Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борислав Радославов: Иска ми се отново да въздигнем Доброто

Посветихме нашата "Радиоприемница" тази седмица на чудесата, вярата в тях, феномените на нашето време и ценностите, разговорът за които излиза на преден план в навечерието на всеки по-голям християнски празник. В очакване на Възкресение Христово ви поканихме на един разговор за доброто, спомняйки си за Добре Димитров Добрев  от Байлово, известен на всички като Дядо Добри. С него се простихме миналата година, но и до ден днешен оставеното от него наследство помага и вдъхновява много хора.

Наш събеседник беше журналистът Борислав Радославов - един модерен млад човек, с разчупено мислене и в същото време - поклонник на извечните човешки ценности като обич, доброта и добротворство. Неговият изследователски труд  "Дядо Добри - светецът от Байлово" проследява живота на загадъчния възрастен човек не с биографични данни, а чрез разказите на най-близките му хора. Но дали самият Борислав е успял да разгадае кой всъщност е Дядо Добри - странник, феномен, загадка или най-обикновен човек:

Дядо Добри е един съвременен хайдутин. Аз, поне, така го наричам и така съм го възприел. В съвременните дни на бездуховност, която се прокрадва във всички заобикалящи ни лоши неща като егоизъм, безпаричие, "овълчване", забиване на носа в телефона, той даде над 25-30 години от своя живот именно на тази кауза да ни учи на доброта, да ни учи на дарителство, на благочестивост.

"Светецът" от Байлово, който преди година напусна на 103 години, ще остане запомнен като един от най-крупните дарители за реставриране и поддържане на християнски храмове из цяла България, при това - събирайки милостиня. Борислав Радославов си спомня за срещите с него:

Държейки ме за ръката, той ми разказваше за вярата, за това, че дяволът все повече навлиза в душите на хората. Все по-рядко можем да различим кой ни е истински приятел. Много обичаш да повтаря, че трябва да се молим искрено и с чисто сърце и душа на Богородица. И когато го правим тъкмо с чисти помисли, тя ще се застъпи за нас пред своя Божи син и ще ни помогне. Всеки човек трябва да разбере това сам за себе си и да го усети в нещата, които му се случват.

Събирайки средства за ремонт на храмове, Дядо Добри много добре разбира къде точно трябва да дари, колко пари трябва да събере и как да ги разпредели, така че ремонтът да бъде направен както трябва. И един конкретен пример даде журналистът:

Ако отидете днес в Долно Камарци ще видите една много хубава църква, която устоява на времето и е запазила духа, благодарение на него. По време на ремонта е вградена в самата стена бутилка с писмо, в което е записано името на Дядо Добри и че той е дарителят за ремонта на тази църква. Живот и здраве, може би след години, когато археолози разкопават това място, ще открият тази бутилка.

Голяма част от българското общество има потребност от примерите на доброта. Усеща се все повече и повече. Ще ми се и с примера на Дядо Добри отново да въздигнем Доброто, каза в заключение Борислав Радославов.


Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Генералният директор на БНР Милен Митев

В основата на Радиото са хората

Генералният директор на БНР Милен Митев за поредното партньорство на БНР с Наградите за бизнес и туризъм и за мястото на БНР като обществена медия: "Подкрепяме наградите, защато имат кауза. Събитието свързва по естествен начин бизнеса с благотворителността. Продължаваме да се борим с разбирането от началото на 90-те, че който прави бизнес е..

публикувано на 04.08.24 в 11:38
Награди за бизнес и туризъм

Въображението те прави добър човек

Наградите за бизнес и туризъм, организирани от Балканска медийна асоциация с подкрепата на Министерство на туризма, за трета поредна година бяха връчени на яхта в Несебър.  Не само представители на юридическия и бизнес свят получиха статуетки, но отличени са и най-успешните компании за туризъм - хотели, ресторанти, туристически агенции и общини,..

публикувано на 04.08.24 в 11:02
Валентин Заяков

Валентин Заяков: туризмът - приоритетен отрасъл

Радиокафе гостува на община Несебър. Говорим за развитието на туризма по южното ни Черноморие и предизвикателсвата през летния сезон. Пръв гост е Валентин Заяков - бивш председател на Комитета за физическо възпитание и спорт, експерт по туризъм и експерт в Народното Събрание в Комисията по въпросите на младежта и спорта: "Несебър е един от..

публикувано на 04.08.24 в 10:24

Историята оживява - Копривщенци в Египет - Масърлиете

Днес разказваме за смели българи, готови да се борят с всевъзможни житейски трудности. В името на по-добрия живот на семействата си, те избират пътя на гурбета. При това в далечен и горещ Египет.  Тези предприемчиви българи от Копривщица наричат масърлиете.  Маср - на арабски език това е името на страната Египет.  Предимно в Кайро и Александрия,..

публикувано на 03.08.24 в 16:00
Проект за комплекс България на Георги и Димитър Фингови

Софийски разкази: Архитектите Георги и Димитър Фингови

Изкуствоведът Теодор Караколев, фондация "Български архитектурен модернизъм" за баща и син Фингови: "По-украсените стилове, като сецесиона са по-популярни от модернизма и затова Фингов-баща е сред най-популярните архитекти у нас. След Пловдив, идва в София и работи заедно с арх. Кирил Маричков по множество проекти, като доста училища в София - като..

публикувано на 03.08.24 в 15:00
Явора и Кен

Адресите на любовта - Явора Стоилова и Кен Нагай

Всички са против брака на внучката на Яворов и потомъка на самурай Явора Стоилова е оперна певица със световна кариера, но у нас е по-известна със забележителните си корени. Тя е дъщеря на племенницата на Пейо Крачолов Яворов и най-ревностна негова изследователка Ганка Найденова и на художника класик Васил Стоилов. Кен Нагай е поет,..

публикувано на 03.08.24 в 14:00
Десислава Желева

Усещане за повече уют

Какви са ползите от воденето на читателски дневник, могат ли и възрастните да водят читателски дневник, какво трябва да съдържа той, съпоставка на книжните читателски дневници и Goodreads.  Събеседник   ни е   Десислава Желева - автор, създател на един от първите читателски дневници за възрастни: "Моята учителка във втори клас ни научи, в..

публикувано на 03.08.24 в 11:42