Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виена иска да финансира български компании от творческата индустрия

Снимка: Архив

Втори ден експерти от общините Виена и София дискутират в българската столица възможностите за споделената икономика, насърчаването и общинското финансиране на стартиращи, малки и средни предприятия, на дигиталното развитие стимулиране изграждането на интелигентни градове. Днес конференцията, наречена "Диалог за бъдещето", е на тема "Творчески индустрии".

Събитието, което се провежда в софийската галерия "Квадрат 500", е насочено към столичните компании в сферата на креативните индустрии - архитектура, дизайн, търговия с арт изделия, мода, мултимедия, издателство, видео игри, музикален бизнес и кинопроизводство. Български компании споделят опита си на австрийския пазар. Ще се дискутира и нарастващата роля на креативните индустрии в икономиките на София и Виена.

Част от срещата е и представянето на програмата „Виена Колинг Криейтивс“. Тя насърчава фирми, работещи в областта на творческите индустрии както австрийски, така и чужди. Български компании също могат да кандидатстват по нея, а срокът за това е 30 юни. Целта е чуждестранните фирми да се установят във Виена, като при кандидатстването не е задължително те да са регистрирани там. Могат да си открият свой офис, след като спечелят финансиране, обяснява Габриеле Тацблергер от Виенската бизнес агенция.

"За предприятия от творческите индустрии финансираме проекти на стойност до 150 000 евро, като най-много пари може да получи един кандидат, ако реализира проекта, съвместно с предприятие от Виена. Тогава финансираме до 60% от стойността на проекта. Целта на тази инициатива е виенската творческа индустрия да се свърже по-тясно с международната, т.е. да привлечем повече чуждестранни компании".

Във втория ден от конференцията Столичната агенция за инвестиции ще направи презентация на тема “Визия за креативна София”. Ще бъдат разказани и някои успешни истории от български компании, които правят бизнес в австрийската столица, ще се говори и за развитие на гейминг индустрията във Виена. А накрая ще бъдат очертани и възможностите за задълбочаване на сътрудничеството между двете общини - Виена и София.

"Виенската бизнес агенция е стара организация, съществува повече от 35 години. Всъщност, ние сме един фонд на Община Виена, който изпълнява три задачи. Като най-големия собственик на терени за стопанска цел във Виена, нашата задача е да се погрижим това да продължи и в бъдеще. Опитваме се да работим в онези градски зони, които се развиват в момента. Така например, в най-бързо развиващата се в момента градска зона, наречена "Езерен град", изградихме технологичния център "Енергия плюс".

Втората ни задача е да предоставяме финансова помощ на бизнеса по различни програми - от комуналните услуги до проекти в областта на науката. Третата задача, която изпълняваме, е да предоставяме услуги - за развиващи се предприятия, за международни компании с интерес от инвестиции във Виена, както и услуги за чужди граждани, живеещи и работещи на наша територия. Също така се опитваме да свържем различните индустрии, например - творческата и технологичната, в клъстери. По отношение на услугите за чужденци, които предлагаме, трябва да кажа, че имаме Център за работа с чужди граждани.

Направихме го, защото стана ясно, че фирмите, които се установяват във Виена, много често взимат и свои служители от страната на произход. И тук е ролята на центъра. Приемаме ги, помагаме им при адаптацията, например - да настанят децата си в училище, да ги информира за това какво многоезично обучение се предлага в училищата, помагаме при проблем с жилището, а също - да се справят с осигуровките и застраховките си. Много често работещите, които на са от ЕС, имат проблеми с разрешителните за работа. Изобщо работата на този център е да помогне на чужденците да се почувстват добре дошли и като у дома си във Виена".  

Последвайте Радио София в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Българка получи международен приз за романа си "Мръсни дни"

Седмици след световната си премиера у нас се появява хитовият фентъзи роман "Мръсни дни" на българката Геновева Димова, която впечатли гигантите от американското издателство TOR, и се превърна в един от най-обещаващите нови гласове на жанровата литература в международен мащаб. Родената във Варна фентъзи стихия, която от години живее и твори в..

публикувано на 12.07.24 в 13:41

Какво трябва да знаем при ремонт на жилището

Лятото е сезонът на ремонтите на домовете. Какви са законовите преустройства на жилищата? Как се случват и какво се изисква за да бъде един ремонт по правилата? От инж. Марин Гергов, председател на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране ще научим как да променим функциите и разположението на помещенията вкъщи, без това да..

публикувано на 12.07.24 в 12:21
Анна Стойкова

Обмисля се създаването на климатичен хъб

Обмисля се да бъде създаден образователен еко център за зелени политики - климатичен хъб. Предложението е на Анна Стойкова и Драгомир Младенов, общински съветници в Столичния общински съвет (СОС). През последните години София се е превърнала в модерен и зелен европейски град с добре поддържани паркове и градини, облагородени междублокови..

публикувано на 12.07.24 в 09:45

Горещо, с възможност за превалявания в отделни райони

Атмосферното налягане ще се понижава и в следобедните часове на деня вече ще бъде малко по-ниско от средното за юли. Днес ще е слънчево и горещо. След обяд над източните райони от страната ще се развива купеста облачност, но само на отделни места в югоизточните райони се очаква да превали краткотраен дъжд. Вятърът ще е слаб източен, в Източна..

публикувано на 12.07.24 в 07:15
Д-р Силвия Стоянова

За хората със светли очи слънчевите очила са задължителни през лятото

Наред с алергиите и летните грипове, горещите месеци крият рискове и за здравето на очите ни. Неправилното и дълго излагане на слънце в пиковите часове на жегите може да доведе до появата и развиването на очни заболявания, а самолечението – до усложняването им. "Хората без проблеми със зрението не се замислят, но слънцето е изключително вреден..

публикувано на 11.07.24 в 17:45
Инж. Ангел Джоргов

Оптимизират транспорта в Община Самоков, купуват 5 електробуса

Община Самоков ще изработи План за организацията на транспортната схема , чрез който ще се оптимизира транспортното обслужване и ще се повиши качеството на услугата. "Искаме да улесним хората които работят, които посещават курортите, както и учениците. В момента се прави проучване като част от проект за оптимизация – линии на градския..

публикувано на 11.07.24 в 16:50

Какво е да отразяваш Европейското първенство по футбол?

Какво е да отразяваш Европейското първенство по футбол? Специалните пратеници на БНТ в Германия Десислава Францова и Бюлент Мюмюнов се заеха с тази нелека задача. Гост в предаването "Радиокафе" беше Десислава Францова. По думите й след завръщането все още свиква с това, че не движи с карта и GPS, а и още се адаптира към температурите тук...

публикувано на 11.07.24 в 15:14