Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Околобългарско" - да останем в родината си или да избягаме в чужбина

Жанин Ал-Шаргаби и Антонио Йорданов са част от екипа на проекта "Околобългарско", който създаде едноименен късометражен филм. Двамата представиха идеите и създаденото от екипа пред Радио София. Филмът разглежда дилемата на хиляди млади хора в България дали да останат в родината си и да градят тук бъдещето си или да потърсят щастието си в чужбина.

Опитвайки се да намерят отговор на този въпрос, креативните младежи предприемат обиколка на повечето големи градове и някои от по-малките, като разговарят с хората там, за да вникнат в проблемите им. Намират и много борбени хора, които търсят и намират решение на тези проблеми, които формират активното гражданско общество.

По пътя си към опознаването на реалната обстановка в България "от първа ръка", младежите се натъкват на добри примери в райони като Стара Загора, Панагюрище, Златица, където хората до някаква степен намират удовлетворение от живота си. В същото време те осъзнават, че добрият живот на отделни индивиди не е достатъчно условие за просперитета на страната, тъй като има немалко хора, които бедстват, не могат да си намерят място под слънцето и страдат заради някакви нередности в държавата.

Сред героите на "Околобългарско" са Борис Бонев, допринесъл за изграждането на нощен градски транспорт в София, Димитър Пецов от Силистра, който прави дейността на местната община много по-прозрачна и Юлияна от Сандански, която успява, заедно със свои приятели, да боядиса с цветовете на българския трикольор 100-метрова стена.
 

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.