Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Сребрев: Преследвайте мечтите си с цялото си сърце

Атанас Сребрев
Снимка: www.imdb.com

Атанас Сребрев е български актьор с над 110 роли в холивудски продукции. Ако сте гледали „Да обичаш Пабло“ с Хавиер Бардем и Пенелопе Крус вероятно ви е направило впечатление, че част от филма е сниман у нас и Атанас Сребрев също участва в него. Той е и загадъчният и противоречив герой Бранко Андонов от сериала „Къде е Маги“, който сме гледали по една от телевизиите, всъщност дебютът му в български филм след натрупания солиден опит в чужди продукции. Атанас Сребрев разказа повече за кариерата и семейството си в предаването ни "Кой кой е".

За актьорската професия Атанас Сребрев мечтае от 5-ти клас, когато гледа „Междузвездни войни“. А филмовите му участие започват още като студент в НАТФИЗ. Още си спомня първия си филм „Морски тюлени 3“, в който шепа американци отиват в малка държава и спасяват целия свят. Освен таланта, голямото му предимство за чуждите филми е и перфектното владеене на английски език. Има го от времето, когато живее в САЩ. Покрай баща си, който тогава е дипломат, живее известно време в Ню Йорк, след това във Вашингтон. Още докато е там, записва и допълнителен курс в училище по драма, макар и родителите му да не са много ентусиазирани. Завършва по-рано в училище, връща се в България и по съвет на близките си записва Английска филология. Прекъсва още на първата година и в крайна сметка се озовава в НАТФИЗ, а оттогава досега е сред предпочитаните български актьори, които снимат за Холивуд.

Другото, в което е добър, е дублажът и озвучаването на реклами. Той е глас в много от популярните анимации напоследък:

Озвучавам много роли в анимационни продукции. В "Лего Батман" озвучих Батман съвсем наскоро, в "Бебе бос" озвучавах бащата, участвам и в "Смелата Ваяна". Още от 1998-а година едно от първите неща, което озвучавах, беше "Принцът на Египет".

Освен ролите в киното, основните му роли в живота са на баща на три деца - двама сина и една дъщеря. Съпругата му Галина Сребрева също е човек на изкуство - преподавател в НУТИ, художествен ръководител на профил „Модерен танц“. Двете му момчета Самуил и Михаил също са увлечени от киното и вече имат опит в дублажа в „Ледена епоха“ и „Мечо Пух“:

Аз не насочвам. Моята задача и моят дълг е да ги подкрепям в техните начинания, в техните стремежи и желания. Това, което най-много искам за тях, и съм им го казвал много пъти, е да имат мечти, да повярват в тях и да ги преследват с цялото си сърце. Вярвам, че пътят може да е много труден, но знам, че човек трябва да си избере пътя и може да бъде истински щастлив, само ако наистина го следва и преследва това, за което мечтае.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Деси и Крис с Никола Бобоков( в средата)

Благотворителна кампания и изложба в подкрепа на украински младежи

Никола Бобоков е изключително осъзнат млад човек, инициатор на кампанията "Помогни на младежи от Украйна". Инициативата е в подкрепа на млади украинци, които искат да учат и да се развиват в България в най-различни области. Тя ще стартира на 24 април 2024 г. и ще продължи в рамките на 30 дни, до 24 май. Кампанията ще се открие в Националната..

публикувано на 23.04.24 в 17:20

Експертно проучване определи десетте риска за страната ни

Националното експертно проучване, озаглавено "Десет години, десет риска пред България", посочи десетте основни риска стоящи пред страната ни. Негови автори са д-р Валентин Съйков, председател на "Гражданска инициатива България 2050", и проф. д.н. Борислав Борисов, председател на Камарата на преподавателите във висшето образование. Проучването е..

публикувано на 23.04.24 в 17:16

Предлагат да падне тайната на възнаграждението

Предложена е директива, според която тайната на заплатата трябва да отпадне, а фирмите да са длъжни да публикуват на интернет страниците си стартовите възнаграждения на своите служители. Страната ни има срок до 7 юни 2026 година да въведе директивата на Европейския парламент и Европейския съвет от 10 май 2023 г., за укрепване на прилагането на..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

Програма от спектакли и концерти за 50 години Дом на културата "Средец"

ОКИ Дом на културата "Средец" отбелязва своите 50 години с редица  културни събития. Малко история През месец март 1974 г. влиза в експлоатация новопостроената от СГНС и ГДИС триетажна сграда на Централен младежки дом, находяща се в квартал „Лиляна Димитрова“, улица „Димитър Полянов“ 2а, разположена на площ от около 2000 кв.м. Със Заповед..

публикувано на 23.04.24 в 15:23

Специална общинска структура да се грижи за минералните води на София

На заседанието на Столичния общински съвет (СОС) на 25 април ще бъде обсъден и гласувано предложение да се създаде специализирана общинска структура за управление, стопанисване и ползване на находищата на минерални води на територията на Столичната община, в т.ч. проучвателни, експлоатационни, урбанистични, инвестиционни, концесионни, правни и др...

публикувано на 23.04.24 в 15:18

"Postcard" представя дебютния си албум "Stories" на софийска сцена

Група "Postcard" вече е готова с първия си албум. "Stories" е с авторска музика на всеки един от музикантите, а те ще го представят на сцена пред софийската публика на 30 април (вторник). "Postcard е метафора, която олицетворява искреността, споделеността, занаятчийството, което се намира в музиката на групата. Това е идея, която събира в..

публикувано на 23.04.24 в 14:35

Онлайн платформа събира творчеството и житейския път на Стефан Гечев

Онлайн платформа събира творчеството и житейския път на българския поет, драматург, публицист, преводач и дипломат Стефан Гечев. Чрез аудио-визуални материали са представени значими момента от живота му, както и връзката му с Гърция и Франция. Пред Радио София племеникът на Стефан Гечев - Стефан Аргамонцев и Янис Лиалиос от сдружение „Аристотел“..

публикувано на 23.04.24 в 13:05