Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Топ артистите на 2018 в Мюзик Пойнт: Дуа Липа

Дуа Липа
Снимка: ЕПА/БГНЕС

СнимкаОще в началото на кариерата си мега звездата Дуа Липа дава да се разбере, че няма да прави компромиси със своето творчество. Колкото и да е била съблазнителна идеята първите ѝ стъпки да са в която и да е песен на по-популярен от нея артист, Дуа е решена да покаже, че сама, с усърдна работа и постоянство, без нечие рамо може да постигне висините. Три години по-късно се убеждаваме, че талантът ѝ пасва на тази формулата.

През 2018-а Дуа Липа от британска звезда се трансформира в трансатлантически феномен. 2018-та е годината, през която певицата достигна онзи връх, за който е мечтаела от 14 годишна, когато е качвала свои кавъри в YouTube. Днес, на 23, Липа може да се похвали с над един милион продадени копия на първия си албум и ревностни фенове от двете страни на Атлантика.

Пътят ѝ към сцената тръгва от домашното огнище. Тя е представителка на Лондон и Прищина. Родителите ѝ се преместват от Косово в Лондон през 1992. Баща й е свирил в косовска рок банда и разговорите на масата по време на вечеря са се въртели предимно около музиката. Липа казва, че създава първата си песен, когато е на шест. Била е посветена на майка ѝ. За британското издание на списанието Джи Кю тя си спомня и текста:

Когато порасна, мога ли да нося обувките ти?
Когато порасна, мога ли да използвам червилото ти?
Когато порасна, мога ли да съм красива колкото теб?

И до ден днешен баща ѝ си спомня този текст, но настоява, че дъщеря му е била по-малка - на три или четири години.

Сега Дуа Липа споделя своето творчество както у дома, така и по целия свят като отзивите са повече от положителни. Критиците я сравняват с Лейди Гага и Бритни Спиърс от началото на кариерите им, а ревностната подкрепа от радиостанциите е признание за наличие на талант, който обединява разнообразни групи от хора.  През юли тракът New Rules постигна рекорда за най-дълъг престой в поп радио чарта на Билборд – общо 45 седмици, четири от които на номер едно.

Нямаме търпение да видим какво ни готви Дуа за втория си албум, над който тя работи вече около година и половина. Може би индикация за посоката е фактът, че през 2018 от алт-поп тя направи завой към денс жанра. След New Rules звездата атакува класациите с One Kiss с Калвин Харис и Electricity със Силк Сити, но дали това е индикация за предстоящата компилация?

Едно е сигурно – тя няма да завърши какъвто и да е проект, докато самата не е доволна. Ще се уповава на онзи инстинкт, който я доведе до тук. По думите й ако не го усещаш, че е хит, премини към нещо друго.

След седмица ще ви представим още един от артистите на 2018 в Мюзик Пойнт, а до тогава не пропускайте да ни слушате за саунда на Америка и Великобритания в петък от 8 вечерта и събота от 1 следобед по Радио София.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Виктор Теодосиев и Константин Илиевски

Симфоничният оркестър на БНР закрива с концерт своя 75-и сезон

В петък (05.07.24 г.) Симфоничният оркестър на БНР закрива с концерт своя 75-и сезон. Събитието е в зала "България" от 19.00 ч. Главният диригент на състава Константин Илиевски, който ще бъде на пулта, е избрал три произведения: "Елегия" от Пламен Джуров, Концерт за валдхорна и оркестър №1 от Рихард Щраус и Симфония №7 от Антон Брукнер. Солист..

публикувано на 04.07.24 в 13:41
Инес Симеонова

Инес Симеонова - за първи път солист на Нов симфоничен оркестър

В първия ден на юли Нов симфоничен оркестър ще представи една класическа (във всеки смисъл на тази дума) програма . Започва с увертюра  „Егмонт“ на Бетовен и завършва с една симфония, солидна и монументална като катедрала – Четвъртата на Брамс. Между тях красиво е разположен един от концертите на Моцарт (номер 21 в до мажор) – тук солист..

публикувано на 28.06.24 в 11:02

Музиканти от 10 държави ще участват в третото издание на джаз фестивала "Д-р Емил Илиев“ в Боровец

Музиканти от 10 държави ще участват в третото издание на международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев“ в Боровец през август.  Директорът на фестивала Татяна Илиева обясни: "Фестивалът няма и никога не е имал комерсиална цел. Единствената цел на събитието е много благородна - да се подпомогне развитието на летния планински туризъм в курортния комплекс..

публикувано на 27.06.24 в 10:05

Музикалната кулминация тази седмица е на сцената на Sofia Live Fest

Четвъртото издание на Sofia Live Festival вече „чука на вратата“. От 21 до 23 юни  (този уикенд) на Арена София (Колодрума) в Борисовата градина ще могат да се видят, чуят и снимат изпълнители като американското хип-хоп дуо Atmosphere , магнетичната Selah Sue , нидерландската култова изпълнителка Kovacs , американският диджей и..

публикувано на 18.06.24 в 11:41

Лили Иванова получи огърлие "Златен век"

Лили Иванова получи огърлие "Златен век" от Министерството на културата на концерта си във Велико Търново. То ѝ бе връчено от служебния министър Найден Тодоров за нейните заслуги към българската музика, която, както той посочи, е немислима без нея. Това съобщи БТА. Да бъде човек на концерт на Лили Иванова е като да открие четирилистна..

публикувано на 04.06.24 в 11:24