Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Технологиите и съвместните проекти - път към справяне с повишаването на въдушния трафик в ЕС

3
Снимка: Лили Големинова

В испанската столица Мадрид продължава най-мащабното събитие в сферата на контрола на въздушния трафик за годината - ATM Congress. 8000 участници, 200 специални гости, 253 щанда, представящи най-новите тенденции, свързани с всеки аспект и елемент от контрола на въздушното пространство - от дигитални кули, които биха могли да контролират трафика на три и повече летища от разстояние, през иновативни системи (като тази, която предстои да замени настоящата на големите испански летища), през най-модерните дронове, до слушалки за пилотите.

България е представена в рамките на проекта Danube Fab, който е част от ключовата за ЕС стратегия, свързана със SES ( Single European Sky - Единно европейско небе). Danube Fab обединява 10 летища в Румъния и България, като от тях две са български - София и Варна и се работи съвместно за справянето с повишеното количество полети и за намаляване на закъсненията. На фона на предоставената на конгреса информация, че през миналата година всеки пети полет в Европа е бил със закъснене, точността на летищата в рамките на Danube Fab е впечатляваща - над 99 процента. Разбира се, тук говорим за несравнимо по-малък поток от пътници и полети, но и всяко от включените летища има ръст за последните 2 години. 

И като говорим за натовареност и закъснения, на впечатляващия общоевропейски щанд на конгреса в Мадрид, представляващ съвместно всички европейски агенции и структури, свързани с контрола на въздушното пространство и неговата сигурност, има огромен екран, показващ в реално време закъсненията на различните летища. Вече трети ден неизменно на първо място по закъснения е амстердамското Схипхол, като средното закъснение там варира от 30 до 45 минути. Други летища, които имат сериозни проблеми със закъсненията са лондонското "Хийтроу", "Ататюрк" в Истанбул и летището в Цюрих. Да не забравяме обаче, че именно "Хийтроу" и "Схипхол" са в Топ 5 на най-натоварените летища в света. 

В рамките на ЕС се работи усилено за справяне с повишения въздушен трафик.

Авиационният сектор в Европа създава 1 милион и 400 хиляди работни места на този етап (като добавим и свързаните сектори цифрата скача на близо 5 милиона), като финансовия принос към европейския брутен вътрешен продукт е в рамките на 110 милиарда евро.

Програмата SESAR, създадена през 2014 година, цели технологичното обновяване и въвеждането на точните иновации в сектора на въздушния контрол. В Мадрид има представени немалко финансирани от тази програма (в близка, но не определяща продуктите връзка с бизнеса) проекти на различен етап от техното разработване, тестване и въвеждане в употреба. Сред тях е многопластовият и многопосочен Ubifly, който е свързан с дроновете и тяхното интегриране в общата европейска въздушна система. Те работят по много и различно малки проекти, сред които е използването на дронове за пренос на кръвни проби от една болница в друга (като пример бяха дадени уж близки болници в Брюксел, разстоянието между които в час пик не може да бъде преминато достатъчно бързо от автомобили), както и създаването на първия безопасен въздушен коридор в Африка за пренос на животоспасяващи медикаменти и храна, съвместно с УНИЦЕФ. 


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Мият улиците по райони от 8 юни

От 8 юни започва миене на съседни улици в кварталите, които са обособени в карета. Дейностите ще започнат от район “Красно село“ от каре, в което попадат бул. "Генерал М.Д.Скобелев", от бул. "Прага" до пл. "Руски паметник", бул. "Христо Ботев" от бул. "Генерал М.Д.Скобелев" до бул."Македония", бул."Македония" - нечетни номера от пл."Руски паметник"..

публикувано на 05.06.20 в 18:26

София има своето ново пространство за събития - "Платформа А6"

Ново пространство за култура и събития отвори врати в София. "Отвори врати" образно казано, защото всъщност цялото то е на открито. Нарича се "Платформа А6" и е част от Националния дворец на културата. "Платформа", тъй като е абсолютно мултифункционално, "А6" - тъй като се намира до вход А6 на НДК, който е откъм бул. “България”, пояснява Борислав Велков..

публикувано на 05.06.20 в 17:50

Ментална аритметика - да развием логиката и въображението

Безплатни уроци по ментална аритметика се провеждат всеки четвъртък от 15 до 18 ч. в един от детските центрове в сградата на НДК. Историята на този метод води началото си от преди около 5000 хиляди години. Той стимулира развитието на двете полукълба на мозъка, като позволява на децата да развият паметта и вниманието си. Това става с помощта на..

публикувано на 05.06.20 в 16:18

Инфраструктурните ремонти в София за лято 2020 са в ход

Инфраструктурните ремонти в София за лято 2020 вече са в ход.  Първият етап по реализацията на ремонтните дейности в София започна с обновяването на улица “Николай Хрелков”, в квартал Горна Баня. Първите 500 метра от отсечката вече са готови. Пробивът по булевард “Петър Дертлиев”, свързващ Околовръстния път на София и автомагистрала „Люлин“ с..

публикувано на 05.06.20 в 16:06

Доброто хранене - фактор за здрава и сияйна кожа

Храната, която консумираме, може да бъде мощен инструмент за подобряване на външния вид. Ние сме това, с което се храним и здравословното хранене поддържа кожата в най-добра форма и има потенциал да решава конкретни кожни проблеми. От огромно значение за състоянието на кожата, ноктите и косата са алкохола, цигарите, липсата на достатъчно сън, стреса,..

публикувано на 05.06.20 в 15:41

1 СУ „Пенчо П. Славейков” – устремени по пътя към щастието

1 СУ „Пенчо П. Славейков” начерта „Карта на надеждата за Европа“ . Проектът е осъществен в отговор на предизвикателството на Регионалното управление на образованието София-град. В края на месец април беше стартирана изключително интересна инициатива, която сама по себе си вдъхва надежда и оптимизъм. Преподаватели и ученици от училището се..

публикувано на 05.06.20 в 15:11

Дезинфекцията срещу коронавируса на обществени места в София и Самоков

Напълно безвредни за човека и околната среда са препаратите, с които се дезинфекцират контейнери, улици, подлези и други обществени места в София . В това увери директорът на Столичния инспекторат инж. Веска Георгиева. Тя допълни, че стопаните на домашни животни не трябва да се притесняват при разходката на любимците си. Подробна информация..

публикувано на 05.06.20 в 15:06