Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един Човек, на когото разчитат десетки гладуващи

Мартин Мартинов
Снимка: личен архив

За срещата между доброто и благодарността ви разказахме в "Моята история за доброто". Героите на тази история живеят различни животи, но всеки цени този на другия. Благодарните са много - около 80 на ден. А този, който помага, е един, с желание да привлече още съмишленици.

Мартин Мартинов е собственик на ресторант в централната част на София. Взел е решението, че в неговото заведение ще се готви не само за гостите, а и за десетки хора, останали без дом или изпаднали в тежка житейска ситуация. Всеки делничен ден между 17 и 18 часа, Мартин и неговият персонал раздават двустепенно, а понякога и тристепенно меню на непълно непознати за тях граждани. И не от милостиня, а от човещина. Не го прави тайно, но със сигурност не и натрапчиво. Повечето от нуждаещите се дори не го познават, нямат идея как изглежда или с какво се занимава. Знаят единствено, че са му много благодарни.

Едни и същи хората се възползват от безплатната вечеря на Мартин. Около 80 души на ден. С идването на зимата очаква броят им значително да се увеличи. За някои това е малко, за други голямо предизвикателство. Мартин го нарича дълг. И да има, и да няма пари, той е обещал да дава храна. Ще го направи и на Бъдни вечер и на Коледа.

СнимкаМного са хората, изпатили в живота. Идва един момент, в който сами не могат да се справят. За това имат нужда от чужда помощ. Затова Мартин ще продължи да дава храна през цялата зима. В своето добро дело въвлича и персонала на ресторанта, а също и доброволци. Непознати хора с малко свободно време идват да помагат на други хора с голяма нужда от подкрепа. Всеки може да отдели някой друг лев, за да помогне. Едва ли тези пари ще натежат много на бюджета, но със сигурност биха променили битието на гладните...



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Какво е да си шампион с поезия

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 26.04.24 в 12:12
Служител замерва радиационните нива в зоната на Чернобил, 22 април 2021 г.

38 години от ядрената катастрофа в Чернобил – най-тежката в света

Днес се навършват 38 години от най-тежката ядрена катастрофа в историята. В ранните часове на събота, 26 април 1986 година реактор номер четири в атомната електроцентрала в Чернобил претърпява катастрофална експлозия, изхвърляйки облаци от радиоактивен материал. Жива верига със свещи в Никозия за годишнината от аварията в Чернобил..

публикувано на 26.04.24 в 10:56

Новите тротоари в район "Студентски" - най-предпочитаното място за паркиране

Стажант-репортерът на Радио София Димитър Георгиев попита гражданите на Район "Студентски", в частност от кв. "Дървеница" какво е тяхното мнение за текущите ремонти на тротоарите, има ли недостиг на паркоместа и къде паркират автомобилите. А ето какво беше тяхното мнение:

публикувано на 26.04.24 в 10:11
Ясен Русев

Район "Искър" ще посрещне лятото с нови тротоари

Как се развива инфраструктурата в Район "Искър" и как върви реновирането на тротоарите по заема, който е бил отпуснат от Столична община разказа Ясен Русев, кмет на района. По думите му както навсякъде в столицата подготовката за лятото тече с изграждането на тротоари. "Интересното е, че решихме да подходим малко по-холистично и в момента..

публикувано на 26.04.24 в 09:34

Слънчево с вероятност за превалявания

Атмосферното налягане ще се повиши и ще остане по-високо от средното за април.  Днес времето ще е предимно слънчево. В следобедните часове главно в планинските райони ще се развива купеста облачност, като на отделни места ще превали и прегърми. Вятърът ще е слаб, ориентиран от север. Максималните температури ще бъдат около 16° и 21°, за района..

публикувано на 26.04.24 в 07:15

"Форум", 25.04.24: Парламентът отстрани председателя Росен Желязков

На днешния 25 април 2024 година гости в предаването "Форум" бяха Емил Соколов и Стоян Панчев. Те се спряха на следните теми: Политическите акценти от деня Ден преди да спре да заседава редовно: парламентът отстрани председателя Росен Желязков ПП-ДБ-СС пак поискаха Благовест Георгиев да се оттегли от Столичния общински съвет Повече..

публикувано на 25.04.24 в 18:12

Популяризиране на социалните услуги сред църковната общност

Стартира проект за популяризиране на социалните услуги сред църковната общност озаглавен "Социална свързаност и подкрепа". Началото беше дадено с двудневен семинар на 25 и 26 април 2024 г., като събитието се провежда в село Горна Малина и град Елин Пелин. Домакини на семинара ще са Центровете за социална рехабилитация и интеграция "Свети Йоан..

публикувано на 25.04.24 в 17:34