Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Връчват марката "Високи постижения в иновациите" на отличени компании

На 8 февруари президентът Румен Радев ще връчи на финалистите в конкурса "Иновативно предприятие на годината" марката "Високи постижения в иновациите". Теодора Георгиева от Фондация "Приложни изследвания и комуникации" разказа пред Радио София, че марката, която се въвежда за пръв път през тази година, е своеобразно признание за постигнатото от всички фирми - финалисти в съответната област на действие. Още повече, че много често вътрешното и външното жури, които оценяват постъпилите предложения, много често се затрудняват в определянето на най-добрите.

Марката "Високи постижения в иновациите" може да бъде използвана от отличените компании като мощен маркетингов инструмент, с който те могат да се представят на световните пазари. Фондацията "Приложни изследвания и комуникации" ще направи представяне на показаните разработки в над 60 държави, уточни Теодора Георгиева. Марката ще бъде връчена на всички финалисти до три години назад.

Наградите "Иновативно предприятие на годината" се ориентират според иновационната активност на фирмите, като се позиционират в категории като "Социални иновации", "Качество на живот", "Иновационен мениджмънт", "Развитие на таланти". Има най-малко две характеристики на технологичните промени в днешно време. Освен че са изключително динамични, те са и мултифункционални. Компаниите наблюдават къде какво се прави, взимат идеи от различни области и ги прилагат в тази сфера, в която са решили да се развиват.

През последната година се наблюдава известно отстъпление от направени инвестиции и заети лица в научни изследвания и приложни разработки, което ще затрудни достигането на националната цел - 1,5% от БВП разходи за научни изследвания до 2020 година. В момента той е в размер на 0,75%, поради което има доста за наваксване, подчерта Теодора Георгиева.



   

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Служител замерва радиационните нива в зоната на Чернобил, 22 април 2021 г.

38 години от ядрената катастрофа в Чернобил – най-тежката в света

Днес се навършват 38 години от най-тежката ядрена катастрофа в историята. В ранните часове на събота, 26 април 1986 година реактор номер четири в атомната електроцентрала в Чернобил претърпява катастрофална експлозия, изхвърляйки облаци от радиоактивен материал. Жива верига със свещи в Никозия за годишнината от аварията в Чернобил..

публикувано на 26.04.24 в 10:56

Новите тротоари в район "Студентски" - най-предпочитаното място за паркиране

Стажант-репортерът на Радио София Димитър Георгиев попита гражданите на Район "Студентски", в частност от кв. "Дървеница" какво е тяхното мнение за текущите ремонти на тротоарите, има ли недостиг на паркоместа и къде паркират автомобилите. А ето какво беше тяхното мнение:

публикувано на 26.04.24 в 10:11
Ясен Русев

Район "Искър" ще посрещне лятото с нови тротоари

Как се развива инфраструктурата в Район "Искър" и как върви реновирането на тротоарите по заема, който е бил отпуснат от Столична община разказа Ясен Русев, кмет на района. По думите му както навсякъде в столицата подготовката за лятото тече с изграждането на тротоари. "Интересното е, че решихме да подходим малко по-холистично и в момента..

публикувано на 26.04.24 в 09:34

Слънчево с вероятност за превалявания

Атмосферното налягане ще се повиши и ще остане по-високо от средното за април.  Днес времето ще е предимно слънчево. В следобедните часове главно в планинските райони ще се развива купеста облачност, като на отделни места ще превали и прегърми. Вятърът ще е слаб, ориентиран от север. Максималните температури ще бъдат около 16° и 21°, за района..

публикувано на 26.04.24 в 07:15

"Форум", 25.04.24: Парламентът отстрани председателя Росен Желязков

На днешния 25 април 2024 година гости в предаването "Форум" бяха Емил Соколов и Стоян Панчев. Те се спряха на следните теми: Политическите акценти от деня Ден преди да спре да заседава редовно: парламентът отстрани председателя Росен Желязков ПП-ДБ-СС пак поискаха Благовест Георгиев да се оттегли от Столичния общински съвет Повече..

публикувано на 25.04.24 в 18:12

Популяризиране на социалните услуги сред църковната общност

Стартира проект за популяризиране на социалните услуги сред църковната общност озаглавен "Социална свързаност и подкрепа". Началото беше дадено с двудневен семинар на 25 и 26 април 2024 г., като събитието се провежда в село Горна Малина и град Елин Пелин. Домакини на семинара ще са Центровете за социална рехабилитация и интеграция "Свети Йоан..

публикувано на 25.04.24 в 17:34

Информационни сесии в областите Монтана и Русе в полза на сезонните работници

Европейският орган по труда ( ЕОТ) организира Информационни сесии в България с насоченост към български сезонни работници в селското стопанство във Франция. В тях на 24 и 25 април 2024 г. ще вземат участие експерти от администрацията на Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ), както и местните комисии за борба с трафика на..

публикувано на 25.04.24 в 17:33