Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Топ артистите на 2018 в Мюзик Пойнт: Ариана Гранде

Снимка: Vevo

СнимкаПрез 2018-а Ариана Гранде достигна върха в своята музикална кариера. Супер звездата, която е певица, актриса и активист заложи в хитовете си разкриването на дълбоко лични преживявания и тази откровеност, представена елегантно ни направи още по-големи нейни фенове.

След атентата след неин концерта в Манчестър през май миналата година, при който загинаха 23 и над 100 бяха ранени, Ариана заложи на време със своите близки и стоя далече от студиото. Към записите се върна в края на 2017, за да създаде първия си сингъл след трагедията. No Tears Left to Cry дебютира през април и милиони по целия свят усетиха болката в душата ѝ. По време на процеса по съвземане от ужаса Ариана преоткрива себе си като артист. Тя споделя, че когато животът те сблъсква с немислими преживявания приоритетите ти се променят като при нея на преден план е излязъл стремежът просто да бъде щастлива и да прави музика.

Тази година Ариана Гранде прегърна с пълни обятия тези приоритети и ни дари с билет за първия ред за спектакъла на живота си. 

Кариерата на талантливата изпълнителка започва, когато на осем години по време на караоке изпълнение на круизен кораб смайва публиката с My Heart Will Go On. Усърдната работа и стремежът към голямата сцена я отвеждат на Бродуей и по-късно допринасят за роля в телевизионен сериал. 2013-а година излиза Yours Truly - дебютният ѝ албум, който запознава музикалните маниаци с невероятния ѝ четири-октавен глас. От тогава до днес Гранде ни радва с изпълнения в стилове поп, соул и денс.

Новият ѝ албум Sweetener е третият и номер едно, в който можем да чуем динамичен бас, трап бийтове и пропити с тъга и в същото време звучащи като обладани от приятен бриз балади. Sweetner е своего рода терапевтичния журнал на Ариана след трагедията в Манчестър. Въпреки жестокостта на съдбата звездата успява да вкара позитивна нотка и по един естетичен начин разказва за пътя си към изцеряване.

В търсене на светлина в тунела тя постига връх в своята кариера. Всяка една от излезлите песни от компилацията е наложил се хит. No Tears Left to Cry и безкомпромисния феминистичен химн God Is A Woman достигнаха върха в американския поп радио чарт, а Breathin’ се е запътила към номер едно като тази седмица е на номер три. Потенциал за хит-шампион в щатския еърплей чарт има и thank u, next, която излезе изненадващо след още две нещастни събития, случили се за кратък период от време – смъртта на бившата половинка на Гранде Мaк Милър и раздялата с годеника ѝ Пийт Дейвидсън. Парчето, което се радва на брилянтен успех и в Америка, и във Великобритания в момента, е посветено на бившите на Ариана. С него отново се убеждаваме в потенциала на песните ѝ да ни правят съпричастни към терапията и катарзиса, през които тя преминава. Но сингълът отбелязва и друг интересен момент.

От новия брой на списанието Билборд, което избра певицата за Жена на годината, става ясно, че процесът по издаването на thank u, next показва как Ариана е успяла да поеме пълен контрол над творчеството си. Тя отказва да се придържа към традициите в поп музиката, които изискват период на промо кампания преди пускането на сингъл, защото за нея е важно да не кара феновете да чакат, когато има да им сподели нещо, което е на сърцето ѝ. И ако това включва изненадващо пускане на парче в необичайно време като събота вечер може да разчитаме тя го направи.

С получаване титлата Жена на годината на Билборд Ариана Гранде се присъедини към икони като Мадона, Лейди Гага и Сълина Гомез, но престижните награди, които нямаме нищо против да ѝ бъдат връчени за творчеството ѝ от тази година са много повече от една.

През 2018 г. певицата затвърди позицията си на световен феномен. При излизането си през август албумът Sweetener отбеляза рекорда за поп албума на женски артист с най-много стриймвания за една седмица като с този албум тя постигна нещо повече от комерсиален успех – научи ни как в миговете на болка да намерим  светлина и комфорт. 

След седмица ще ви представим още един от артистите на 2018 в Мюзик Пойнт, а до тогава не пропускайте да ни слушате за саунда на Америка и Великобритания в петък от 8 вечерта и събота от 1 следобед по Радио София.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Виктор Теодосиев и Константин Илиевски

Симфоничният оркестър на БНР закрива с концерт своя 75-и сезон

В петък (05.07.24 г.) Симфоничният оркестър на БНР закрива с концерт своя 75-и сезон. Събитието е в зала "България" от 19.00 ч. Главният диригент на състава Константин Илиевски, който ще бъде на пулта, е избрал три произведения: "Елегия" от Пламен Джуров, Концерт за валдхорна и оркестър №1 от Рихард Щраус и Симфония №7 от Антон Брукнер. Солист..

публикувано на 04.07.24 в 13:41
Инес Симеонова

Инес Симеонова - за първи път солист на Нов симфоничен оркестър

В първия ден на юли Нов симфоничен оркестър ще представи една класическа (във всеки смисъл на тази дума) програма . Започва с увертюра  „Егмонт“ на Бетовен и завършва с една симфония, солидна и монументална като катедрала – Четвъртата на Брамс. Между тях красиво е разположен един от концертите на Моцарт (номер 21 в до мажор) – тук солист..

публикувано на 28.06.24 в 11:02

Музиканти от 10 държави ще участват в третото издание на джаз фестивала "Д-р Емил Илиев“ в Боровец

Музиканти от 10 държави ще участват в третото издание на международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев“ в Боровец през август.  Директорът на фестивала Татяна Илиева обясни: "Фестивалът няма и никога не е имал комерсиална цел. Единствената цел на събитието е много благородна - да се подпомогне развитието на летния планински туризъм в курортния комплекс..

публикувано на 27.06.24 в 10:05

Музикалната кулминация тази седмица е на сцената на Sofia Live Fest

Четвъртото издание на Sofia Live Festival вече „чука на вратата“. От 21 до 23 юни  (този уикенд) на Арена София (Колодрума) в Борисовата градина ще могат да се видят, чуят и снимат изпълнители като американското хип-хоп дуо Atmosphere , магнетичната Selah Sue , нидерландската култова изпълнителка Kovacs , американският диджей и..

публикувано на 18.06.24 в 11:41

Лили Иванова получи огърлие "Златен век"

Лили Иванова получи огърлие "Златен век" от Министерството на културата на концерта си във Велико Търново. То ѝ бе връчено от служебния министър Найден Тодоров за нейните заслуги към българската музика, която, както той посочи, е немислима без нея. Това съобщи БТА. Да бъде човек на концерт на Лили Иванова е като да открие четирилистна..

публикувано на 04.06.24 в 11:24