Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джони Деп: Променям по нещо във всеки сценарий

2
Снимка: Александра Илиева
Американският актьор Джони Деп учи младите режисьори и актьори "Как да бъдеш велик актьор". Това се случи на майсторски клас по време на първия Международен филмов фестивал в Хайнан, Китай, този месец. Деп е известен с ексцентричните роли, които поема, сред които Ед Ууд, Суийни Тод от "Суини Тод: Бръснарят демон от Флийт Стрийт", Чарли от "Чарли и шоколадовата фабрика". Сред емблематичните му роли е и тази на капитан Джак Спароу от поредицата "Карибски пирати" и много други. В продължение на повече от 30 години Деп е печелил 28 големи филмови награди и е бил номиниран 33 пъти, като три от номинациите са за "Оскар". Последното му превъплъщение е на злия магьосник Гелърт Гринделоуд във фентъзи филма "Фантастичните животни: Престъпленията на Гриндълуолд". Един персонаж, чийто характер и дори външен вид, се дължат до голяма степен на въображението на Джони Деп.

"Едно от любимите ми неща на света е да наблюдавам хората", сподели актьорът пред по-младите си колеги по време на Майсторския клас в Хайнан.
Според него актьорите трябва да бъдат добри наблюдатели, да разчитат езика на тялото и стила на говорене на хората около себе и да го трансформират в ролите си, а дори и в живота. Деб разказа, че вече трудно разграничава работата от личния си живот. Това е една от тайните на успеха на актьора, а другата се крие в инстинкта да избереш правилния сценарий.
"Мисля, че най-трудното нещо за един актьор е да играе себе си. След като си се превъплащавал в толкова много персонажи през годините, започваш да си задаваш въпроса - колко голяма част от времето си себе си. Сега, малко преди да дойде новата година, се замислям, че през изминалата съм казвал повече реплики на героите, които играя, вместо мои собствени. Точно заради това всеки път, когато се подготвям за някоя роля, променям по нещо от сценария, пренаписвам го така, че да звучи и да изглежда по-истинско. Казваш си, че изразяваш личните си мисли и живот, но не съм сигурен колко е добре това за мозъкът ти...Все още нямам отговор на този въпрос.
След като разбрах, че аз ще играя Гриндевалд, направихме видео разговор с Дж. К. Роулинг. Говорихме повече от 3 часа и половина за всичко, което може да се сетите за персонажа. Имах страшно много идеи как да го направим уникален, но в началото не споделих всичко, може би, за да не я стресна, както става обикновено с хората, с които работя. Повечето клолеги във филмовия бизнес се плашат от твърде смелите идеи, виждал съм много ужасени лица на директори, когато започна да импровизирам на снимачната площадка. Но когато тя каза: "Нямам търпение да видя какво ще направиш с героя", ми инжектира една голяма доза увереност.
Гриндевалд е нещо повече от тъмен магьосник. Той е нещо повече от злодей. Все пак, никой не се събужда сутрин, застава пред огледалото, поглежда се и казва - "О, аз съм наистина зъл"...
Всеки лош персонаж има история и следва някаква кауза, която за него е правилна, добра. Когато четях сценария, усетих, че някъде в него се крие още един човек, нещо като близнак, но той е изтласкан много надълбоко от убиеца, който виждаме във филма. Трябваше по някакъв начин да покажем това нещо, затова предложих Гриндевалд да има две различни очи, едното за близнака, който е запазил човешкото в себе си, а другото за убиеца. Промених още някои детайли от външния му вид, за да се засили образа, да въздейства на публиката, така се получи това, което сте видели", разказа Деп. 
"Когато чета сценарий за първи път, разбира се, историята трябва да си заслужава, но това, което ме интересува като актьор, е дали виждам потенциал в героя ми. Има ли нещо, което мога да добавя, да променя. Гледам всичко от различен ъгъл. Но винаги мога да разбера, още от първите 10, а понякога дори 5 страници от сценария, дали да продължавам да чета, или да го затворя и да продължа със следващия. Нещо като инстинкт е.
В момента работя върху няколко проекта. Единият е „В очакване на варварите“- по роман на Кутзи. В момента го снимаме. По него работя с един изключителен колумбийски режисьор - Сиро Гуера. Няма как да не отбележа и актьорите, с които имам възможност да си партнирам - като Марк Риланс, един гениален актьор. Когато човекът отсреща е професионалист, всичко се случва от само себе си. 
Като говорим за нови проекти, наскоро приех ролята на фотографа W. Eugene Smith във филма „Минамата“. Юджийн става военен фотограф и кореспондент на различни вестници през Втората световна война в Япония. По време на самата война успява да заснеме много различни моменти, свързани с местното населени на страната, отношението към войната, както и нейните последици. А те са доста тежки. След края ѝ се мести в едно малко селце на име Минамата. В близост има голяма фабрика, която изсипва различни химикали в местната река, които бавно отравят местното население. В рамките на повече от десет години заснема ефекта на отровата върху местните, но преди да публикува история си, е нападнат от служители на фабриката. 
В крайна сметка историята и снимките са публикувани и местната фабрика е принудена да промени работата си. Един филм по истинска история за смелостта и куража на един обикновен човек.
Такива са продукциите, в които искам да участвам, защото мисля, че мога да дам живот на такъв герой. За мен е огромно предизвикателство, но знам, че заедно с колегите ще успеем. Имаме огромен екип фотографи, които да ни помогнат да представим част от оригиналните снимки на Юджийн Смит. 
В момента съм в процес на изучаване на живота на този изключителен човек - той е бил костелив орех. Е, опитвам се да изуча и фотографията като изкуство, за да го разбера по-добре - това е интересно, но май не ми се отддава особено. Ще дам всичко от себе си, за да постигнем впечатляващ резултат."
Още за тайните на успеха - чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Чакъровите празници събират посетители от цялата страна

За единадесета поредна година край самоковските Чакърови поляни ще се състоят Чакъровите празници, които събират посетители от цялата страна. Тази година ще има възстановка на живота и делото на Чакър войвода. В програмата са включени и народни борби в две категории – до и над 80 кг. Ще участват активни спортисти, но могат да се включат и..

публикувано на 15.07.24 в 18:12

Александра Свиленова - актрисата, която искаше да стане коремен хирург: "Реших да лекувам чрез сцената"

Александра Свиленова е студент в класа на проф. Ивайло Христов в НАТФИЗ. Тя вече има своите изяви и на софийската театрална сцена. Споделя, че преди да реши да се насочи към студентството, съвсем сериозно е мислила да се реализира като коремен хирург. "Причината, поради която реших да се насоча към медицината е лична, но в един момент се..

публикувано на 15.07.24 в 17:34

Ще бъдат ли обмитени евтините китайски стоки?

Китайските онлайн платформи бележат огромен ръст в продажбите си, но продуктите им са със съмнително качество и без проследимост. Около 15 млн. пакета от трети страни са внесени у нас през 2023 г., без никакъв санитарен контрол. Редица държави планират въвеждането на регулаторни механизми и промяна на наредбите, заради агресивната политика на..

публикувано на 15.07.24 в 17:14
Адриан Николов

Пазарът на труда и висшето образование

Висшето образование е ключ към добро представяне на пазара на труда, почти гарантирано избягване на безработица и намиране на желано и добре платено работно място. От значение е обаче да се оцени конкретният размер на това предимство – колко по-висока е заетостта на висшистите, колко по-ниска е тяхната безработица, тъй като коректните му..

публикувано на 15.07.24 в 15:44
Камен Алипиев-Кедъра

Камен Алипиев-Кедъра: Очаква ни едно лято с изключителни спортни събития

"Олимпиадата е цикъл от 4 години, който разделя едни олимпийски игри от други", посочи спортният журналист Камен Алипиев-Кедъра. В предаването "Радиокафе" той коментира големите спортни събития, които току-що отминаха - "Евро 2024" и тенис турнира "Уимбълдън", както и какви са очакванията за наближаващите олимпийски игри в Париж, Франция...

публикувано на 15.07.24 в 15:31

Фотожурналистът Евгени Димитров: Имаме недостиг на визуални спомени въпреки, че плуваме в тях

В изложбата "Фрагменти от уличната сцена на 90-те" е уловен духът на софийските улици през 90-те, разнолик, пъстър и пълен с надежди. Експозицията представя 15 снимки от мозайката на многобройните уловени мигове през този период. Много неща се случват за първи път пред току-що излезлите от строгата дисциплина на режима хора. Звуците, цветовете,..

публикувано на 15.07.24 в 12:54

No puedo pensar (Desperado) е новата песен от Алекс Линарес

Певецът Алекс Линарес от българо-перуански произход представи новата си песен No puedo pensar (Desperado) в ефира на Радио София. Познат като вокал на латино бандата Mango Duende, Линарес не изневерява на стила и в соловия си проект . В унисон с лятото песента е с гореща салса и регетон ритмика , а в текста става дума за особеното състояние на..

публикувано на 15.07.24 в 09:29