Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дом на културата "Искър" - внушителна сграда, красива зала, много събития и изненади

Никълъс Кейдж и Пиърс Броснан са снимали филми тук

Евгения Михайлова
Снимка: Лили Големинова

Тази неделя в пътуващото ни "Радиокафе" ви разказахме истории за Дома на културата "Искър", където се намира една от най-красивите (и чудесно реновирани) концертни зали в София. И ако хората в квартал "Дружба" си я познават добре, то за мнозина влизането в залата е  приятна изненада. Неслучайно там се снимат често издания на "Комиците", както и на различни риалити формати. Тоест, всички познаваме залата от малкия екран. Самата сграда на Дом на културата "Искър" е строена през 50-те години на миналия век, разказва Евгения Михайлова, която ръководи културната институция  - "да, в типичния за тогава сталински стил, но е много красива, както отвън, така и отвътре. Възниква каро профсъюзен дом на културата, а през 2000 година с решение на СОС става Общински културен институт".


Оказва се, че хората си я наричат "малкия Народен театър" (и заради червения цвят на фасадата). Другото й прозвище, за съжаление, било "мавзолеят", защото в нея почти нищо се случвало. Когато постъпва на работа през 2013, Евгения Михайлова се захваща да промени това. През 2014 с помощта на Столичния метрополитен фасадата на сградата е обновена, а година по-късно реновират залата изцяло (която е с 400 места) със собствени средства - "нещо, с което много се гордеем", добавя с усмивка Евгения Михайлова. Така залата се превръща в чудесно място за концерти, но и за театрални представление, прожекции на филми за деца, детски утра, а от тази седмица и циркови представления.

Чара на сградата и внушителните пространства в сградата (не само залата, но и фоайетата) са оценени и от куп холивудски продукции. В Дом на културата "Искър" са снимали и Никълъс Кейдж, и Пиърс Броснан (да, съвсем сериозно), а фоайетата са били преобразявани на пощенски офис от 30-те, на полицейско управление, на банка.

Общинският културен институт Дом на културата "Искър" (както е пълното название) се намира на много удобно място - точно до парка на "Дружба", на 2 минути от езерото, а откакто има и метро, което спира на 3 минути оттам, публика идва от цяла София. Точно срещу красивата сграда има и друг елегантен акцент - първите тактове на "Одата на радостта" от Бетховен, изписани от зеленина. "Това беше решение на районната община, но се получи много символично" - обясни Евгения Михайлова.

От 11 години Дом на културата "Искър" е и дом на Софийския духов оркестър. "През 2007 преместват състава от ОКИ "Надежда" тук, и за този период оркестърът има голямо развитие, много повече концерти, все по-търсени са за различни събития" - обяснява Евгения Михайлова, която познава всеки един от музикантите, които сега са част от екипа на Дома на културата "Искър".

Целият настоящ културен сезон е специален за културната институция, защото отбелязва 65 години от своето създаване. Реално погледнато, това е най-старият културен дом в София. На 26 септември отбелязват празника, както подобава, с гала-концерт на открито с участието на Софийския духов оркестър, че и със заря на финала. И интересната програма продължава - циркови представления ще има на 10 и 11 ноември, по-късно този месец Веселин Ранков гостува със спектакъла "Моят най-добър приятел".

За детската програма ще ви разкажем скоро, следете сайта ни.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Генералният директор на БНР Милен Митев

В основата на Радиото са хората

Генералният директор на БНР Милен Митев за поредното партньорство на БНР с Наградите за бизнес и туризъм и за мястото на БНР като обществена медия: "Подкрепяме наградите, защато имат кауза. Събитието свързва по естествен начин бизнеса с благотворителността. Продължаваме да се борим с разбирането от началото на 90-те, че който прави бизнес е..

публикувано на 04.08.24 в 11:38
Награди за бизнес и туризъм

Въображението те прави добър човек

Наградите за бизнес и туризъм, организирани от Балканска медийна асоциация с подкрепата на Министерство на туризма, за трета поредна година бяха връчени на яхта в Несебър.  Не само представители на юридическия и бизнес свят получиха статуетки, но отличени са и най-успешните компании за туризъм - хотели, ресторанти, туристически агенции и общини,..

публикувано на 04.08.24 в 11:02
Валентин Заяков

Валентин Заяков: туризмът - приоритетен отрасъл

Радиокафе гостува на община Несебър. Говорим за развитието на туризма по южното ни Черноморие и предизвикателсвата през летния сезон. Пръв гост е Валентин Заяков - бивш председател на Комитета за физическо възпитание и спорт, експерт по туризъм и експерт в Народното Събрание в Комисията по въпросите на младежта и спорта: "Несебър е един от..

публикувано на 04.08.24 в 10:24

Историята оживява - Копривщенци в Египет - Масърлиете

Днес разказваме за смели българи, готови да се борят с всевъзможни житейски трудности. В името на по-добрия живот на семействата си, те избират пътя на гурбета. При това в далечен и горещ Египет.  Тези предприемчиви българи от Копривщица наричат масърлиете.  Маср - на арабски език това е името на страната Египет.  Предимно в Кайро и Александрия,..

публикувано на 03.08.24 в 16:00
Проект за комплекс България на Георги и Димитър Фингови

Софийски разкази: Архитектите Георги и Димитър Фингови

Изкуствоведът Теодор Караколев, фондация "Български архитектурен модернизъм" за баща и син Фингови: "По-украсените стилове, като сецесиона са по-популярни от модернизма и затова Фингов-баща е сред най-популярните архитекти у нас. След Пловдив, идва в София и работи заедно с арх. Кирил Маричков по множество проекти, като доста училища в София - като..

публикувано на 03.08.24 в 15:00
Явора и Кен

Адресите на любовта - Явора Стоилова и Кен Нагай

Всички са против брака на внучката на Яворов и потомъка на самурай Явора Стоилова е оперна певица със световна кариера, но у нас е по-известна със забележителните си корени. Тя е дъщеря на племенницата на Пейо Крачолов Яворов и най-ревностна негова изследователка Ганка Найденова и на художника класик Васил Стоилов. Кен Нагай е поет,..

публикувано на 03.08.24 в 14:00
Десислава Желева

Усещане за повече уют

Какви са ползите от воденето на читателски дневник, могат ли и възрастните да водят читателски дневник, какво трябва да съдържа той, съпоставка на книжните читателски дневници и Goodreads.  Събеседник   ни е   Десислава Желева - автор, създател на един от първите читателски дневници за възрастни: "Моята учителка във втори клас ни научи, в..

публикувано на 03.08.24 в 11:42