Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адвокат Силвия Петкова: Темата за сексуалното насилие в българското общество е табу

През следващите пет дни в „Радиоприемница“ ще си говорим за целувката - в спорта, в литературата, киното и театъра, целувката според протокола. 
Днес пък решихме да акцентираме върху целувката според закона. Поводът е целувката на Кубрат Пулев, която в последните дни е сред най-обсъжданите теми в общественото пространство - едни го критикуват, други го защитават.

Скандалът, добил известност като "Целувкагейт", заради който временно беше отнет лицензът на Кубрат Пулев в щата Калифорния, тепърва ще има своето развитие. Докато го следим, обаче, решихме да разберем как стоят нещата юридически. Наш събеседник беше адвокат Силвия Петкова. Тя има и специализация по английско право и право на Европейския съюз по съвместна програма на Софийския университет и Кеймбридж. Участва и в създаването и на законодателни актове.

Оказа се, обаче, че ако попитаме един юрист какво представлява тази толкова коментирана целувка според законодателната рамка у нас, отговорът ще е: “Зависи“.

Адвокат Петкова поясни, че това е така, защото всички видове сексуални посегателства се разглеждат от гледна точка на всеки един конкретен случай и нещата, които виждаме пред камера, може да изглеждат по един начин, но зад кулисите да са съвсем други.

Адвокат Силвия Петкова

Това, което виждаме от камерата, според една част от практиката в България, Европа и по света, е сексуален тормоз, за друга част от съдебната практика може да бъде счетена като акт на фамилиарничене между двама души, които се познават. Въпросът е да се установи първо тези хора познават ли се, налице ли е съгласие за тази цел, целувката приятелска ли е и дали тя представлява сексуален акт, коментира адвокат Петкова.

В основата на преценката дали даден акт представлява сексуално посегателство, стои само и единствено съгласието.

Това, че се намираме на Балканите, посочи адвокат Петкова, оказва доста сериозно влияние, защото, конкретно в България, когато една жена стане жертва на сексуално насилие или сексуален тормоз, домашно насилие, престъпление против половата ѝ неприкосновеност, обичайно една немалка част от коментарите под съответната статия за новината е, че тя е лека жена, че тя си го е изпросила, че по някакъв начин не е задоволила желанията на своя партньор, или е показала спрямо други хора желание за осъществяване на интимен контакт и някой друг е преценил, че тези желания се отнасят за него.

Адвокат Петкова даде пример с това, че когато на едно парти една жена да проявява интимни желания към 100 мъже, когато сто и първият от тях я опипа, прегърне, целуне или по някакъв начин извърши сексуално действие, това ще бъде сексуален тормоз.

Адвокат Петкова поясни, че сексуалният тормоз е уреден в Закона за защита от дискриминацията и се смята, както и в европейската практика, че сексуалният тормоз във всички случаи е дискриминация на основа на пола.

Това означава, че не само жена може да пострада, има и случаи, когато мъже страдат от сексуален тормоз и домашно насилие.

Въпреки това, по-често в България пострадалите са жени, но доста рядко те подават сигнал, защото ги е страх или ги е срам. 

Темата за сексуалното насилие в българското общество е табу и нещо, което трябва да остане в семейството или между двамата души, между които се е случило, каза адвокат Петкова и посочи, че повечето хора не знаят какво точно значи сексуален тормоз, а това е всеки акт от сексуално естество, който е нежелан.

Оказва се обаче, че целувката на Кубрат Пулев неслучайно може да се нарече „българската целувка“, защото у нас, според практиката на адвокат Силвия Петкова, тя не е нещо, което представлява проблем. В хода на обсъжданията много жени споделили пред адвокат Петкова, че не се случило кой знае какво и ако потърпевшата не е харесала това, което е станало, би могала да удари шамар на Кубрат. Жените, обаче, в по-развитите държави знаят как да си търсят правата и това е по съдебен ред, не чрез насилие, обясни адвокат Петкова. Още повече, че според българския закон шамарът е лека телесна повреда.

Знаят ли, наистина, жените в България как да търсят правата си по съдебен ред,  достатъчни ли са законовите  разпоредбите у нас, за да бъдат защитени засегнатите лица и защо лисва практика в съдебната система, свързана с подобни случаи – чуйте в звуковия файл.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Огнено шоу с огнени артисти

 На отминалия "Топлофест" колектив "Агнон" представят своето огнено шоу. Те са Мартин и Кристиян, които се занимават с цирково изкуство, музика и акробатика. "Ние сме "Агнон" колектив – един голям колектив от огнени артисти. Идеята е да се събираме всички заедно и да се развиваме в нещата, които обичаме да правим в изкуството  - било то..

публикувано на 17.07.24 в 17:17

Националният център за безопасен интернет продължава да работи

Националният център за безопасен интернет (НЦБИ) ще продължи да функционира, след като бе осигурено съфинансиране по програма "Дигитална Европа" на Европейската изпълнителна агенция за здравеопазване и цифровизация за следващите 18 месеца. България продължава да бъде една от малкото страни в ЕС, която не осигурява национално финансиране за..

публикувано на 17.07.24 в 17:14

Рисковете в туризма и онлайн пазаруването

В разгара на лятото асоциация "Активни потребители" отправи препоръки към тези, които почиват. Защо и за какво да следим когато планираме лятната си почивка? До колко контролът по отношение на чистота на морската вода в курортите ни отговаря на реалните условия? Има ли и кои са опасностите при пътуване в чужбина? Има ли рискове при онлайн..

публикувано на 17.07.24 в 15:32

"България поздравява света" с 28-то издание на Международен фолклорен фестивал "Витоша"

Под мотото "България поздравява света", започна 28-то издание на Международен фолклорен фестивал "Витоша" , който е част от Календара на културните събития на Столична община 2024. Организатори на фестивала са Народно Читалище "Витоша-1951", Сдружение "Международен Фолклорен фестивал Витоша", Фолклорен Танцов Ансамбъл "София-6"  С..

публикувано на 17.07.24 в 15:32

Филми снимани в София ще покажат облика на града през 60-те и 70-те години

Винаги има какво да разкажем за кино "Влайкова" и читалището, което се помещава там. Това направихме и този път, в разговор с режисьора Олег Ковачев, председател на настоятелството на Народно читалище "Антон Страшимиров - 1926", което стопанисва сградата на киното.  Той представи програмата на кино "Влайкова", включваща поредица от филми снимани..

публикувано на 17.07.24 в 14:13

Шесто издание на фестивала за камерна музика "Неотъпкана пътека" в Ковачевица

За шеста година фестивалът за камерна музика "Неотъпкана пътека“ ще се проведе в китното селце Ковачевица. Фестивалните дни ще заведат там музиканти от най-висока класа. За програмата и философията на събитието разказа един от организаторите и създателите на фестивала, цигуларят Георги Вълчев, който живее в Ню Йорк. С идеята да направят..

публикувано на 17.07.24 в 12:54

Идеи за "52 исторически разходки из България" дава в новата си книга Ели Иванова

Идеи за 52 исторически разходки из България дава в новата си книга авторът на блога "Друми в думи" Ели Иванова. Казва, че "това не е пътеводител на най-известните исторически забележителности в България. Това е разходка из магични места, където историята и красотата на природата се сливат в хармония". Както и предишните ѝ книги, и в "52 исторически..

публикувано на 17.07.24 в 11:51