Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

中華人民共和國 или изкуството да си турист в Китай

7
Снимка: Марин Маринов
Китай е държава, разположена в източната част на Азиатския континент. По площ е на четвърто място в света след Русия, Канада и САЩ, а по население е първа. Територията и е 9.5 квадратни километра, което представлява 6.5% от земната площ. По-голямата част от страната се намира в умерения и субтропичния пояс. 
Китай разполага с 467 летища. Най-големите са в Пекин, Гуанджоу и Шанхай. Пекинското летище е най-натовареното в цялата страна. При полети до Тайван трябва да се следват специални правила, а полетите до Хонгконг се смятат за международни.
Първата стъпка, която трябва да предприемете, когато планирате пътуване към тази дестинация, е да кандидатствате за виза в китайското посолство. Цената на еднократна виза е 80 $, на двукратна 120 $. Многократна виза с валидност 6 месеца струва 160 $, а същата за период от 12 месеца е 240 $. Стандартно визата е готова за 5 дни. 
Пътуването до Китай е удобно, защото всички самолети, които летят до там поддържат високо ниво на оборудване, разказва Марин Маринов. Двупосочен самолетен билет струва около 1000 - 1100 лева, като цената зависи от сезона и избраното летище. Килограмите чекиран багаж, на които пътниците имат право варират в зависимост от правилата на различните авиокомпании, но обикновено са около 30 кг.

Когато пристигнете в Китай, аналогично на други държави, като САЩ например, трябва да попълните специална карта с личните си данни и мястото, където ще отседнете. Важно е да запазите отрязъка, защото ще ви го поискат, когато излизате от държавата. На влизане ще питат каква е целта на пътуването, къде ще отседнете, колко време планувате да останете - стандартните въпроси...

Вариантите за настаняване са много и всеки избира според възможностите си. От луксозни хотели в новите бизнес квартали, до апартаменти от сайтовете, в които собственици предлагат имотите си под наем. Марин избира две спални с хол за 70 лева на вечер.

Първото впечатление, което човек придобива, когато пристигне в Китай е, че това е една доста организирана държава, тъй като навсякъде има хора, които следят за реда. Винаги, когато имате нужда можете да се обърнете към тях и те усмихнати отговарят. Повечето знаят английски. Когато излезете от летището най-добре е да си хванете такси, от техните обикновени таксита. Цената е 0.50 стотинки за километър.

Не е изненадващо, че китайците са много развита технически нация и широко използват комуникациите, най-вече мобилните смарттелефони. Преди три години е въведено китайско мобилно приложение и всички разплащания се правят през него. Включително такса за паркинг, царевица на улицата или покупка на златна рибка.
Проблемът с това приложение е, че могат да го ползват само китайци или ако имате китайска карта, с която да заредите пари в приложението. Познатите ни банкови карти, тук в България там не работят, освен в големите хотели. За това най-добрият начин е да си носите пари в брой и то в евро. Курсът, по който обменят евро, излиза 2.05 лева. Можете да теглите на банкомати, но бъдете внимателни.

Техника има всякаква. Ако си купувате стоки на дребно от магазините, цените са както в България, а в много случаи и по-високи. Цената пада, ако отидете на някой от специализираните пазари за електроника и зависи от количеството, което смятате да закупите. Има много реплики, които са евтини, но ако влезете в магазин, обслужващ марката, ще установите, че цените са по-високи отколкото у нас.
Що се отнася до хранителните стоки и напитки, в Китай цените им са почти същите като в България. Например в известна верига френски супермаркети цената на свинското и телешко месо е по-ниска. Храната в Китай е по-различна и често не допада на европейците. Ако говорим за алкохол, най-добрият избор е местната драфт бира, която се продава в бутилки от 400 мл. и струва 1 лев. 
Китайците са много приветливи хора, усмихнати, винаги ще ти помогнат, при тях няма завист.  Много се радват, когато консумираш нещо тяхо, което е нещо обикновено, ако се храниш с тях...
Повече за Китай, за това как да организирате пътуване до там и още много полезни за индивидуален турист детайли, чуйте от разговора с Марин Маринов в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Мястото на България в единния европейски пазар

Институт за пазарна икономика (ИПИ) публикува специален доклад , който разглежда в дълбочина участието на България в единния пазар на ЕС. Докладът е изготвен по повод 30 г. от създаването на единния пазар на ЕС и 20 г. от присъединяването на основната група страни от Централна и Източна Европа. ИПИ изследва степента на икономическа интеграция на..

публикувано на 18.04.24 в 16:15

Трамвайно трасе ще свързва пл. "Св. Неделя" и пл. "Възраждане"

Заедно с ремонта на пл. "Св. Неделя" ще бъде изградено трамвайно трасе на бул. "Александър Стамболийски" между пл. "Св. Неделя" и пл. "Възраждане", съобщиха от "Спаси София". Инициативата е на общинския съветник Борис Бонев, като вече са проведени срещи с главния архитект на София и проектантския екип. "400-метровото трасе значително ще..

публикувано на 18.04.24 в 15:57
Венцислав Костов (вдясно) във вечерния блок на Радио София

Венци Костов между България и Испания

Венцислав Костов е режисьор, който живее и твори най-вече в Испания. Той е от български произход и понякога се завръща към своята родина поне за седмица-две. Именно в такъв период е гост и на предаването "Добър вечер, София". Неговият филм "Любен" засяга тема свързана с ЛГБТ общността и вече е отличен с няколко фестивални награди, но все още не..

публикувано на 18.04.24 в 15:03
Първоначално дори актьори от Народния театър са отказвали да се резилят, снимайки се във филми

"Кино екстремисти" - филмов поклон към пионерите на българското кино

"Кино екстремисти" е документален филм за българските кино пионери, за онези, които проправят „трънливия път“ на българския филм. Всеки от тях има изключително интересна съдба. В този разказ авторите застъпват донякъде биографиите им, но най-вече разкриват тяхната неуморна работа и несломимо желание да правят кино, трудностите, вълнението.....

публикувано на 18.04.24 в 14:55

До 30 април изпращайте детски литературни творби за конкурса на БНР

Програма "Христо Ботев" на Българското национално радио (БНР) до края на април продължава да приема творби, написани от деца, за 41-вото издание на  авторитетния конкурс "Искри" . "Около 3 месеца вече събираме приказки, гатанки, стихотворения, дори есета , написани от деца – отбеляза пред БНР-Радио София Ани Маринова от програмата..

публикувано на 18.04.24 в 14:31

Познатият и непознат Иван Хаджийски в новата книга на Лазар Лазаров "Едно знаме повече"

Излезе ново документално издание, посветено на известния български публицист и социален психолог Иван Хаджийски. "Едно знаме повече" на Лазар Лазаров е документален портрет за живота на бащата на нашата социология. Румен Леонидов е автор на предговора към книгата. Пред Радио София той сподели, че се е получило неочаквано четиво. „Когато..

публикувано на 18.04.24 в 13:42

60 дни Sofia Summer Fest с много театър, кино и книги

Тази година "Sofia Summer Fest" ще се проведе от 18 юли до 18 септември с акцент върху театралната сцена и филмите. Алекси Калев и Ради Георгиев, организатори на фестивала бяха наши гости, за да разкажат повече подробности около това очаквано събитие. "Водени от точно този импулс, свързан с работата ни, която носи добра асоциация с..

публикувано на 18.04.24 в 12:31