Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

“Походът на книгите” към детските сърца

Зад инициативата този път застават известни български спортисти

Симона Пейчева
Предаването “Радиоприемница” в Деня на детската книга повежда “Походът на книгите” в Столичната библиотека. Осмото издание на кампанията за насърчаване на интереса на децата към книгите и четенето започва днес от Столичната библиотека. Организатори са асоциация “Българска книга” в партньорство със Столичната община и Регионалното управление на образованието, София - град. Зад инициативата този път застават и известни български спортисти.

Любимата детска приказка на бившата състезателка и настоящ треньор по художествена гимнастика Симона Пейчева е “Малката кибритопродавачка”, с която тя свързва упоритостта и усилието всеки път да превъзмогнеш себе си, както и способността дори и в трудностите да се намира красивата страна на живота.
Пейчева разказа, че се опитва и с децата в залата, и със собствения си син да разговаря за трудните предмети в училище и ако имат въпроси, да питат, а не да учат по задължение. Велизара Добрева

“Походът на книгите” се превърна в традиция. Много хора и институции ни подкрепят и в днешното издание това са спортистите, казва Велизара Добрева от асоциация “Българска книга”. Инициативата е “Известни хора четат на деца” и през годините имаше и писатели, и илюстратори, а тази година са спортисти. 23 български спортисти ще подкрепят инициативата и през следващите 20 дни ще четат приказки в училища и детски градини.

Изборът на спортистите не е случаен, защото спортът изгражда тялото и духа, а книгите изграждат интелекта и въображението, казва Добрева. Освен това спортистите са разпознаваеми и обичани от децата. Според нея децата четат, но има особености - едно дете, за да чете трябва да е отгледано като четящ човек и тук е ролята на родителите и семейството. Освен това трябва да има и книги, които детето да харесва, както и достъп до тези книги.

Децата четат, но четат това, което ги вълнува и и когато им го дадем те са най-прекрасните читатели
. Инициативата е концентрирана в София и окръга, но благодарение на МОН има и преплитане с подобни инициативи и в други градове от страната. Добрева цитира и Айнщайн, който казва: "Ако искате децата ви да бъдат интелигентни, четете им приказки, ако искате да бъдат по-интелигентни, четете им много приказки. За нея това е простичко решение, което е с дълбока цел, защото четенето на книги води до израстване на интелекта, а от нивото на интелекта на всеки зависи развитието и най-вече бъдещето на обществото. Целта ни е колкото може повече читатели от малки да имаме.
Адриана Гайдарова
През последната година се забелязва увеличение на децата до 7-годишна възраст, които са наши читатели, посочи Адриана Гайдарова - началник сектор “Детска литература” към Столичната библиотека. Този ръст на младите читатели е и заради различните инициативи и кампании на библиотеката като “Часът на приказката”, който се организира всяка събота.  

Детският отдел на Столичната библиотека се радва на над 50 хил. читатели. Нашата цел е да поканим децата в библиотеката и да им разкажем повече за книгите и за непознатите за тях писатели, казва Гайдарова.

Другата голяма инициатива на библиотеката е клуб “Летящо прасе или четящ тийнейджър”. За щастие имаме и четящи тийнейджъри като отново партньо е писателката Юлия Спиридонова - Юлка, която основно води срещите на този клуб с известни писатели, влогъри, преводачи, които помагат на децата да споделят своите впечатления от книгите, които са прочели. Снимка

Тъй като ролята на родителите е много важна, от тази година ще им бъде обърнато по-голямо внимание. С тях ще бъдат провеждани срещи, на които ще се дискутира как да се насърчи детското четене и т.н.  

Детската литература е много важна, защото изгражда характера и възприятията на едно малко дете. Гайдарова дори препоръчва на възрастните да четат детски книги, защото всеки трябва да бъде запознат, а не да бъде предубеден за някои от книгите за деца, които излизат в момента на българския пазар. Освен това според нея съвременната българска детска литература не е достатъчно популяризирана, а има много хубави книги.

Чуйте предаването с водещ Катя Василева в звуковия файл.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Портрет на Александър Пушкин от Василий Тропинин

Пушкин е бил най-продуктивен през 3-месечна карантина в Болдинската есен на 1830 г.

По време на епидемията от холера през 1830 г. Александър Пушкин прекарва три месеца в карантина в имението Болдино. Там той написва някои от най-добрите произведения на руската литература, припомнят запознати с неговата биография. Епидемията от холера през 1830 и 1831 г. в Русия е част от първата официално регистрирана пандемия на холера,..

публикувано на 28.03.20 в 10:57

"Часът на Земята" - виртуално, но с глобална казуа

На 28 март ще се проведе добре познатата вече екологична инициатива "Часът на земята", чиято цел е да насочи общественото внимание към свръхконсумацията на енергия и влиянието ѝ върху околната среда. Всеки може да се включи и да изрази своята съпричастност към глобалния проблем с измененията в климата, като в продължение на час, между 20.30 и..

обновено на 28.03.20 в 08:25

В Самоков възрастни хора в дом шият маски

Хората в Дома за възрастни „Семейство д-р Калинкови“ в град Самоков , шият предпазни маски като терапия. След като за тях, мерките трябва да са още по-строги, възрастните заменят обичайните си занимания и разходки с игра на табла и трудотерапия. Вместо да се поддадат на паниката и страха от коронавируса, те избират да бъдат полезни за..

публикувано на 27.03.20 в 17:58

Кибервируси по време на коронавирус

Пандемията от коронавирус, работата на компютър от вкъщи и дистанционното обучение създават благоприятна среда за съществуването на един друг вид вируси – компютърните. За какво да внимаваме, докато сме онлайн, и как да не се хванем на „въдицата“ на фишинг имейлите? Пред Радио София Павел Георгиев от Българската асоциация на..

обновено на 27.03.20 в 16:53
Ваня Григорова

Ваня Григорова, КТ "Подкрепа": Трябваше навреме нов дълг за подпомагане заетостта

Категорично недостатъчна е помощта от държавата, с която се поемат 60 % от заплатите на служителите в няколко сектора. Това каза Ваня Григорова , икономически съветник на КТ „Подкрепа“. Според нея правителството е пропуснало момента, в който да вземе заем от Евросъюза за отрицателни лихви. Припомняме, че правителството анонсира..

обновено на 27.03.20 в 14:58
Доц. Петя Банкова

Доц. Банкова: Уроците на традицията казват - в такива ситуации хората се справят заедно

В дни на   изпитание, човек „изважда“ най-доброто от себе си – солидарност, съпричастност, опита си да реши проблемите си като общност. Индивидуалното оцеляване може би е възможно, но ние сме социални същества и ако слушаме уроците на традицията, хората се справят заедно. Това обясни в ефира на Радио София доц. Петя Банкова – етнолог от..

публикувано на 27.03.20 в 13:21
Снежина Петрова

Реалността конкурира всяка фикция, тя е неразгадаема

На 27 март отбелязваме Международния ден на театъра.  Автор на първото послание за Деня на театъра през 1962 г. е френският творец Жан Кокто - поет, писател, дизайнер, художник, скулптор, сценарист, актьор и режисьор. Оттогава всяка година на световноизвестна личност поднася на всички почитатели на изкуството размислите си за театъра и живота на..

публикувано на 27.03.20 в 10:53