Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българи отново мерят сили в международния хакатон на НАСА Space Apps Challenge

Space Apps Challenge е най-големият хакатон в света за разработване на технологични решения с отворен код, което дава възможност и насърчава иновативно мислещи, талантливи и амбициозни хора от всички възрасти да се състезават и да допринесат за решаването на глобални проблеми.

На 20 и 21 октомври България ще участва за шеста поредна година в NASA International Space Apps Challenge, което се организира за седми път в над 160 града от всички континенти по целия свят.
NASA International Space Apps Challenge е модел за иновации. Чрез използването на съвременните технологии, инициативата дава възможност на хората по целия свят да експериментират и разработват решения/приложения/прототипи с отворен код.

Състезават се проектанти, инженери, дизайнери, предприемачи, поясни пред Радио София Милена Крумова. Снимка

Ще има над 200 локации. У нас те са 4 - в София, Русе, Бургас и Пловдив.

Най-добрите ще бъдат класирани и наградени в 5 категории.

Сред призовете има сертификати, златни медали и купи за най-най-добрите, както и възможност за посещение на събитие на НАСА във Флорида.

Сред участниците няма възрастово ограничение, но най-много са студентите.

Най-голямата мотивация за повечето участници е възможността да имат принос в решаването на значими проблеми засягащи живота на планетата Земя и Космоса.

Повече за събитието ни разказва Милена Крумова.

Пожелаваме успех на нашите представители на хакатона!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Излезе годишният доклад за развитието на роботиката в България

Излезе годишният доклад за развитието на роботиката в България на Професионалната асоциация по роботика, автоматизация и иновации PARAI. Това е шестото поред издание на традиционния доклад "Българските успехи в роботиката и автоматизацията" и проследява развитието на сектора на високите технологии у нас през 2023 г. Той показва положителните..

публикувано на 08.08.24 в 18:14

СУ "Св. Климент Охридски" с нова магистърска програма – "Астробиология"

Софийският университет "Св. Климент Охридски" въвежда нова магистърска програма – "Астробиология". Тя е интердисциплинарен проект на Биологическия Факултет, Физическия Факултет, Факултет по Химия и Фармация, Геолого-географски Факултети и Философския Факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Програмата цели да отговори на научното търсене в..

публикувано на 08.08.24 в 17:02

Даниел Василев: Има нужда от развитие на финансовата култура на българина

По данни на Евростат над 10 години е разликата в средната продължителност на трудовия живот в България спрямо останалите държави в Европейския съюз. С повече от 2 години се е повишила очакваната продължителност на трудовия живот през последните 10 години. Пред радио София политологът и пазарен анализатор Даниел Василев коментира, че това се..

публикувано на 08.08.24 в 15:51

Нощта на театрите през тази година ще бъде под мотото "Изправени пред сянката"

Европейската инициатива "Нощ на театрите" тази година ще бъде на 16 ноември. Българското издание ще се проведе за дванадесета поредна година, а организаторите избраха "Изправени пред сянката" за основно послание. Зад идеята за "Нощ на театрите" стои Елеонора Роси - театрален режисьор, актриса и преподавател по Драма в..

публикувано на 08.08.24 в 14:26

Започва третото издание на My Sofia Youth with Causes

На 9 и 10 август 2024 г. ще се проведе третото издание на фестивала My Sofia Youth with Causes, посветен на модерния млад градски човек. Тазгодишното събитие ни посреща отново с музика под открито небе на любимата лятна сцена на  Kino Cabanа,  арт ателиета и работилници, суинг и супер нашумелите К-поп танци и спортни предизвикателства,..

публикувано на 08.08.24 в 12:50

НИМ откри изложба посветена на 100-годишния юбилей на "Двореца" - Балчик

Преди броени дни, на 5 август в Каменна зала на Културен център "Двореца" в Балчик бе официално открита изложбата "Разкази от злато и сребро" от доц. д-р Бони Петрунова – директор на Националния исторически музей (НИМ). Експозицията е посветена на 100-годишния юбилей на "Двореца". Посетителите ще могат да разгледат оригинали на..

публикувано на 08.08.24 в 11:57

17 000 свещи ще озарят Античен театър Пловдив

Дни преди зрелищния Персеиден дъжд, джаз музикантът Боби Вълчев ще изнесе уникален концерт в Античен театър в Пловдив заедно с Биг Бенд Пловдив. Събитието, което ще се проведе на 9 август в 20:30 часа (19.30 отварят врати), обещава да бъде незабравимо за всички почитатели на музиката и звездното небе. В навечерието на Персеидния дъжд, който тази..

публикувано на 08.08.24 в 10:26