Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Адвокат Силвия Петкова: Темата за сексуалното насилие в българското общество е табу

През следващите пет дни в „Радиоприемница“ ще си говорим за целувката - в спорта, в литературата, киното и театъра, целувката според протокола. 
Днес пък решихме да акцентираме върху целувката според закона. Поводът е целувката на Кубрат Пулев, която в последните дни е сред най-обсъжданите теми в общественото пространство - едни го критикуват, други го защитават.

Скандалът, добил известност като "Целувкагейт", заради който временно беше отнет лицензът на Кубрат Пулев в щата Калифорния, тепърва ще има своето развитие. Докато го следим, обаче, решихме да разберем как стоят нещата юридически. Наш събеседник беше адвокат Силвия Петкова. Тя има и специализация по английско право и право на Европейския съюз по съвместна програма на Софийския университет и Кеймбридж. Участва и в създаването и на законодателни актове.

Оказа се, обаче, че ако попитаме един юрист какво представлява тази толкова коментирана целувка според законодателната рамка у нас, отговорът ще е: “Зависи“.

Адвокат Петкова поясни, че това е така, защото всички видове сексуални посегателства се разглеждат от гледна точка на всеки един конкретен случай и нещата, които виждаме пред камера, може да изглеждат по един начин, но зад кулисите да са съвсем други.

Адвокат Силвия Петкова

Това, което виждаме от камерата, според една част от практиката в България, Европа и по света, е сексуален тормоз, за друга част от съдебната практика може да бъде счетена като акт на фамилиарничене между двама души, които се познават. Въпросът е да се установи първо тези хора познават ли се, налице ли е съгласие за тази цел, целувката приятелска ли е и дали тя представлява сексуален акт, коментира адвокат Петкова.

В основата на преценката дали даден акт представлява сексуално посегателство, стои само и единствено съгласието.

Това, че се намираме на Балканите, посочи адвокат Петкова, оказва доста сериозно влияние, защото, конкретно в България, когато една жена стане жертва на сексуално насилие или сексуален тормоз, домашно насилие, престъпление против половата ѝ неприкосновеност, обичайно една немалка част от коментарите под съответната статия за новината е, че тя е лека жена, че тя си го е изпросила, че по някакъв начин не е задоволила желанията на своя партньор, или е показала спрямо други хора желание за осъществяване на интимен контакт и някой друг е преценил, че тези желания се отнасят за него.

Адвокат Петкова даде пример с това, че когато на едно парти една жена да проявява интимни желания към 100 мъже, когато сто и първият от тях я опипа, прегърне, целуне или по някакъв начин извърши сексуално действие, това ще бъде сексуален тормоз.

Адвокат Петкова поясни, че сексуалният тормоз е уреден в Закона за защита от дискриминацията и се смята, както и в европейската практика, че сексуалният тормоз във всички случаи е дискриминация на основа на пола.

Това означава, че не само жена може да пострада, има и случаи, когато мъже страдат от сексуален тормоз и домашно насилие.

Въпреки това, по-често в България пострадалите са жени, но доста рядко те подават сигнал, защото ги е страх или ги е срам. 

Темата за сексуалното насилие в българското общество е табу и нещо, което трябва да остане в семейството или между двамата души, между които се е случило, каза адвокат Петкова и посочи, че повечето хора не знаят какво точно значи сексуален тормоз, а това е всеки акт от сексуално естество, който е нежелан.

Оказва се обаче, че целувката на Кубрат Пулев неслучайно може да се нарече „българската целувка“, защото у нас, според практиката на адвокат Силвия Петкова, тя не е нещо, което представлява проблем. В хода на обсъжданията много жени споделили пред адвокат Петкова, че не се случило кой знае какво и ако потърпевшата не е харесала това, което е станало, би могала да удари шамар на Кубрат. Жените, обаче, в по-развитите държави знаят как да си търсят правата и това е по съдебен ред, не чрез насилие, обясни адвокат Петкова. Още повече, че според българския закон шамарът е лека телесна повреда.

Знаят ли, наистина, жените в България как да търсят правата си по съдебен ред,  достатъчни ли са законовите  разпоредбите у нас, за да бъдат защитени засегнатите лица и защо лисва практика в съдебната система, свързана с подобни случаи – чуйте в звуковия файл.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Екологията - във фокуса на графити художниците "140 ИДЕИ"

Иво Илиев и Венцислав Йосифов са графити художници наричащи себе си "140 ИДЕИ". Техният колектив навърши 14 години, като събитието е отбелязано с изложбата "14 ключа" в Галерия Bogodome. Може ли силата на изкуството да променя градската среда и да оставя тайни послания за хората? Младите творци споделиха пред Радио София, че като цяло са..

публикувано на 08.12.22 в 19:13

Спомен за две забележителни личности - Джон Ленън и Джим Морисън

Днешната дата напомня за две забележителни личности в музикалната история, но не само. Това са Джон Ленън и Джим Морисън. Двамата освен музиканти са и поети, а Морисън е познат и като режисьор. На тази дата Джон Ленън е убит през 1980 година, а Морисън се ражда, но през 1943-та. Разказвайки за тях в предаването "Ритъмът на столицата",..

публикувано на 08.12.22 в 18:10

IT компания беше отличена в категория "Социална иновация"

Грижата за възрастните хора в България най-често се поема от техните близки, но какво се случва с тези от тях, които нямат роднини и имали недостиг на социални асистенти? Фондация "Приложни изследвания и комуникации" организира Националния иновационен форум, който е уникално ежегодно събитие за страната. То обединява усилията на всички..

публикувано на 08.12.22 в 18:08

Чистотата на въздуха в София отново предизвиква спорове

През 2021 г. СГС осъди Столичната община (СО) за мръсния въздух и даде срок от една година на общината да предприеме спешни мерки – да бъде изградена добра велосипедна инфраструктура, улиците и булевардите да бъдат чистени по-редовно, да бъдат проучени възможности за изграждане на етажни паркинги, да се ограничи трафика в центъра и др. Пред..

публикувано на 08.12.22 в 16:56

Защо България изостава в иновациите

Ден след  връчването на наградите за Иновативно предприятие на годината  и представения доклад за иновациите в България, в предаването "Радиокафе" гостува проф. Теодора Георгиева от фондация "Приложни системи и комуникации",която от дълго време следи и обобщава иновативните процеси в България. Любопитен факт е, че докладът за иновациите..

публикувано на 08.12.22 в 15:03

Млади таланти ще музицират с изтъкнати инструменталисти и ансамбли

Млади таланти от НМУ "Любомир Пипков" с диригент Славил Димитров ще музицират заедно с изтъкнати инструменталисти и ансамбли в Софийска градска художествена галерия. Подробности пред Радио София разказа Мила Павлова, музикален директор на фестивала МузикАртисимо Фест. По думите й концертът е посветен на младите музиканти и е наречен..

публикувано на 08.12.22 в 14:59

Коледен концерт на Софийския духов оркестър, със солисти Еделина Кънева и Орлин Горанов

На 13 декември, от 19.00 часа, в Дом на културата „Искър“ ще се проведе коледен концерт на Софийския духов оркестър, със солисти Еделина Кънева и Орлин Горанов . Диригент е Юли Дамянов. „Това е отдавна планиран проект и по една или друга причина не можеше да се състои. Най-после успяхме да насрочим дата, за което всички сме много..

публикувано на 08.12.22 в 14:15