Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Проф. Елена Баева: Още имам енергия да работя и искам да го правя

проф. Елена Баева
Снимка: БГНЕС

В предаването ни "Кой кой е" ви представхиме проф. Елена Баева - дългогодишен предподавател и педагог по актьорско майсторство. Ректор и основател на Театрален колеж "Любен Гройс" и зам.-ректор на НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов".

Безброй са актьорите, учили се на живот и занаят в нейните класове, и сега радват с таланта си зрителите на всички театри в страната и извън нея; гледаме ги постоянно във филми, сериали и по телевизията. А развиващите се в всякакви сфери на изкуството дори не можем да изборим. Но какво се крие зад титлата професор и кой е човекът, стоящ зад нея?

В този разговор Елена Баева се връща назад в годините и разказва за най-големия ужас в детството си - бомбардировките над София, за поканата към семейстовото й да напусне София след войната, за първите стъпки на сцената, които определят пътя и живота на малкото момиче, което след години ще скрие от родителите си, че отива в Смолян да следва мечтата си да бъде актриса, вместо да се отдаде на юридическа кариера.

И така без да се отклонява от предопреопределния й път през всичките тези години, тя заслужено ще получи специална награда за принос в театралното изкуство на наградите "ИКАР" следващия месец.

Всичко това, че и още много други интересни истории чуйте в предаването "Кой кой е" с гост проф. Елена Баева.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Къде намира приложение алгоритъмът на д-р Венелин Тодоров от БАН

Учени от Института по математика и информатика (ИМИ) към Българската академия на науките (БАН) поставиха нов световен рекорд за разработен алгоритъм, който може да доведе до сериозен технологичен пробив в използването на квантови компютри. Резултатите, получени като част от проекта, се очаква да имат сериозна роля при тестването и..

публикувано на 20.01.22 в 18:46

„Мениджър за един ден“ акцентира върху значението на работата в екип

20-ото издание на инициативата „Мениджър за един ден“ на „Джуниър Ачийвмънт“ (JA Bulgaria) ще се състои на 10 май 2022 г. Инициативата за професионално вдъхновение и кариерно развитие дава шанс на младите хора да се докоснат до мечтана професия в рамките на един ден. Тя е привлекателна за ученици и студенти от цялата страна, като им дава..

обновено на 20.01.22 в 17:47
Група  „Airbag“

Група “Airbag” звучат на престижен фестивал

С песента "Не сме сами" група “Airbag” получиха Голямата награда на БНР за българска поп и рок песен, което доведе до тяхното участие на фестивала Eurosonic в Грьонинген, Нидерландия. Въпреки онлайн изданието на фестивала, престижът на голямата европейска сцена остава, като най-важното е да се предаде идеята на това събитие. Със своето..

публикувано на 20.01.22 в 17:38

257 podcast: Градивната сила на вината и неудобството

Едва ли можете да си представите, че  вината и неудобството могат да имат и градивна страна. Чувството за неудобство ни кара да усещаме, че сме на показ, шашардисани, непохватни, но въпреки това, ние отговаряме на неудобството с хумор или пък се извиняваме, а дори може и да продължим напред без изобщо да споменем, че се чувстваме неудобно...

публикувано на 20.01.22 в 17:00

От ювелирното до монументалното

Катедра "Метал" в НХА отбелязва 30 години. Тя обхваща няколко жанра в областта на метала и металопластиката. Обучението на всеки един студент протича от обработката на скрап, до медали, монети и бижута. Пробвала да работи в по-големи формати, д-р. Мирена Златева разказа пред Радио София за своя белязан с творчество живот, както и за избора..

публикувано на 20.01.22 в 15:42

Млади политолози ще слушат Първанов и Плевнелиев за политическото слово на държавния глава

Членове на Студентския клуб на политолога (СКП) към Софийския университет „Св. Климент Охридски” организират. публична дискусия с президентите Георги Първанов (2002-2012) и Росен Плевнелиев (2012-2017) на тема “Ролята на политическото слово на държавния глава”. До дискусията днес от 16 ч. в Аулата на Алма матер ще бъдат допускани зрителите..

публикувано на 20.01.22 в 15:32
Д-р Валентина Григорова

Д-р Валентина Григорова, АГ: Жените до 40 години да раждат естествено

Какво е усещането да участваш и да допринесеш за чудото на новия живот? Това могат да кажат единствено специалистите и акушерките, които отбелязват своя професионален празник на Бабинден - по стар стил на 21 януари. „Винаги се срещаме с нещо ново, с много нови животи“, каза пред Радио София д-р Валентина Григорова , завеждащ Рисково..

публикувано на 20.01.22 в 15:11
Подкасти от БНР