Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Важните стъпки за достъпна градска среда

В предаването "Вашият глас" днес ви разказахме за една от най-добрите български тенесистки - Зоя Чавдарова. Въпреки че Зоя играе при различни условия – в инвалидна количка, това не я спира да печели медал след медал от международни състезания, а следващата ѝ цел са Параолимпийските игри в Токио през 2020 г.  

Когато се срещнахме със Зоя, тя току-що беше взела поредната си награда от конкурса за участие в програмата “Спортни таланти”, но след това ѝ се наложи да се справи с предизвикателството на един обикновен софийски тротоар. Освен липсващите тротоарни плочи, наклонената повърхност, по която Зоя трябваше да се придвижи, беше полуразрушена, парапет липсваше и като цяло пътят напред без чужда помощ беше невъзможен.

Зоя Чавдарова

Зоя, която се подготвя за състезания в Холандия, ни разказа, че там всичко е достъпно за хора с увреждания и проблемът с придвижването, който се среща у нас, не съществува. 

Ние се свързахме с Калоян Карамитов, координатор "Градска среда" на общинската инициатива "Визия за София", за да разберем до каква степен е достъпна столицата ни за хора с увреждания и какви мерки се предвиждат в тази насока за хората, които се нуждаят от специфична инфраструктура.

Той призна, че в сравнение с някой от големите европейски градове, вероятно столицата ни изостава по отношение на достъпността, но през последните няколко години усилено се работи средата да се пригоди, за да могат хората в неравностойно положение не само да се придвижват, а и да се ориентират в самата среда.

Карамитов посочи, че едно от най-важните задачи при планиране на средата, е инфраструктурата да се разглежда като една цялостна информационна система, която да взаимодейства с хората.

Най-голяма стъпка в посока създаване на цялостно достъпна среда в града, обясни Карамитов, е Стратегията за достъпна градска среда, която предвижда да не се издава Акт 16 на сгради, които не са изградили съоръжения за достъпност за хора с увреждания, което ще важи за всички сгради в София. 

Той допълни още, че новата наредба на НАГ за градската среда, по която се работи в момента, ще включва всички елементи от градската среда, в това число лампи, кошчета, скосявания, стълбища и подходи на сгради, като ще бъдат предложени съответни критерии за изпълнението им, за да може когато се ремонтира или облагородява дадено пространство, да бъде осигурена достъпна среда за всички ползватели.

Цялото предаване - чуйте в звуковия файл.

Ако и вие имате нерешен проблем с институциите в София и не знаете към кого да се обърнете, потърсете ни във фейсбук страницата на Радио София, на имейл glas@bnr.bg, както и на телефон 02/ 93 36 200. Не забравяйте да оставите име и телефон за контакт. Ние ще се свържем с вас.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мият улиците по райони от 8 юни

От 8 юни започва миене на съседни улици в кварталите, които са обособени в карета. Дейностите ще започнат от район “Красно село“ от каре, в което попадат бул. "Генерал М.Д.Скобелев", от бул. "Прага" до пл. "Руски паметник", бул. "Христо Ботев" от бул. "Генерал М.Д.Скобелев" до бул."Македония", бул."Македония" - нечетни номера от пл."Руски паметник"..

публикувано на 05.06.20 в 18:26

София има своето ново пространство за събития - "Платформа А6"

Ново пространство за култура и събития отвори врати в София. "Отвори врати" образно казано, защото всъщност цялото то е на открито. Нарича се "Платформа А6" и е част от Националния дворец на културата. "Платформа", тъй като е абсолютно мултифункционално, "А6" - тъй като се намира до вход А6 на НДК, който е откъм бул. “България”, пояснява Борислав Велков..

публикувано на 05.06.20 в 17:50

Ментална аритметика - да развием логиката и въображението

Безплатни уроци по ментална аритметика се провеждат всеки четвъртък от 15 до 18 ч. в един от детските центрове в сградата на НДК. Историята на този метод води началото си от преди около 5000 хиляди години. Той стимулира развитието на двете полукълба на мозъка, като позволява на децата да развият паметта и вниманието си. Това става с помощта на..

публикувано на 05.06.20 в 16:18

Инфраструктурните ремонти в София за лято 2020 са в ход

Инфраструктурните ремонти в София за лято 2020 вече са в ход.  Първият етап по реализацията на ремонтните дейности в София започна с обновяването на улица “Николай Хрелков”, в квартал Горна Баня. Първите 500 метра от отсечката вече са готови. Пробивът по булевард “Петър Дертлиев”, свързващ Околовръстния път на София и автомагистрала „Люлин“ с..

публикувано на 05.06.20 в 16:06

Доброто хранене - фактор за здрава и сияйна кожа

Храната, която консумираме, може да бъде мощен инструмент за подобряване на външния вид. Ние сме това, с което се храним и здравословното хранене поддържа кожата в най-добра форма и има потенциал да решава конкретни кожни проблеми. От огромно значение за състоянието на кожата, ноктите и косата са алкохола, цигарите, липсата на достатъчно сън, стреса,..

публикувано на 05.06.20 в 15:41

1 СУ „Пенчо П. Славейков” – устремени по пътя към щастието

1 СУ „Пенчо П. Славейков” начерта „Карта на надеждата за Европа“ . Проектът е осъществен в отговор на предизвикателството на Регионалното управление на образованието София-град. В края на месец април беше стартирана изключително интересна инициатива, която сама по себе си вдъхва надежда и оптимизъм. Преподаватели и ученици от училището се..

публикувано на 05.06.20 в 15:11

Дезинфекцията срещу коронавируса на обществени места в София и Самоков

Напълно безвредни за човека и околната среда са препаратите, с които се дезинфекцират контейнери, улици, подлези и други обществени места в София . В това увери директорът на Столичния инспекторат инж. Веска Георгиева. Тя допълни, че стопаните на домашни животни не трябва да се притесняват при разходката на любимците си. Подробна информация..

публикувано на 05.06.20 в 15:06