Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Нова възможност за пациентите и в борбата със страничните ефекти

Д-р Красимир Койнов: Ракът може да бъде победен с таргетна терапия, не с лечение по принцип

Онкозаболяванията трябва да се лекуват не според диагнозата изобщо, а след анализ на генетичните аномалии при конкретния пациент

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Пациентите с онкологични заболявания у нас вече могат да съхранят косата си при лечение с химиотерапия. Новата апаратура, с която се извършва иновативната терапия, беше представена в началото на седмицата Методът вече е приложен на 7 жени у нас - в МБАЛ "Сердика". В света от тази възможност са се възползвали над 100 хиляди пациенти. Апаратът е закупен по инициатива на сдружението за подкрепа на онкоболни Дара Хелп. Пред Радио София един от водещите специалисти по медицинска онкология в България д-р Красимир Койнов, началник на Второ отделение „Медицинска онкология”в МБАЛ "Сердика" - обясни, че технологията е приложима при химиотерапия с определени цитостатици:

Снимка"Апаратът се използва по време на апликация на цитостатиците. Системата се включва половин час преди вливането и половин час или час и половина след това, в зависимост от цитостатика. Използва се само при цитостатици, при които има висок процент на косопад... Токсичният им ефект се осъществява по време на вливането. Предотвратявайки контакта на цитостатика с космения фоликул, предотвратяваме токсичното му увреждане и по този начин се предотвратява и косопадът".


Д-р Койнов обясни, че има цитостатици, при които падането на косата е толкова незначително, че не е необходимо използването апаратурата. Специално противопоказание за използването й по принцип няма. Евентуално кожно заболяване може да попречи, обясни специалистът. Той предупреди, че терапията не може да гарантира 100 процента запазване на косата. Пациентите, които до момента са го използвали, са постигнали добър ефект. Специалистът коментира, че самото лечение на основното заболяване повече притеснява болните:  

"Самото заболяване притеснява пациента, какво ще е бъдещето, има ли налични лекарства в клиничната практика, дали ще бъде успешно лечението, дали ще има риск от възвръщане на заболяването. Има и много социални и психологични въпроси при всеки пациент. Затова лечението трябва да бъде комплексно".


По отношение на персонализираната терапия, д-р Койнов посочи, че бъдещето е лечението не на заболяването по принцип, а на заболяването при конкретния пациент - след анализ на генетичните аномалии при него. (Още чуйте в интервюто със специалиста!)

Управителят на Сдружението за подкрепа на онкоболни Дара Хелп Невена Манолова коментира, че възможността и за запазване на косата по време на химиотерапия е от изключително значение:

"Това не е козметичен проблем. Онкоболният не се успокоява, като му кажеш: "Това е временно, косата ще порасне". Това е страх, стигма. Много хора се притесняват да не ги видят децата им, как ще ги възприемат колегите. Голяма част се затварят в себе си, не излизат. Много е трудно преживяването".

Невена Манолова стартира благотворителна инициатива за закупуване на апаратурата, но не събира достатъчно средства. Обръща към създателя на технологията и след преценка на фимата-вносител, апаратът вече е достъпен и за българските пациенти. Сдружението планира дарителска акция за набиране на средства, с които да се заплаща терапията за пациентите (цената на една процедура е около 240 лева). Сдружението е платило по една процедура на седемте пациентки, които са я използвали до момента.  

По проект "Онкологичното заболяване не е присъда, а време за ново начало", финансиран от ЕС, организацията открива свои центрове в Пловдив и в Бургас, където пациентите могат да получат съвети и подкрепа още при поставянето на диагнозата. За последните 3 години, в двата центъра на Дара Хелп в София са подпомогнати около 1000 пациенти.
Още подробности чуйте в звуковите файлове!

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.