Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Киви в България - мисия възможна

Албена Георгиева разказва за този благодатен за гледане плод, от който се прави сладко, шоколад и сапун, а скоро и вино

Снимка: Луиза Лазарова
Сега ще ви разкажем за един "плод под прикритие" - по думите на Албена Георгиева, за която днес кивито е ежедневие. Руса, колоритна, с диадема с киви (специално изработена), тя е чудесен събеседник. Срещаме я на един базар в столицата, където представя многобройните и често удивителни продукти, в които кивито е определящата съставка.
Всъщност киви в България има от 1978-а, тогава в Петрич експериментално са засадени 500 декара с киви, внесено от Франция. Първоначално са се отглеждали в оранжерии, за да се адаптират, но след това вече растат на открито. Цялата продукция обаче отивала за износ, затова родният пазар не познавал българското киви - разказва Албена, на чието семейство през 1994-та "връщат" пет декара "с едно реално готово, пораснало киви", което си е голям късмет, защото кивито дава плод едва на шестата година.

Кивито не е капризноИначе е благодатно и благодарно растение, няма нужда да се пръска, тъй като самата му обвивка го защитава от насекоми - допълва Албена, която заедно със сестра си развива компанията за "всичко от киви", макар че и двете си имат съвсем други професии. Оказва се, че кивито се чувства добре в България (освен в Северна, където е твърде студено).
Кивито е зимен плод, прибира се през октомври, неузрял, като райската ябълка и има следберитбено зреене - издава Албена Георгиева, - принципът е, че ако някъде смокинята дава плод, там може да расте и киви.
Даже експериментално засадила едно киви до Римската стена, където всяка седмица участва на фермерския пазар и то не само пораснало, но оцеляло няколко зими, докато някой не си го "харесал" и изкоренил. Типично по нашенски.
Не толкова типична е киви-одисеята на семейството на Албена. За тях интересното идва, когато има се налага да изхвърлят тон и половина киви. Тогава решават да експериментират - успяват да направят сладко от киви, сушено киви, плодов чай с киви и шоколад с киви. Да не говорим за ракията от киви! В момента развиват и козметична линия от сапуни с киви. Снимка Луиза ЛазароваС две думи, кивито се оказва истинско зелено богатство, ако подходиш креативно и новаторски. Сега на ред е плодовото вино от киви, имат съгласието на една винарна в Пловдив за съвместно производство, както и ликьора от киви, който е почти готов като състав.
Пробвахме и туршия от киви, не се получи, но не сме се отказали - смее се Албена, която всъщност е завършила българска филология и не е и предполагала, че фермата ще се превърне в основно нейно занимания. Като казваме ферма, под това име се крият не само петте декара с киви и петте декара с лозя, но и един малък пчелин, където пък се получава кестенов мед - бутиков мед, който се събира веднъж в годината, когато цъфтят ядливите кестени, каквито насаждения има в планините Беласица и Берковица. Той е по-скъп от медовете, които се събират няколко пъти в годината, по-горчив е и е или любов от пръв поглед или хората категорично не го харесват - бързо превключва на "медена" тема нашата събеседничка.
Но и това не е всичко. Защото Албена пази една друга семейна традиции - точенето на юфка. Наследява я от майка си, която прави прочутата в региона Юфка на баба Калинка, умения, с което са участвали в различни фестивали и с радост предават да деца и любопитни възрастни. След смъртта на майка си, Калинка се старае да се усъвършенства и с всяка точилка и всяка кора става все по-добра. Всичко това разказва с усмивка, от нея струи добро настроение. От кивито ще да е, мисля си аз, докато тя ми разказва, че точи юфка от бяло и от пълнозърнесто брашно, а сега смята да започне и от брашно от... киви?, веднага питам аз. Но се оказва, че брашното е от лимец. От кивито обаче се получава една сушена смес, която се използва за нов козметичен продукт - ексфолиант за тяло.
И още - българското киви е по-малко и по-захарно от вносното. Албена продължава да си хапва от него - даже вече го ям с кората, защото в нея са витамините. А пък със сладко от киви се получава чудесен чийз кейк! Ммм...

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Нелегални мигранти вземат жертви и у нас, и в други европейски страни

"Форум", 12.03.25: Импотентността на Европа срещу нелегалните имигранти

В средата на тази седмица коментарите във "Форум" от Георги Еленков и Марин Трошанов бяха свързани с темите: Новите технологии . Дигитална медийна грамотност. Дейността на Центъра за безопасен интернет . Партньорство на МОН. По какво България изостава. Опасности, с произход Изкуствения интелект. Европа – регулации и перспективи...

публикувано на 12.03.25 в 18:35
Часовниковата кула е построена през 1866 г. под ръководството на майстор Вуно Марков. Влиза в списъка на Стоте национални туристически обекта.

Ботевград - атрактивна туристическа дестинация

На 60 км от София се намира  вторият по население град в Софийска област - Ботевград . Близкото му разположение и сравнително бърз достъп по магистрала „Хемус“ го правят предпочитано място за еднодневна туристическа разходка. А забележителности има в цялата община , така че престоят може да бъде дори по-продължителен.  Но какво може да се..

публикувано на 12.03.25 в 17:35

СДВР предприема мерки за сигурност заради протест пред Съдебната палата

СДВР предприема мерки за сигурност заради протеста, планиран за тази вечер в София.  Инициативата "Правосъдие за всеки" организира демонстрация пред Съдебната палата под наслов "Кой блокира Конституцията?" заради скандала с преизчисляването на изборния резултат от последните парламентарни избори.  От полицията съобщават, че ще се следи за реда в центъра..

публикувано на 12.03.25 в 16:23
Пръскането не гарантира, че опасността е елиминирана

За кърлежите е въпрос на живот и смърт да намерят гостоприемник. Как да не сме ние?

Идващата пролет вече се усеща, парковете и градините стават все по-примамливи за разходка, но трябва да знаем, че един малък враг дебне в тревата и срещата с него може да донесе дълготрайни и негативни последствия за нас и здравето ни. Става въпрос за кърлежите. "Този враг е многоброен и много гладен. Кърлежите пият кръв на 6 месеца, със..

публикувано на 12.03.25 в 16:10

Изложбата "Празници съперници” проследява историята на празничния календар в България

В началото на месец март в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН (ИЕФЕМ) бе открита документалната изложба   -  “Празници-съперници”. ЕПИЗОДИ ОТ ИСТОРИЯТА НА ПРАЗНИЧНИЯ КАЛЕНДАР В МОНАРХИЧЕСКА БЪЛГАРИЯ (1879 – 1944)“ Изложбата представя няколко от най-важните приглушени спорове, възникнали около..

публикувано на 12.03.25 в 15:43

Електронните цигари изместват традиционните сред учениците

Употребата на електронните цигари е тревожен проблем в целия Европейски съюз. В България от 2002 г. до 2023 г. употребата на традиционни цигари от ученици намалява, но от 2015 електронните цигари, вейповете и никотиновите пакетчета са сред по-модерните средства. Това показва проучване, проведено от Националния център по обществено здраве..

публикувано на 12.03.25 в 15:39

Група "ZONE C" официално представя новия си албум "Quantum Integrity"

На 13 март, в един от големите столични клубове, музикантите от група "ZONE C" официално представят новия си албум "Quantum Integrity". "ZONE C “ е създадена през 1992 г. от Васил Пармаков, Стунджи и Веселин Веселинов - Еко, като групата придобива популярност през 90-те години. Към днешна дата в групата са Васил Спасов - пиано,..

публикувано на 12.03.25 в 15:15