Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

София - опознай непознатото

Къщата на Сирак Скитник - оживялото съновидение

В предаването ни "София - опознай непознатото" ви разходхме по улиците на кв. "Лозенец", за да разберем къде Дора Габе е вдъхновила Яворов за стихитворението "Две хубави очи". Естествено, посетихме и дома на Сирак Скитник. Завършил Семинарията, а после учил живопис в Санкт Петербург редом до Кандински и Шагал, завърнал се с ордени от няколко бойни полета, има малко области в българската култура, където Сирак Скитник не е оставил своя отпечатък. 

Той е съосновател на дружеството "Родно изкуство" и първи председател на Съюза на дружествата на художниците, драматург, артистичен секретар и режисьор в Народния театър, редактор в сп. "Златорог", критик, поет, първият директор на Българското национално радио.
Къщата на Сирак Скитник, с червени тухли и малки неоготически прозорчета, се намира на ул. "Борова гора", в близост до пл. "Журналист" - точно срещу парка. 
Построена е през 1926 г. от арх. Георги Овчаров (проектирал Биологическия факултет, Министерство на вътрешните работи, бившия мавзолей), като се твърди, че е по съновиденията на Сирак Скитник върху терен, който той получава за храброст след войните, когато е познат като подпоручик Панайот Тодоров.
Къщата е архитектурна ценност с национално значение и доскоро бе дом на неговите далечни родственици, сестри Левенсон. От оригиналния интериор - по спомени на Нина Левенсон - са запазени стълбището, кахлената печка, изящен вграден гардероб и метален полилей. 
Из тайните кътчета на кв. "Лозенец" пък наш гид бе Магдалена Гигова, с която се потопихме в магичен разговор, който ни върна във времето, когато българската интелигенция е вряла и кипяла не къде да е, а точно в този район. Целия разговор с нея - чуйте в звуковия файл. 

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Атанас Димитров, БХРА: Дадоха ни да работим де юре, но де факто няма възможност за работа

След около две седмици, в някои от българските зимни курорти ще бъде дадено началото на новия сезон. Ситуацията в заведенията за обществено хранене и развлечение към настоящия момент е изключително драматична, каза в ефира на Радио София Атанас Димитров от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. „ Всеки ден се закриват обекти..

публикувано на 29.11.21 в 16:23

Малин Бистрин: Туристическият бранш е готов за предстоящия зимен сезон

Предстои ни третият зимен сезон , който ще бъде засегнат от пандемията. Бизнесът очаква сезона с надежда, но и със страх, поради промените в ситуацията, каза в ефира на Радио София Малин Бистрин - зам.-председател на БХРА , който в момента е на посещение в Турция. „Искаме да убедим отново турския турист, че България като цяло е място, където..

публикувано на 29.11.21 в 15:47

Спас Атанасов: Увеличението на таксиметровите услуги в София е акумулирано за последните 9 години

От 1 януари 2022 г.  таксиметровите услуги  в София ще поскъпнат. С 44 гласа "за" и 1 "въздържал се" Столичният общински съвет прие, на последното си заседание, нова тарифа за таксиметровите услуги. Тя ще бъде между  1,05 лв. за дневна тарифа до 1,78 лв., а нощната тарифа ще бъде между 1,21 лв. до 2,19 лв.

публикувано на 29.11.21 в 15:02
Емил-Джордж Атанасов и Кръстина Денчева и обложката на коледния албум

Гласове и тромбони разказват коледни истории в албум

Тематичен коледен албум и в същото време – нетрадиционен, ни отвежда към празничното настроение в 3 северни страни на Европа - Нидерландия, Дания и Финландия с 9 песни от XVI до XIX век. Албумът е наречен „Коледни истории за брас и глас” , пилотният сингъл O Tannenbaum вече е във всички музикални платформи, а от 1 декември ще бъде..

публикувано на 29.11.21 в 14:20

Проектът „Монети Академия“ учи децата на финансова грамотност

Проектът „Монети Академия“ е един от петте финалиста в инициативата „Промяната“. Зад него стои Иван Атанасов , който достига до финала сред 111 участници. Идеята на фондацията е децата от ранна детска възраст да получат финансова грамостност , като за целта ще бъда създадена онлайн платформа. „Ние смятаме, че децата трябва да придобият..

публикувано на 29.11.21 в 13:11

Безплатни юридически консултации за домашно насилие дават от фондация „АМЕ“

От фондация „АМЕ“ днес до 18.00 часа предоставят безплатни юридически консултации в областта на Семейния кодекс и Закона за защита от домашно насилие – физическо и психическо. На обявения телефон (088 992 2713) може да се свързват и жени, и мъже, съобщи пред Радио София адв. Биляна Лавчева, председател на фондацията. Ако някой се..

публикувано на 29.11.21 в 11:57

Качеството на работа зависи от доброто събуждане

От това с каква нагласа и настроение се събуждаме, зависи до голяма степен ефективността на работата и качеството на решенията ни през деня. Това съобщи психологът Дмитрий Синарев пред агенция Prime. По думите му, когато се събудим трябва да си отделим минута, за да полежим със затворени очи и да си пожелаем добро утро. Трябва да поемем няколко..

публикувано на 29.11.21 в 11:08