всичко, което чуваме..

публикувано на 11.02.25 в 15:35
Димитър Коцев-Шошо

Димитър Коцев-Шошо представя романа си "Скарида", който излиза и на английски

Романът "Скарида" е забавен разказ за нелепиците, абсурдите и тъгите на едно непроменящо се и непроменимо всекидневие. Негов автор е Димитър Коцев-Шошо, който според издателите на книгата, е роден и кара в София своето щастливо детство, което все още не е завършило, а това е добра новина за всички почитатели на неговото творчество, защото не..

публикувано на 11.02.25 в 15:29
Д-р Гергана Гешанова

Д-р Гергана Гешанова: Много държави се справиха с вейповете, като прекратиха вноса им

За справяне с проблема с употребата на вейпове сред тийнейджърите, опитът на другите държави сочи, че голяма част от тях са прекратили вноса и производството им, каза пред Радио София д-р Гергана Гешанова - председател на коалиция "Без дим".  "В много държави е абсолютно забранено транспортирането на такива количества, съхранението им и..

публикувано на 11.02.25 в 14:44