Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Адвокат Силвия Петкова: Темата за сексуалното насилие в българското общество е табу

През следващите пет дни в „Радиоприемница“ ще си говорим за целувката - в спорта, в литературата, киното и театъра, целувката според протокола. 
Днес пък решихме да акцентираме върху целувката според закона. Поводът е целувката на Кубрат Пулев, която в последните дни е сред най-обсъжданите теми в общественото пространство - едни го критикуват, други го защитават.

Скандалът, добил известност като "Целувкагейт", заради който временно беше отнет лицензът на Кубрат Пулев в щата Калифорния, тепърва ще има своето развитие. Докато го следим, обаче, решихме да разберем как стоят нещата юридически. Наш събеседник беше адвокат Силвия Петкова. Тя има и специализация по английско право и право на Европейския съюз по съвместна програма на Софийския университет и Кеймбридж. Участва и в създаването и на законодателни актове.

Оказа се, обаче, че ако попитаме един юрист какво представлява тази толкова коментирана целувка според законодателната рамка у нас, отговорът ще е: “Зависи“.

Адвокат Петкова поясни, че това е така, защото всички видове сексуални посегателства се разглеждат от гледна точка на всеки един конкретен случай и нещата, които виждаме пред камера, може да изглеждат по един начин, но зад кулисите да са съвсем други.

Адвокат Силвия Петкова

Това, което виждаме от камерата, според една част от практиката в България, Европа и по света, е сексуален тормоз, за друга част от съдебната практика може да бъде счетена като акт на фамилиарничене между двама души, които се познават. Въпросът е да се установи първо тези хора познават ли се, налице ли е съгласие за тази цел, целувката приятелска ли е и дали тя представлява сексуален акт, коментира адвокат Петкова.

В основата на преценката дали даден акт представлява сексуално посегателство, стои само и единствено съгласието.

Това, че се намираме на Балканите, посочи адвокат Петкова, оказва доста сериозно влияние, защото, конкретно в България, когато една жена стане жертва на сексуално насилие или сексуален тормоз, домашно насилие, престъпление против половата ѝ неприкосновеност, обичайно една немалка част от коментарите под съответната статия за новината е, че тя е лека жена, че тя си го е изпросила, че по някакъв начин не е задоволила желанията на своя партньор, или е показала спрямо други хора желание за осъществяване на интимен контакт и някой друг е преценил, че тези желания се отнасят за него.

Адвокат Петкова даде пример с това, че когато на едно парти една жена да проявява интимни желания към 100 мъже, когато сто и първият от тях я опипа, прегърне, целуне или по някакъв начин извърши сексуално действие, това ще бъде сексуален тормоз.

Адвокат Петкова поясни, че сексуалният тормоз е уреден в Закона за защита от дискриминацията и се смята, както и в европейската практика, че сексуалният тормоз във всички случаи е дискриминация на основа на пола.

Това означава, че не само жена може да пострада, има и случаи, когато мъже страдат от сексуален тормоз и домашно насилие.

Въпреки това, по-често в България пострадалите са жени, но доста рядко те подават сигнал, защото ги е страх или ги е срам. 

Темата за сексуалното насилие в българското общество е табу и нещо, което трябва да остане в семейството или между двамата души, между които се е случило, каза адвокат Петкова и посочи, че повечето хора не знаят какво точно значи сексуален тормоз, а това е всеки акт от сексуално естество, който е нежелан.

Оказва се обаче, че целувката на Кубрат Пулев неслучайно може да се нарече „българската целувка“, защото у нас, според практиката на адвокат Силвия Петкова, тя не е нещо, което представлява проблем. В хода на обсъжданията много жени споделили пред адвокат Петкова, че не се случило кой знае какво и ако потърпевшата не е харесала това, което е станало, би могала да удари шамар на Кубрат. Жените, обаче, в по-развитите държави знаят как да си търсят правата и това е по съдебен ред, не чрез насилие, обясни адвокат Петкова. Още повече, че според българския закон шамарът е лека телесна повреда.

Знаят ли, наистина, жените в България как да търсят правата си по съдебен ред,  достатъчни ли са законовите  разпоредбите у нас, за да бъдат защитени засегнатите лица и защо лисва практика в съдебната система, свързана с подобни случаи – чуйте в звуковия файл.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Йоланта Делибизова

Празнични рецепти с Йоли

Йоланта Делибизова е виолончелистка, дълги години - част от Софийска филхармония. Кръстена е на операта от Чайковски. Сега живее в Германия, преподава, напоследък и концертира. Имала е своя рубрика в 24 Kitchen. Родом е от Бургас, затова говорим и за Никулден, за любимите й риби и начина на приготвяне. Повече за поредната ѝ кулинарна книга "Празнични..

публикувано на 05.12.21 в 11:30

Най-щастливите моменти в живота са ми когато работя

Румен Бояджиев - син за премиерата на мюзикъла за деца "Зайченцето бяло" с негова музика. Постановката на Александър Мутафчийски е с премиера днес. Ето как оценява чувството да покаже нещо за пръв път пред публика:: "Песничката е вечна, след националния химн е най-живата във всички поколения. Разказваме нейната история и тази на творците около нея...

публикувано на 05.12.21 в 10:05
Феня и Искра Декало

Израелски иновации за отопление

Израелски изобретатели работят над локални, икономични начини за затопляне. И те са специален вид платове. За тях разказва един от изобретателите Йорам Илан пред кореспондентите на БНР в Тел Авив Феня и Искра Декало: "Нашите термични платове се тъкат от три вида нишки. Технологията е изцяло наша. Освен , че топлят, те са „умни платове“, с датчик...

публикувано на 05.12.21 в 09:37
Битак по брюкселски

Нещотърсачи на битака

"Битакът си е битак по всяко време на годината. Нещотърсачеството може да ви направи богати, щастливи или и двете. Стратегията? Да се отиде рано, до 8 сутринта. По-големите професионалисти минават два пъти - с втори тур в 11. Хубавото е, че навърташ и фигура. Но не ходете с домашен любимец, вдигат цените. Носете дребни пари и бъдете майстори на пазарлъка...

публикувано на 04.12.21 в 16:10
С Рози Борачева и Ива Дойчинова

Теодора Югова

Младата софийска "легенда" всъщност е пловдивчанка. Прави макет на илюстрация на разказа на Джани Родари "Такси до звездите", качва го в Инстаграм и там я откриват. Подробности около изданието - в участието ѝ в Радиокафе , останалото - тук: "Вдъхновението е от няколко картини на Ван Гог. Обичам да хвана материалната страна на нещата, платът да..

публикувано на 04.12.21 в 15:05
Мария Българова

Адресите на любовта - Каблешков

Изгората на Каблешков е Рада от „Под игото“ Чак след Освобождението от турско робство Мария Българова разбира за самоубийството на любимия си Всеки, който е ходил на училище, помни, че Тодор Каблешков е написал Кървавото писмо, което възвестява началото на Априлското въстание. Малцина обаче знаят, че апостолът от Четвърти революционен окръг..

публикувано на 04.12.21 в 14:05
Цуро с редактора на предаването

Цуро и забавната страна на хората

Цветослав Цонев (Цуро) е български кинорежисьор, продуцент и влогър. Той е сред най-разпознаваемите влогъри, чийто видеа са с изключително хумористично и пародийно съдържание. Завършва „Кино и телевизия“ в Нов Български университет и през 2021 година прави своя дебют в късометражното кино с филма си „Със сигурност“, който печели награда на “Art Film..

обновено на 04.12.21 в 11:10
Подкасти от БНР