Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акцентите от деветото издание на фестивала

Мила Павлова за Балабановата къща, музиката и Пловдив

Френска песенна вечер и Бистришките баби ви очакват този уикенд под тепетата

Снимка: http://www.musicartissimo.com
"Дни на музиката в Балабановата къща" е един много специален фестивал. Специален за Пловдив, специален за Мила Павлова, която е артистичен директор, специален за всички, които обичат класическата музика. Започнал преди две години, когато Мила се оказала (като изпълнител) в Балабановата къща. Било любов от пръв поглед и от първа нота. Тя била очарована и от атмосферата на къщата, и от начина, по който звукът се носел из въздуха. И си помечтала да направи фестивал. И не само това - направила го. И вече девета година "Дни на музиката в Балабановата къща" събира меломани (не само от Пловдив). При това още след първото издание събитието започва да "се случва" два пъти в годината - през пролетта и есента. "Това са най-хубавите сезони за Пловдив" - казва Мила Павлова, която си е софиянка, флейтистка, възпитаничка на Софийското музикално училище и на Националната музикална академия.

Фестивалът бързо става една от емблемите на Пловдив, който (знаем всички) догодина ще е Европейска столица на културата. По време на това знаменателно за страната ни домакинство фестивалът на Мила Павлова ще има своето десето юбилейно издание, за което тя вече има големи планове. 

Мила Павлова гостува в сутрешното ни "Радиокафе", за да разкаже за настоящия есенен фестивал, концертите от който вече няколко години "излизат" и извън Балабановата къща, която обаче продължава да дава името на форума. Мила започва с откриването и "Paganini String Quartet", водени от Франческо де Анжелис, който дава и майсторски клас. "Бяхме слушали за белкантовия му тон, но когато го чухме на живо, бяхме възхитени - толкова е сладък този звук, че ти се иска да го изядеш" - разказва тя и продължава с лидерските качества на цигуларя, избран от самия Рикардо Мути за концертмайстор на Миланската скала, и с факта, че и в този квартет има българка. Другият вече отминал (с голям успех) концерт, е "Кабаре в Балабановата къща", а тази събота, на 22 септември, можете да чуете певицата Вера Николова, която пристига от Париж с една шармантна френска програма в съпровод на Маргарита Илиева (която бе избрана и за пианистка на „Кабаре-то“.

Ден по-късно, в неделя, Мила Павлова е подготвила една мащабна изненада за пловдивската публика. Тя ще доведе в града уникалния звук на Шоплука - легендарните "Бистришки баби" ще имат концерт на Римския стадион. Следващото голямо събитие е на 28 септември - датата, на която се навършват 110 години от рождението на изтъкнатия български композитор Марин Големинов. "Да се знае и помни" - подчертава Мила Павлова, която за тази вечер е подготвила богата програма с учатието на квартет "Големинов", духовия квинтет (от който и тя самата е част), "Пилекадоне", сопраното Евгения Ралчева, пианистката Мария-Десислава Стойчева и Академичния народен хор към АМТИИ с диригент Костадин Буруджиев. Мястото е интересно - Малката раннохристиянска базилика. Марин Големинов обичал да казва, че те с "Бистришките баби" са колеги, като самият той написва много от своите известни зрели творби именно на вилата си в Бистрица. 

Следва една галерия от впечатляващи солисти - някои в ново за фестивала амплоа, като Пламена Мангова, която за първи път гостува с рецитал; Мила Георгиева като солист на Пловдивската филхармония, Лия Петрова с камерен концерт с двама чудесни френски музиканти... И още един юбилей - 70-годишнината на цигуларя Ангел Станков (концертът е на 9 октомври). И още един квартет - "Vector", сздаден от членове на Филхармонията на Люцерн, в който отново има българка в състава.

Така че, до 28 октомври "Дни на музиката в Балабановата къща" дава много поводи за пътуване до Пловдив- "само един час и си в друг свят", както казва Мила Павлова.

Целия разговор на Лили Големинова с Мила Павлова - чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Виктор Теодосиев и Константин Илиевски

Симфоничният оркестър на БНР закрива с концерт своя 75-и сезон

В петък (05.07.24 г.) Симфоничният оркестър на БНР закрива с концерт своя 75-и сезон. Събитието е в зала "България" от 19.00 ч. Главният диригент на състава Константин Илиевски, който ще бъде на пулта, е избрал три произведения: "Елегия" от Пламен Джуров, Концерт за валдхорна и оркестър №1 от Рихард Щраус и Симфония №7 от Антон Брукнер. Солист..

публикувано на 04.07.24 в 13:41
Инес Симеонова

Инес Симеонова - за първи път солист на Нов симфоничен оркестър

В първия ден на юли Нов симфоничен оркестър ще представи една класическа (във всеки смисъл на тази дума) програма . Започва с увертюра  „Егмонт“ на Бетовен и завършва с една симфония, солидна и монументална като катедрала – Четвъртата на Брамс. Между тях красиво е разположен един от концертите на Моцарт (номер 21 в до мажор) – тук солист..

публикувано на 28.06.24 в 11:02

Музиканти от 10 държави ще участват в третото издание на джаз фестивала "Д-р Емил Илиев“ в Боровец

Музиканти от 10 държави ще участват в третото издание на международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев“ в Боровец през август.  Директорът на фестивала Татяна Илиева обясни: "Фестивалът няма и никога не е имал комерсиална цел. Единствената цел на събитието е много благородна - да се подпомогне развитието на летния планински туризъм в курортния комплекс..

публикувано на 27.06.24 в 10:05

Музикалната кулминация тази седмица е на сцената на Sofia Live Fest

Четвъртото издание на Sofia Live Festival вече „чука на вратата“. От 21 до 23 юни  (този уикенд) на Арена София (Колодрума) в Борисовата градина ще могат да се видят, чуят и снимат изпълнители като американското хип-хоп дуо Atmosphere , магнетичната Selah Sue , нидерландската култова изпълнителка Kovacs , американският диджей и..

публикувано на 18.06.24 в 11:41

Лили Иванова получи огърлие "Златен век"

Лили Иванова получи огърлие "Златен век" от Министерството на културата на концерта си във Велико Търново. То ѝ бе връчено от служебния министър Найден Тодоров за нейните заслуги към българската музика, която, както той посочи, е немислима без нея. Това съобщи БТА. Да бъде човек на концерт на Лили Иванова е като да открие четирилистна..

публикувано на 04.06.24 в 11:24