Иначе е благодатно и благодарно растение, няма нужда да се пръска, тъй като самата му обвивка го защитава от насекоми - допълва Албена, която заедно със сестра си развива компанията за "всичко от киви", макар че и двете си имат съвсем други професии. Оказва се, че кивито се чувства добре в България (освен в Северна, където е твърде студено).
Кивито е зимен плод, прибира се през октомври, неузрял, като райската ябълка и има следберитбено зреене - издава Албена Георгиева, - принципът е, че ако някъде смокинята дава плод, там може да расте и киви.
Даже експериментално засадила едно киви до Римската стена, където всяка седмица участва на фермерския пазар и то не само пораснало, но оцеляло няколко зими, докато някой не си го "харесал" и изкоренил. Типично по нашенски.
Не толкова типична е киви-одисеята на семейството на Албена. За тях интересното идва, когато има се налага да изхвърлят тон и половина киви. Тогава решават да експериментират - успяват да направят сладко от киви, сушено киви, плодов чай с киви и шоколад с киви. Да не говорим за ракията от киви! В момента развиват и козметична линия от сапуни с киви. С две думи, кивито се оказва истинско зелено богатство, ако подходиш креативно и новаторски. Сега на ред е плодовото вино от киви, имат съгласието на една винарна в Пловдив за съвместно производство, както и ликьора от киви, който е почти готов като състав.
Пробвахме и туршия от киви, не се получи, но не сме се отказали - смее се Албена, която всъщност е завършила българска филология и не е и предполагала, че фермата ще се превърне в основно нейно занимания. Като казваме ферма, под това име се крият не само петте декара с киви и петте декара с лозя, но и един малък пчелин, където пък се получава кестенов мед - бутиков мед, който се събира веднъж в годината, когато цъфтят ядливите кестени, каквито насаждения има в планините Беласица и Берковица. Той е по-скъп от медовете, които се събират няколко пъти в годината, по-горчив е и е или любов от пръв поглед или хората категорично не го харесват - бързо превключва на "медена" тема нашата събеседничка.
Но и това не е всичко. Защото Албена пази една друга семейна традиции - точенето на юфка. Наследява я от майка си, която прави прочутата в региона Юфка на баба Калинка, умения, с което са участвали в различни фестивали и с радост предават да деца и любопитни възрастни. След смъртта на майка си, Калинка се старае да се усъвършенства и с всяка точилка и всяка кора става все по-добра. Всичко това разказва с усмивка, от нея струи добро настроение. От кивито ще да е, мисля си аз, докато тя ми разказва, че точи юфка от бяло и от пълнозърнесто брашно, а сега смята да започне и от брашно от... киви?, веднага питам аз. Но се оказва, че брашното е от лимец. От кивито обаче се получава една сушена смес, която се използва за нов козметичен продукт - ексфолиант за тяло.
И още - българското киви е по-малко и по-захарно от вносното. Албена продължава да си хапва от него - даже вече го ям с кората, защото в нея са витамините. А пък със сладко от киви се получава чудесен чийз кейк! Ммм...
Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.
Гостува пианистката Росица Банова, която живее и работи в Китай - дъщеря на писателя, драматург и преводач Банчо Банов и на балерината Росица Банова: "Колкото повече остарявам толкова по ми е приятно да се връщам. Учих 2 години в НМА и спечелих стипендия за Америка. Александър Йосифов каза на баща ми, че трябва да се насоча към музиката. От баща си..
Пътешествие от Милано до Палермо с Вяра Мацева – юрист, поет, треньор по аеробика. Представяме и нейната нова стихосбирка „Размисли на сърцето“: "Днес е празникът на Палермо. Италия е за всякакви случаи - море, планина, хубава храна, хората са добронамерени, забележителности от различни епохи. Чувствам се като у дома си. Темпераментът се движи от..
С д-р Йорданка Господинова – треньор по здравословно хранене, един от първите хранителни коучове в България, говорим за здравословното хранене през летния сезон и какъв хранителен режим е добре да спазваме: "Денят трябва да статира с вода. Имаме циклично, сезонно хранене. Да се научим да слушаме и разбираме тялото си. Първо трябва да мислим за..
Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека. Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност. Този човек наричат Учителя! Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..
В Софийски разкази днес говорим за квартал Ючбунар: "Ючбунар-Три кладенци е по "Пиротска", до "Димитър Петков". Един от важните му символи е църквата "Св.Николай Софийски". На мястото, където е убит, бликат три извора. Легендите водят до 16 в., когато идва да рабти в София. Отказва да приеме исляма, бил е бит до смърт в "Търницата", част от..
Съпругата му, Соня Змеицата, го вкарва в любовен триъгълник с Елин Пелин и Васил Стоилов Светлозар Димитров, с псевдоним Змей Горянин, днес е известен на малцина, изкушени от литературата, но през 20-те, 30-те и 40-те години на ХХ век е един от най-популярните писатели. Съпругата му Соня, от знатния род Мушанови, е една от всепризнатите..
Подводна експедиция "потегля" тази събота от Музейко точно в 12 часа. Емблематичният формат "Професия под лупа" е посветен на делфините и Черно море. Модератор на събитието е доц. д-р Владимир Божилов, астрофизик и научен експерт в Музейко, който ни гостува в студиото заедно с Мария Лазарова (Green Advertising): "Музейко" е най-големият научен..