Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Стефан Данаилов: В актьорската професия най-трудно е да задържиш нивото

| обновено на 27.11.19 в 14:10
4
Сигурно няма награда, която Стефан Данаилов да не е получил
Снимка: БГНЕС
Той е български актьор с над 150 роли в киното, театъра и телевизията, заслужил и народен артист, дългогодишен преподавател по актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ, политик, министър на културата...

Роден е на 9 декември 1942 г. в София. Макар и труден, пътят му като че ли е предначертан и колкото и да се опитва да завие в друга посока, съдбата винаги го връща в руслото на изкуството. Там, където ще изгрее звездата, която продължава и до днес да свети ярко със своя светлина.

Той може би е най-голямата звезда в страната, най-обичаният актьор и истински секссимвол. Неслучайно му казват българският Ален Делон. Ролята на майор Деянов, в култовия за времето си сериал "На всеки километър", го изстрелва в звездната актьорска орбита, където е и до днес. Вече е ясно, че той е Стефан Данаилов. Ламбо. Мастера.

Изключително вълнуващ, респектиращ, вдъхновяващ и все така способен да накара всяко женско сърце да спре за миг. Не му е било мечта да става актьор, но след дълго чудене накъде да тръгне, през 1963 г. влиза в класа по актьорско майсторство на проф. Стефан Сърчаджиев. След неговата смърт Данаилов учи при Методи Андонов и проф. Анастас Михайлов.

Останалото, както знаем, е история. Всяка история, обаче, започва от детството, а това на Стефан Данаилов е свързано с едно от най-старите училища в София - "Васил Априлов", където, след пердах още по време на първото междучасие, започват първите приятелства на актьора със съучениците му. Щуротиите са толкова много, че в бележника на Ламбо пише: "Намалено поведение с три единици за хвърляне на ученик през прозореца".

София, тази от спомените на Стефан Данаилов, е хубава и спокойна, предразполагаща за разходки до късно. Младият Данаилов, обаче, искал да става моряк, защото и до днес много обича морето, но и защото...много му харесва моряшката униформа. Когато разбира, че трябва да служи три години, на мига се отказва.

След казармата влиза във ВИТИЗ и открива това, което най-много обича - актьорската игра. Според тогавашния закон завършилите се разпределят в провинциалните театри и така Стефан Данаилов, който завършва през 1967 г., попада в Пловдивския театър. Още във втори курс снима "Понеделник сутрин" с Пепа Николова, който обаче е спрян. Преди ВИТИЗ пък се е снимал в "Инспекторът и нощта".

След участието в ролята на Иван Загубански от филма „Първият куриер“, е избран за филма „На всеки километър“ и звездата на актьора започва да грее все по-силно.

Дълги години снима, докато един ден Апостол Карамитев не му казва, че актьорът се развива в театъра и Ламбо отива във Военния театър, като оттогава съчетава сцената и киното.

Казва, че винаги е гледал реалистично на това, което му се случва и е играл колкото може повече, защото е обичал работата си.

Споделя, че филмите, правени преди години, още са актуални. Дори и сега открива нови теми за размисъл в някои стари ленти – като темата за бягството от затворената система в „Дами канят“, поднесена неусетно и деликатно. Допълва, че в актьорската професия най-трудното е да задържиш нивото си и да подбираш правилно ролите си.

С какво е ангажиран Стефан Данаилов днес, кога се връща на сцена и кой репетира в съседната стая – чуйте в звуковия файл.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във  Facebook.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 75 000 шофьори са заснети да карат с превишена скорост

Няма тежки пътнотранспортни произшествия със загинали студенти или участници в студентския празник по време на акцията, чийто акцент бяха именно младите хора. Това съобщиха на брифинг гл. инспектор Димитър Мичев и инспектор Мария Ботева от отдел „Пътна полиция“. В рамките на акцията са реализирани общо 222 специализирани полицейски операции, от..

публикувано на 11.12.19 в 18:17

Не подценявайте планината, предупреждават от ПСС

Планинската спасителна служба е в техническа и тактическа готовност за предстоящия зимен сезон. Всяка година се увеличава броят на акциите на Планинската спасителна служба, както и случаите на оказана помощ на ски писти, обяви председателят на Планинската спасителна служба - ПСС Веселин Ганчев . Към 10 декември броят на сигналите е 2379, като се..

публикувано на 11.12.19 в 17:51

"Отбор на надеждата" на девето световно първенство

„Отбор на надеждата“ ще вземе участие на девето поредно световно първенство по футбол за бездомни хора. Кандидатурата му беше одобрена от организатора на турнира, а именно шотландската фондация Homeless World Cup. „Спортс Мениджмънт България“ ще излъчи мъжки отбор, който да представлява България на световния шампионат във Финландия през 2020 г...

публикувано на 11.12.19 в 17:36

Чърчил и Оруел като борци за свобода

Какво е общото между личностите и животите на Уинстън Чърчил и Джордж Оруел? Трябва да сте достатъчно запознати, за да отговорите бързо и точно. И двамата днес са със запазено място в британската и световната история и литература. Оруел е известен с проницателната си сатира „1984“, както и с „Фермата на животните“. Чърчил повечето хора..

публикувано на 11.12.19 в 17:33

Детегледачката, която влиза в нашия дом

Много предизвикателства поставя пред нас съвременният свят, ангажирани сме с работа, обществени каузи и различни социални дейности, но децата изискват 100 процента от вниманието ни. Какво обаче трябва да правим, когато се налага да изпълним поет ангажимент или да бъдем на работа, а не разполагаме с баба или дядо под ръка. Да се доверим ли на грижите..

публикувано на 11.12.19 в 17:22

Благодарение на „Българската Коледа“ Елизабет ходи на рехабилитация

10-годишната Елизабет Станчева от Костинброд  прави първите си стъпки едва на тази възраст, благодарение на чужда помощ. Тя е с детска церебрална парализа и е едно от децата, на които инициативата „Българската Коледа” дарява средства за лечение. Заболяването ѝ представлява настъпило пренатално увреждане на централната нервна система. То засяга..

публикувано на 11.12.19 в 16:49

13-годишният Виктор ходи на логопед с помощ от "Българската Коледа"

Едно от децата, което се нуждае от помощ от инициативата "Българската Коледа", е 13-годишният Виктор Орлин Вълчев. Момчето е с детска церебрална парализа, агенезия на корпус калозум или нарушение в развитието на мозъчната структура между двете полукълба, както и вътрешната хидроцефалия (повишено вътречерепно налягане). Миналата година Виктор е..

публикувано на 11.12.19 в 16:17