Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отборът на Шумен е победител в образователната кампания "Моят град е моята крепост"

Мия Димитрова и Михаил Костов от Шумен са големите победители в кампанията "Моят град е моята крепост"
Снимка: БТА

Отборът на град Шумен спечели първото място в образователната кампания на регионалното министерство "Моят град е моята крепост".

На финалното състезание участваха 4 отбора от по 2 ученика Шумен, Кърджали, Перник и Монтана, преборили отборите от останалите 24 области в страната.

В зала 1 на НДК в образователното състезание с водещи Димитър Рачков и Васил Василев-Зуека, децата отговаряха на въпроси от българската история, география, фолклор, както и на такива, които са свързани с исторически обекти, реновирани по оперативна програма "Региони в растеж". 

Регионалният министър Петя Аврамова, която беше председател на журито изтъкна, че състезателната кампания е още един повод учениците да обичат родния си край:

"Да познават родния си край, да познават България и най-вече, основната цел - да обичат България. Всички да останат там, където учат. Там да работят. Там да се развиват защото, какво по-хубаво от това, да бъдеш в родния си край при близки и роднини", каза тя.  

Двамата победители от Шумен - Михаил Костов и Мия Димитрова от математическата гимназия в града споделиха, че вълнението на финала е било най-силно:

"Много забавно беше и приключение", каза Михаил, а Мия допълни:

 "Цялото състезание е много добре направено, защото ще накара младите хора да се замислят и да учат повече за България".

Кампанията на Регионалното министерство в партньорство с образователното министерство "Моят град е моята крепост" ще продължи и догодина.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.