Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хърватия - красота, спокойствие и съхранена природа

Хвар, Хърватия
Снимка: pixabay.com

Хърватия е една изключително атрактивна туристическа дестинация, много лесно може да се намери информация за местата, които е добре да посетим, красотата е навсякъде, но всеки турист трябва да си подготви както достатъчно време - поне една седмица, така и по-дебел бюджет. Това препоръча пред Радио София екскурзоводът Дафина Бошнакова, която познава в детайли адриатическата държава.

Хърватските магистрали са добре направени и добре поддържани и позволяват да бъдат преодолявани бързо големите разстояния. Заедно с това има много живописни малки пътища, през които може да се спести плащането на тол такси и да се насладят туристите на изключително красиви гледки. Важен въпрос е и къде можем да нощуваме. За една държава с над 160-годишна история в туризма отговорите могат да бъдат много. Основното правило е да си определим бюджет и да си търсим място спрямо него. Има най-различни хотели - суперлуксозни петзвездни, но и двузвездни на добри цени.

Много са възможностите за туристите, които предлага хърватската столица Загреб - най-разнообразни музеи, уютни паркове, заведения с традицинна кухня, местни пазари, нощен живот. Северно от столицата пък може да бъдат разгледани много любопитни градчета със запазена барокова архитектура, както и етноселца, оформени като туристически обекти. Има и хубави спа комплекси с минерална вода.

Най-притегателна част все пак е крайбрежието на Адриатическо море - 1800 километра в континенталната част, ако се прибавят и обиколките на островите, крайбрежната ивица достига над 6000 километра. Важно е да се направи уточнението, че много от островите са съвсем малки и ненаселени.

Един от най-известните острови е Хвар - островът на лавандулата. Популярен е с хубави плажове, много заведения, качествен нощен живот, добри хотели, но и с това, че там цъфтят най-различни видове. Още със слизането от ферибота ароматът на билки пленява туриста. В северната част на крайбрежието, в района на Риека, се намират най-големите хърватски острови Црез и Крк. Те имат характерна природа и богата фауна.

Хърватия има няколко забележителни национални паркове, различни един от друг и всеки със собствено очарование. Такива са Плитвички езера и Крка, които са с много езера, преливащи едно в друго с водопади.

Ако сте се наситили на културни забележителности от древноста, може да посетите град Задар, където е изградена съвременната инсталация "Морски орган" - бетонна конструкция с кухини, в които навлиза морската вода и създава разнообразни звуци. Недалеч от него се намира фотосоларният кръг "Поздравът на слънцето" - друга авангардна инсталация, която денем се зарежда от слънцето, а нощем свети в различни цветове.

Големият пристанищен град Сплит е изходна точка за някои от островите, но самият той има какво да покаже на туристите. Старата му част представлява лабиринт от улички, израснали вътре в укрепленията на някогашния римски дворец на император Диоклециан. Точно там са снимани много серии от поредицата "Игра на тронове".

Пътувайки от Сплит към Дубровник се преминава през много малка част от босненското крайбрежие - 8 километра излаз на Адриатическо море, тоест пресича се граница. Понякога там се образуват опашки. В момента хърватите строят мост, за да може да се преминава от континентална Хърватия до полуострова Пелешац, който заобикаля тази босненска част.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Виолина Доцева и Кристина Топалова – KEYA с първи съвместен музикален проект

Първият си съвместен музикален проект осъществиха Виолина Доцева и Кристина Топалова - KEYA , споделиха те пред Радио София. „Преди това имахме един музикално-театрален проект, по сонетите на Шекспир, който аз инициирах. Не познавах тогава Виолина и си казах, че много ми харесва нейната енергия и нейното излъчване, и искам да работя с нея“,..

публикувано на 25.04.24 в 11:11

1 400 000 лева за ремонти и изграждане на тротоари в столичния район "Надежда"

Започна реконструкцията на тротоари в район „Надежда“, каза пред Радио София кметът Димитър Димов. „На няколко места в момента се изграждат нови тротоари – на ул. „Вера Игнатиева“, около 101-во училище. Приоритетно изграждаме нови тротоари, там където липсват около детски градини и училища. Около 24-та ДГ ще се правят нови тротоари, там работим и по..

публикувано на 25.04.24 в 10:07

Изградиха "Зелен коридор на здравето в "Надежда"

Приключи проектът за достъпна градска среда „Зелен коридор на здравето в „Надежда“, реализиран в рамките на проект URBiNAT. Целта е да се активира физическата активност на жителите на района, каза пред Радио София Милена Ташева, която представлява академичния партньор на Столичната община по програма „Хоризонт 2020“. Тя добави, че е изграден..

публикувано на 25.04.24 в 09:12

Бюджетната комисия гласува забрана на хазартна реклама в медиите

Забраната за реклами на хазартни игри в медиите ще бъде разгледана на първо четене в парламентарната комисия по бюджет и финанси. Промяната бе представена вчера от ГЕРБ-СДС и ДПС, въпреки че 49-то Народно събрание скоро ще прекрати заседанията си заради наближаващата предизборна кампания. С предлаганите промени се забранява на пълно рекламата в..

публикувано на 25.04.24 в 08:16

Отново дъжд, температурата в София пада до около 11°

През страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще бъде предимно облачно, съобщиха от НИМХ. Ще има валежи от дъжд, през деня – ще са повсеместни, в следобедните часове на много места придружени с гръмотевици. На отделни места, главно в планинските райони ще са значителни по количество. Има условия и за градушки. Ще духа слаб, през деня – умерен..

публикувано на 25.04.24 в 07:35

"Форум", 24.04.24: Накъде отива България след 9 юни?

Коментатори във "Форум" в сряда бяха д-р Любомир Стефанов - политолог и преподавател в Нов български университет и Мартин Димитров – рекламист, популярно лице с гражданска позиция по актуалните събития и процеси. Заедно с водещия Лъчезар Христов, част от темите, които дискутираха бяха: -   Политическите акценти от деня -..

публикувано на 24.04.24 в 19:05

Добър 3,59 получава държавата в грижата за децата, според новия доклад на НМД

Националната мрежа за децата представи оценката от годишния доклад “Бележник – какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?” . Това е 13-о поред издание на мониторинговия доклад, който оценява напредъка на държавните институции в грижата за децата в 9 области: -   Благосъстояние на децата -   Семейна среда и алтернативни..

публикувано на 24.04.24 в 17:29