Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фуертевентура - от дюните на Коралехо до музиката на Raimundo Amador

В "Турагент" днес заедно с колегата от Binar Людмил Фотев ще ви отведем на един райски остров. Ако ви е дотегнала софийската зима и не се страхувате от летене, значи Фуертевентура е точно за вас. Полетът от континента е около 3 часа. След това ви очакват плажовете с бял пясък и дюните на Коралехо и уникалните черни пясъци на Ахуи. Можете да се катерите по загасналите вулкани, да разгледате старата столица Бетанкурия, да опитате ястията приготвени от местните червени картофи и задължително - рибата и морските дарове със зехтин. И още нещо, което не е за пренебрегване - на острова има крафт пивоварна, която работи с местни сортове малц.

Най-удачният начин за придвижване, ако сте турист, е да си наемете кола под наем. Цените на горивата са по-ниски от тези у нас. Местата за настаняване са много: хотелски комплекси, вили, апартаменти... Повечето от собствениците на квартири са чужденци или испанци от континента и офертите им са налични в интернет. Изгодни самолетни билети можете да откриете преди всичко в испанските туристически сайтове.  

Фуертевентура (на испански  Fuerteventura) е остров от архипелага на Канарските острови, заемащ площ от 1659 квадратни километра, което го нарежда на второ място по големина след Тенерифе. Намира се на 98 км от африканския бряг.

Фуертевентура е най-старият остров в архипелага. Подобно на всеки друг от Канарските острови, той притежава своя собствена индивидуалност и неповторима красота. Вътрешността на острова е заета от ниски вулканични планини. Най-високият връх е Пико де Ханида с височина 807 метра.

Островът се радва на перфектен климат, който може да се опише като вечна пролет. Температурите варират между 20 - 22°C през януари ….и 27 - 28°C през август. Освежаващият вятър прави летата изключително приятни и спасява този красив остров от жегите, типични за тези географски ширини. Топлото тропическо слънце ще ви зарадва дори и в разгара на зимата. Времето е подходящо за плаж през цялата година, а облачните дни са рядкост. Валежите са оскъдни през зимата и почти напълно липсват през лятото. Подобно на другите Канарски острови тук зимата се счита за водещ туристически сезон. Природата на острова е изключително запазена, а въздухът тук е сред най-чистите в света. Голяма част от територията на Фуертевентура е обявена за природен резерват и е под егидата на ЮНЕСКО.

Към 2011 година населението на острова наброява около 104 000 души. В южната му част се намират известните плажове Хандия, а в местността Сотавенто всяка година се провежда кръг от световното първенство по уиндсърфинг и кайтсърфинг.

Летището на Фуертевентура се намира на един километър от столицата на острова Пуерто дел Росарио.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Парамедиците в България

Съюзът на парамедиците в България разработи проект за Уеднаквяване на теоретичната и практическа подготовка на парамедиците по модел на Европейската общност по спешна медицина. Той решава един от най-сериозните проблеми в България – различните часове и хорариуми, по които сега се подготвят парамедиците във висши училища и професионални центрове...

публикувано на 09.07.24 в 15:34
СУ

СУ "Св.св. Кирил и Методий" в Сливница - иновативно училище с история

В средното училище "Св.св. Кирил и Методий" в гр. Сливница днес се обучават 548 ученици, от които 46 деца - в предучилищната група. Изградено е върху площ 14 800 кв.м. с две сгради. Към училището има две конферентни зали с 200 места, фитнес зала, 3 кабинета по информатика, библиотека, игрища за футбол, волейбол, баскетбол и хандбал...

публикувано на 09.07.24 в 12:27
Снимки: Топлоцентрала

Два дни "Топлофест" ни държи "високо във въздуха" с цирк и музика

Петото издание на фестивала на РЦСИ „Топлоцентрала“, с който центърът закрива артистичния сезон, тази година ще се проведе на 13 и 14 юли, а водещ акцент на събитието ще бъде темата "Високо във въздуха" . "Интензитетът, с който работим, ме кара да се чувствам преял (от културни събития) – полу нашега отбеляза пред БНР-Радио София..

публикувано на 09.07.24 в 11:28

Биляна Цолова ще представи България на световния финал на "Dance Your Style"

23-годишната хореографка Биляна Цолова-Bibliq ще представи България на световния финал на Dance Your Style в Мумбай на 9 ноември т.г.. Тя е победител в третото издание на Dance Your Style България 2024.  След поредица оспорвани танцови "битки" срещу едни от най-опитните танцьори и хореографи у нас, младата надежда заминава към глобалния финал на..

публикувано на 09.07.24 в 10:10

Модни дизайнери "потопиха" 200 кг дрехи на морското дъно

Арт инсталация , направена от 200 кг дрехи , изненадва от началото на юли посетителите на софийски търговски център. В нея могат да се видят медузи от памучни ризи върху конструкции от банели, риби от суичъри и детска карнавална рокля, скат от ризи, сака и поли, корали от шалове и ръкавици. Инсталацията е озаглавена "Морски свят"..

публикувано на 09.07.24 в 09:49

Писатели, деца и граждани с поклон пред паметника на Вазов в София

Честването на рождениeто на Иван Вазов (днес се навършват 174 години) тази година преминава и под знака на кръглата годишнина от първото самостоятелно българско издание на романа "Под игото", публикуван през 1894 г. от издателство „Т. Ф. Чипев“ – 130 години. От Националния литературен музей канят жителите и гостите на столицата от..

публикувано на 09.07.24 в 08:55

Жегата не отстъпва

И днес ще е слънчево и горещо. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са между 34° и 39°, в София: 33° . По Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат между 28° и 32°. Температурата на морската вода е 25°-26°. Вълнението на морето ще..

публикувано на 09.07.24 в 07:20