Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Истории от Царево: Странджа, велоалеите, плажовете и още нещо

Има истории и хора, с които се срещаме по време на пътуващите издания на неделното ни "Радиокафе", за които си "запазваме правото" да ви разкажем, когато се появи хубав повод. Така наградата, която кметът на община Царево и неговият екип получиха само преди дни, а именно „Златен приз“ в категорията  „Успешно популяризиране на морския туризъм за 2018 година“, ни подсети с удоволствие да споделим разговора с двама чудесни млади хора, избрали Царево - тя за постоянно, той - в комбинация със София (да, възможно е).

Тя е Елена Стоянова, ПР на кмета на Царево. Той, Веселин Десподов, управлява две сърф училища и един голям спортен парк, точно на изхода на Царево за Арапя. Тя е от Царево, учила е в София (психология), но е избрала да се върне. Той е от София, но напоследък прекарва повече време на морето. И двамата са неразривно свързани със спорта, а именно спортът започва да се превръща в един от (изненадващите) акценти на Царево. Има цялостна концепция за развитието на спортната дейност в общината, което е радващо. Има и два парка - горски (с първия у нас скейтпул, "все едно басейн с извивки за каране на скейтборд, блейдове, кънки" и въжени предизвикателства за малки и големи, разположен на респектиращата територия от 10 декара) и морски, в пристанищния залив, които са свързани с велоалея.

Елена Стоянова и Веселин ДесподовВ горския парк Веселин Десподов организира и детски лагери с идеята да откъсне децата от различните устройства и да им покаже "един алтернативен начин на живот, да усетят, че почивката не е само хотели, а  приключения и справяния с различни предизвикателства сред природата". Оказва се, че родителите, без да искат, много пречат на децата си с притесненията дали ще се справят. "Ами точно това е важното - да има трудности и да успеят да ги преодолеят, палим огньове спим, на палатки, карат униндсърф, хавайски сърф, катамарани" - разпалва се Веселин. Със спортни лагери, но за възрастни, се занимава и Елена, която е и инструктор по combat extreme - "кардиотренировка с бойна хореография, която съчетава различни бойни стилове в един доста бърз ритъм под звуците на агресивна музика", обяснява тя, която всъщност изглежда крехка и далеч от агресивна. В тези лагери се спортува, храната е здравословна.

Елена харесва в Царево това, че може да разполага с времето си, нищо не й го "краде", всичко е на 3 минути... а предизвикателствата сама си ги създава. В справочника, който община Царево издаде (и на хартия, и онлайн), тя "отговаря" за плажовете - написала е по нещо за всеки от тях, защото те са така различни - "реално, всичко започва от Корал и завършва в Силистар". Можете да намерите информация и за по-известните южни плажове, и за по-малките за които трябва да се заредите с малко авантюризъм ("и с много аутан" - вмъква Веселин Десподов). В справочника има информация и за културния календар, и за инфрастуктурните проекти..."не само за Царево, например за Ахтопол, където ще бъде възстановена Римската стена". И Елена има какво да каже за Царево извън сезона - "обръщаме се към Странджа, другата половина от живота, освен морето. Планината ни е невероятна - с разнообразна растителност, две реки, екопътеки, възможности за интересни преходи, със зелениката напролет - Странджа е единственото място в България, където тя расте естествено". Да не говорим за нестинарството, Белия кукер и останалите уникални традиции.

И така, постепенно в разговора се очертава облика на Царево - спокойствие и (може би изненадваща) спортна нотка. В града има изключително модерен фитнес център на открито, който се използва не само през сезона. Наличието на отлична база за скейборд пък води до откриването на редица млади спортни таланти и сред децата в самото Царево - тук Веселин се гордее, че условията са по-добри и от София. Той организира състезания по какво ли не - кънки, скейтборд, гребане, колоездене... В негово лице аз лично откривам един чудесен баланс между София и морето. И Елена много обича София и често ходи дотам за различни събития, любимата й улица в столицата е "Оборище". Но бърза да се върне в Царево, където за нея най-хубави са дългите крайбрежни алеи, местата, където можеш да пиеш кафе, гледайки морето, велоалеите, възможността да ходиш бос... За Веселин Десподов най-хубавото в Царево е идеята, а на въпросът какво е добре да се промени - отговаря "мирогледът на хората". Според Елена пък именно проблемите стимулират младите и действените хора, "защото сме от поколението на бунтарите, така ни е по-интересно".

Чуйте целия разговор - много е интересен, ще ви зареди с оптимизъм, ще ви накара да се замислите дали веднага да не тръгнете към морето, както прави поне веднъж всеки месец Веселин Десподов, дори една година на 31 януари с приятели са ходили да карат сърф. "Всъщност за мен истинската почивка и лятото започват през октомври" - смее се той, - "времето е спокойно и топло, морето не е спокойно, но ние сме сърфисти, за нас това е добре. Красиво е, зелено е, обзема те безвремието".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
пианистката Росица Банова

Изживяването на сцена не се повтаря

Гостува пианистката Росица Банова, която живее и работи в Китай - дъщеря на писателя, драматург и преводач Банчо Банов и на балерината Росица Банова: "Колкото повече остарявам толкова по ми е приятно да се връщам. Учих 2 години в НМА и спечелих стипендия за Америка. Александър Йосифов каза на баща ми, че трябва да се насоча към музиката. От баща си..

публикувано на 14.07.24 в 12:03
Вяра Мацева в Бергамо - Порта Нуова

Тук сме за малко и трябва да дадем най-доброто от себе си

Пътешествие от Милано до Палермо с Вяра Мацева – юрист, поет, треньор по аеробика. Представяме и нейната нова стихосбирка „Размисли на сърцето“: "Днес е празникът на Палермо. Италия е за всякакви случаи - море, планина, хубава храна, хората са добронамерени, забележителности от различни епохи. Чувствам се като у дома си. Темпераментът се движи от..

публикувано на 14.07.24 в 10:55
д-р Йорданка Господинова

Не да добавяме години към живота си, а живот към годините си

С д-р Йорданка Господинова – треньор по здравословно хранене, един от първите хранителни коучове в България, говорим за здравословното хранене през летния сезон и какъв хранителен режим е добре да спазваме: "Денят трябва да статира с вода. Имаме циклично, сезонно хранене. Да се научим да слушаме и разбираме тялото си. Първо трябва да мислим за..

публикувано на 14.07.24 в 10:11

Историята оживява - Учителят Петър Дънов - слово първо

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 13.07.24 в 16:00
Ючбунар

Софийски разкази - квартал Ючбунар

В  Софийски разкази днес говорим за квартал Ючбунар: "Ючбунар-Три кладенци е по "Пиротска", до "Димитър Петков". Един от важните му символи е църквата "Св.Николай Софийски". На мястото, където е убит, бликат три извора. Легендите водят до 16 в., когато идва да рабти в София. Отказва да приеме исляма, бил е бит до смърт в "Търницата", част от..

публикувано на 13.07.24 в 15:00
Змей Горянин

Адресите на любовта - писателят Змей Горянин и Соня Змеицата

Съпругата му, Соня Змеицата, го вкарва в любовен триъгълник с Елин Пелин и Васил Стоилов Светлозар Димитров, с псевдоним Змей Горянин, днес е известен на малцина, изкушени от литературата, но през 20-те, 30-те и 40-те години на ХХ век е един от най-популярните писатели. Съпругата му Соня, от знатния род Мушанови, е една от всепризнатите..

публикувано на 13.07.24 в 14:00

Елате да научите делфински

Подводна експедиция "потегля" тази събота от Музейко точно в 12 часа.  Емблематичният формат "Професия под лупа" е посветен на делфините и Черно море. Модератор на събитието е доц. д-р Владимир Божилов, астрофизик и научен експерт в Музейко, който ни гостува в студиото заедно с Мария Лазарова (Green Advertising): "Музейко" е най-големият научен..

публикувано на 13.07.24 в 11:57