Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Походът на книгите” към детските сърца

Зад инициативата този път застават известни български спортисти

Симона Пейчева
Предаването “Радиоприемница” в Деня на детската книга повежда “Походът на книгите” в Столичната библиотека. Осмото издание на кампанията за насърчаване на интереса на децата към книгите и четенето започва днес от Столичната библиотека. Организатори са асоциация “Българска книга” в партньорство със Столичната община и Регионалното управление на образованието, София - град. Зад инициативата този път застават и известни български спортисти.

Любимата детска приказка на бившата състезателка и настоящ треньор по художествена гимнастика Симона Пейчева е “Малката кибритопродавачка”, с която тя свързва упоритостта и усилието всеки път да превъзмогнеш себе си, както и способността дори и в трудностите да се намира красивата страна на живота.
Пейчева разказа, че се опитва и с децата в залата, и със собствения си син да разговаря за трудните предмети в училище и ако имат въпроси, да питат, а не да учат по задължение. Велизара Добрева

“Походът на книгите” се превърна в традиция. Много хора и институции ни подкрепят и в днешното издание това са спортистите, казва Велизара Добрева от асоциация “Българска книга”. Инициативата е “Известни хора четат на деца” и през годините имаше и писатели, и илюстратори, а тази година са спортисти. 23 български спортисти ще подкрепят инициативата и през следващите 20 дни ще четат приказки в училища и детски градини.

Изборът на спортистите не е случаен, защото спортът изгражда тялото и духа, а книгите изграждат интелекта и въображението, казва Добрева. Освен това спортистите са разпознаваеми и обичани от децата. Според нея децата четат, но има особености - едно дете, за да чете трябва да е отгледано като четящ човек и тук е ролята на родителите и семейството. Освен това трябва да има и книги, които детето да харесва, както и достъп до тези книги.

Децата четат, но четат това, което ги вълнува и и когато им го дадем те са най-прекрасните читатели
. Инициативата е концентрирана в София и окръга, но благодарение на МОН има и преплитане с подобни инициативи и в други градове от страната. Добрева цитира и Айнщайн, който казва: "Ако искате децата ви да бъдат интелигентни, четете им приказки, ако искате да бъдат по-интелигентни, четете им много приказки. За нея това е простичко решение, което е с дълбока цел, защото четенето на книги води до израстване на интелекта, а от нивото на интелекта на всеки зависи развитието и най-вече бъдещето на обществото. Целта ни е колкото може повече читатели от малки да имаме.
Адриана Гайдарова
През последната година се забелязва увеличение на децата до 7-годишна възраст, които са наши читатели, посочи Адриана Гайдарова - началник сектор “Детска литература” към Столичната библиотека. Този ръст на младите читатели е и заради различните инициативи и кампании на библиотеката като “Часът на приказката”, който се организира всяка събота.  

Детският отдел на Столичната библиотека се радва на над 50 хил. читатели. Нашата цел е да поканим децата в библиотеката и да им разкажем повече за книгите и за непознатите за тях писатели, казва Гайдарова.

Другата голяма инициатива на библиотеката е клуб “Летящо прасе или четящ тийнейджър”. За щастие имаме и четящи тийнейджъри като отново партньо е писателката Юлия Спиридонова - Юлка, която основно води срещите на този клуб с известни писатели, влогъри, преводачи, които помагат на децата да споделят своите впечатления от книгите, които са прочели. Снимка

Тъй като ролята на родителите е много важна, от тази година ще им бъде обърнато по-голямо внимание. С тях ще бъдат провеждани срещи, на които ще се дискутира как да се насърчи детското четене и т.н.  

Детската литература е много важна, защото изгражда характера и възприятията на едно малко дете. Гайдарова дори препоръчва на възрастните да четат детски книги, защото всеки трябва да бъде запознат, а не да бъде предубеден за някои от книгите за деца, които излизат в момента на българския пазар. Освен това според нея съвременната българска детска литература не е достатъчно популяризирана, а има много хубави книги.

Чуйте предаването с водещ Катя Василева в звуковия файл.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 26.04.24: Негативни отражения на предсрочните избори върху икономиката

Завършваме поредицата от коментарни предавания с мненията на политолога Христо Панчугов и икономиста Георги Вулджев по актуалните теми: Отношенията в сглобката победиха нежеланието от предсрочни парламентарни избори. Загуба на доверие в някои партии, заради отпадане на гражданското участие в политически процес. Съучастието в..

публикувано на 26.04.24 в 19:10

Д-р Аспарух Илиев: Коклюшът е най-опасен за живота при новородените

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на епидемия, но няма извънредна епидемична обстановка - такава, каквато помним преди години. Нека не забравяме, че паниката никога не е била добър съветник. Повече разум и осъзнатост в това, как да предпазим себе си и другите,..

публикувано на 26.04.24 в 17:25
Божидар Лалов (вляво) и Ивайло Симеонов

Коментарите на Божидар Лалов и Ивайло Симеонов

БНР-Радио София продължава "да отглежда" своите коментатори Божидар Лалов и Ивайло Симеонов вече и като тийнейджъри. В края и на този месец те изреждат какво ги е впечатлило. Божидар Лалов малко съжалява за провалената ротация в правителството. Смята, че предсрочните парламентарни избори са ненужни, защото трудно е да се надяваме на много по-различен..

публикувано на 26.04.24 в 16:52

Юрий Вълковски: Читалищата в малките и в големите населени места имат различни функции

Юрий Вълковски е директор на фондация „Народни читалища“, която е създадена през октомври 2023 г. Целта е подкрепа за възраждането на българските читалища. Пред Радио София той заяви, че днес знаем много малко за читалищата у нас. „Читалищата в София са едно, читалищата в малките села са друго, читалищата в средни като големина градове, са..

публикувано на 26.04.24 в 16:19
Може да се събуди активността на тийнейджърите за промяна на средата

Tърсят се млади разбивачи на градски митове, на които им пука къде живеят

Над 15-годишните младежи не са включени достатъчно активно в живота на града , в това да взаимодействат с институциите , за да могат да го променят към по-добро. Независимо от множеството доброволчески акции и по-скоро инцидентни инициативи на общините за тяхното включване в местното самоуправление , това все още не се случва достатъчно..

публикувано на 26.04.24 в 15:58

Седмицата в САЩ: Протести в университети, делото срещу Тръмп, ще забранят ли ТикТок

Про-палестинските протести в университети бяха водеща тема в Съединените щати тази седмица, предаде от Вашингтон Младен Петков. Протести имаше в учебни заведения в градове като Бостън, Ню Йорк, Остин (щата Тексас), Лос Анджелис, столицата Вашингтон. На места полицията арестува демонстранти. Стигна се и до отмяна на церемонии по завършване...

публикувано на 26.04.24 в 15:15

Еврозоната – поредната тема, която разделя експертите и обществото

Преди няколко дни в изданието "Политико" описват целта на България да влезе в еврозоната през 2025 г. като малко вероятна. Според техния анализ целевата дата няма да бъде постигната - заради политическата бъркотия, упоритата инфлация и неубедителната обществена подкрепа, пишат от изданието. Темата за еврото е поредната, която разделя..

публикувано на 26.04.24 в 14:55