Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Имотните измами намаляват, но все пак - винаги ползвайте адвокат

Снимка: pixabay.com
В “Радиоприемница” днес ни гостува Анушка Илчева. Тя работи като нотариус от повече от 20 години. Споделя, че имотните измами са намелели драстично. Съветва, обаче, ако сме решили да купуваме имот, да се обърнем към адвокат, защото това е специалистът, който може да разбере дали всичко с документите по сделката е наред. Според нея проблемът е не само финансов, но идва и от неинформираността на хората. Нотариус Илчева казва, че брокерът е човекът, който ще ни представи мечтата за собствен дом, а адвокатът е този, който може да я доведе до край.

"Брокерът обикновено защитава интереса на една от страните. Когато аз искам да купя имот, се обаждам на един телефон, а от другата страна се явява брокер, но той не е моят брокер, а защитава интересите на продавача. А моят брокер, ако аз наема такъв, трябва да защитава моите интереси. Да се опита да намали цената, да покаже дефектите на апартамента, да покаже посоките му", обяснява нотариус Илчева.

"Адвокатът е лицето, което може да посъветва страните, да прегледа документите, да се усъмни в някой документ, да издири друг. Много е важно цялата сделка да бъде с адвокат. Адвокатът е юрист, той знае правната материя, законите. Хората бъркат, когато не ползват адвокатска помощ. Брокерите се обучават в определена степен, но не са юристи. Брокерът може да изпусне нещо, което е важно за сделката."

Изследване на собствеността, стари скици, ново заснемане, променени граници на имота, техници-землемери и много други специалисти ще са ни необходими, ако се окаже, че не всичко е наред с документите на имота, който сме решили да купим.

"При покупка на имот трябва да се предоставят документи, удостоверяващи собствеността. Нотариални актове, крепостни актове, стари документи за собственост, решения на съда по делбени производства. Ако в нотариалния акт мястото е 1000 кв/м, а в сегашното състояние то е по-малко, или с по-голяма квадратура, тогава трябва да се търсят специалисти във връзка с техническата структура на регулацията, би трябвало да има стари скици, да се изследва собствеността по старите реални граници на имота, за да се види дали случайно този имот при новото заснемане не е навлязъл в съседен имот."

Можем ли да придобием имот само докато се грижим за него? Оказва се, че е възможно, ако грижите са били добросъвестни и ако са продължили повече от десет години. Съседите могат да свидетелства за това, обяснява нотариус Анушка Илчева.

Оказа се, че имотните измами в повечето случаи са със съдействието на общински и данъчни служители. Много често измами се правят и с помощта на фалшиви лични карти.

Как ще разберете, че този имот е празен и няма собственик, или собственикът е някъде другаде. Как ще разберете границата му и квадратурата, пита риторично нотариус Илчева.  

В последните години измамите с недвижими имоти са намалели драстично, казва нотариус Анушка Илчева, а причините са заради изменението на Гражданския процесуален кодекс и промените, направени от Нотариалната камара.

Нотариалната камара направи много промени, които прекъснаха възможността за измами. Направи се информационна система, имаме вече достъп до базата на полицията и проверяваме всяка лична карта, когато заверяваме документ. Много от предишните измами бяха с фалшиви лични карти.

Целия разговор на Ана Попова с нотариус Анушка Илчева – чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Учителят Петър Дънов - слово първо

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 13.07.24 в 16:00
Ючбунар

Софийски разкази - квартал Ючбунар

В  Софийски разкази днес говорим за квартал Ючбунар: "Ючбунар-Три кладенци е по "Пиротска", до "Димитър Петков". Един от важните му символи е църквата "Св.Николай Софийски". На мястото, където е убит, бликат три извора. Легендите водят до 16 в., когато идва да рабти в София. Отказва да приеме исляма, бил е бит до смърт в "Търницата", част от..

публикувано на 13.07.24 в 15:00
Змей Горянин

Адресите на любовта - писателят Змей Горянин и Соня Змеицата

Съпругата му, Соня Змеицата, го вкарва в любовен триъгълник с Елин Пелин и Васил Стоилов Светлозар Димитров, с псевдоним Змей Горянин, днес е известен на малцина, изкушени от литературата, но през 20-те, 30-те и 40-те години на ХХ век е един от най-популярните писатели. Съпругата му Соня, от знатния род Мушанови, е една от всепризнатите..

публикувано на 13.07.24 в 14:00

Елате да научите делфински

Подводна експедиция "потегля" тази събота от Музейко точно в 12 часа.  Емблематичният формат "Професия под лупа" е посветен на делфините и Черно море. Модератор на събитието е доц. д-р Владимир Божилов, астрофизик и научен експерт в Музейко, който ни гостува в студиото заедно с Мария Лазарова (Green Advertising): "Музейко" е най-големият научен..

публикувано на 13.07.24 в 11:57

Приключения, екоактивности и много музика

Узана поляна фест наближава! Какво ни очаква? Мария Радойчева, организатор: "По нещичко за всеки. 14 зони за различни активности. За пръв път имаме пространство "Себепознание". Има и такова за знание за природата. Ще има и тест драйв на електрически велосипеди и мотопеди. Пълнолунието ще допълни усещането за музика и природа. Фестивалът е безплатен,..

публикувано на 13.07.24 в 10:57

Ретровизия в Банкя

Ретро авто парад в Банкя - разказва ни Владимир Димитров, Български автомобилен клуб "Ретро": "Това е 15 ежегоден ретропарад за автомобили, съвпада с 55-годишнината на обявяването на Банкя за град. Има какво да се види в парк "Кестените". В нашите закони трябва да е над 30 г., но наблягаме на исторически, с международен сертификат. Най-старият, ако..

публикувано на 13.07.24 в 10:22
Искра Урумова

Винаги имам в ума си един сюжет

Искра Урумова, изненадва с последния си роман - какво ни казва тя: "Морето е моя стара любов от раждането ми, а в планината съм влюбена от дете. Романът и сега е приключение. Човек трябва да експериментира. Измислям и пиша истории, не смея да се наричам писател. Желанието ми е хората да могат да пътуват. Героинята не живее обикновен живот по..

публикувано на 13.07.24 в 09:57