Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Speak Dating за първи път у нас за Европейския ден на езиците

Европейският ден на езиците - 26 септември тази година е посветен на културното наследство.

Десислава Кръстева
от Главна дирекция "Писмени преводи" на Представителството на Европейската комисия в България разказа пред Радио София за предстоящия Празник на езиците, който ще се проведе на 26 септември от 17.30 часа в Националния музей "Земята и хората".  Програмата включва различни забавни и развлекателни активности, свързани с езиците. За първи път у нас ще се проведат т. нар. speak dating или езикови срещи на 10 различни езика. В кратки, 10-минутни интервали, посетителите ще могат да разговарят в обособени кътове с преподаватели по съответния език или естествен носител на езика. Подобна инициатива вече е била посрещната много добре в други европейски столици.

Тази година събитията, свързани с Европейския ден на езиците, вървят ръка за ръка с честването на Европейската година на културното наследство, което включва също традициите и обичаите в една страна. В тази връзка Представителството на Европейската комисия в България организира играта "Опознай културното наследство на Европа". Десислава Кръстева посочи, че от общо 689 участници, 31 са отговорили на всички 18 въпроса. Чрез жребий днес са изтеглени победителите, като първата награда е таблет, втора награда е ваучер на стойност 150 лева за покупки от книжарница, а трета награда подаръчен ваучер за 100 лева. Идеята на тази игра беше, че не може всеки да знае отговорите на всички въпроси, но бе важно да се провокира интересът на участниците, добави Кръстева.

Друга интересна инициатива, извън събитията за Празника на езиците, за малките е Многоезичната пътуваща изложба "Пинокио и езиците на Европа". Необичайното в тази изложба е участието на ученици, изучаващи чужди езици, които четат един и същи кратък откъс на различни езици. Така слушателят, след като чуе един и същи откъс на различни езици, придобива чувството, че разбира отделни думи от тези езици. Инициативата включва също езикова викторина за учениците и конкурс за най-добър костюм, прическа, грим на герой от "Пинокио". Изложбата пристига в София в началото на октомври.

Десислава Кръстева обясни и какви са сроковете и критериите за участие в 12-то издание на младежкия конкурс за млади преводачи Juvenes Translatores. Целта на конкурса е да бъде популяризирано чуждоезиковото обучение и професията на преводача. До 20 окотомври се извършва регистрация на училищата, а след това, в зависимост от броя на регистрираните училища, може да се наложи са се проведе електронен жребий. Конкурсът е организиран от Дирекцията за писмени преводи на Европейската комисия. Накрая от всяка държава членка се определя по един победител, който получава наградата си  на официална церемония в Брюксел и всички победители имат възможността да се снимат заедно.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Генералният директор на БНР Милен Митев

В основата на Радиото са хората

Генералният директор на БНР Милен Митев за поредното партньорство на БНР с Наградите за бизнес и туризъм и за мястото на БНР като обществена медия: "Подкрепяме наградите, защато имат кауза. Събитието свързва по естествен начин бизнеса с благотворителността. Продължаваме да се борим с разбирането от началото на 90-те, че който прави бизнес е..

публикувано на 04.08.24 в 11:38
Награди за бизнес и туризъм

Въображението те прави добър човек

Наградите за бизнес и туризъм, организирани от Балканска медийна асоциация с подкрепата на Министерство на туризма, за трета поредна година бяха връчени на яхта в Несебър.  Не само представители на юридическия и бизнес свят получиха статуетки, но отличени са и най-успешните компании за туризъм - хотели, ресторанти, туристически агенции и общини,..

публикувано на 04.08.24 в 11:02
Валентин Заяков

Валентин Заяков: туризмът - приоритетен отрасъл

Радиокафе гостува на община Несебър. Говорим за развитието на туризма по южното ни Черноморие и предизвикателсвата през летния сезон. Пръв гост е Валентин Заяков - бивш председател на Комитета за физическо възпитание и спорт, експерт по туризъм и експерт в Народното Събрание в Комисията по въпросите на младежта и спорта: "Несебър е един от..

публикувано на 04.08.24 в 10:24

Историята оживява - Копривщенци в Египет - Масърлиете

Днес разказваме за смели българи, готови да се борят с всевъзможни житейски трудности. В името на по-добрия живот на семействата си, те избират пътя на гурбета. При това в далечен и горещ Египет.  Тези предприемчиви българи от Копривщица наричат масърлиете.  Маср - на арабски език това е името на страната Египет.  Предимно в Кайро и Александрия,..

публикувано на 03.08.24 в 16:00
Проект за комплекс България на Георги и Димитър Фингови

Софийски разкази: Архитектите Георги и Димитър Фингови

Изкуствоведът Теодор Караколев, фондация "Български архитектурен модернизъм" за баща и син Фингови: "По-украсените стилове, като сецесиона са по-популярни от модернизма и затова Фингов-баща е сред най-популярните архитекти у нас. След Пловдив, идва в София и работи заедно с арх. Кирил Маричков по множество проекти, като доста училища в София - като..

публикувано на 03.08.24 в 15:00
Явора и Кен

Адресите на любовта - Явора Стоилова и Кен Нагай

Всички са против брака на внучката на Яворов и потомъка на самурай Явора Стоилова е оперна певица със световна кариера, но у нас е по-известна със забележителните си корени. Тя е дъщеря на племенницата на Пейо Крачолов Яворов и най-ревностна негова изследователка Ганка Найденова и на художника класик Васил Стоилов. Кен Нагай е поет,..

публикувано на 03.08.24 в 14:00
Десислава Желева

Усещане за повече уют

Какви са ползите от воденето на читателски дневник, могат ли и възрастните да водят читателски дневник, какво трябва да съдържа той, съпоставка на книжните читателски дневници и Goodreads.  Събеседник   ни е   Десислава Желева - автор, създател на един от първите читателски дневници за възрастни: "Моята учителка във втори клас ни научи, в..

публикувано на 03.08.24 в 11:42