Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Обединителната сила на хляба сближава българи и чужденци

Сандра Топалска, Хани Таук, Катя Василева, Силвия Ценкова

Започнахме Страстната седмица в предаването "Радиоприемница" с разговор за символиката на хляба.
Сандра Топалска от мрежа "Хлебни къщи" представи проекта "Разнообразни заедно - споделяне на хлябове и истории", отбелязвайки че в него е използвана силата на хляба като обединител, който най-лесна сближава местната общност и чужденците:

Всеки един чужденец, който идва в нашето общество допринася за кулинарното разнообразие, за това да знаем, да можем повече, да сме по-близки до останалата част на света.

В рамките на проекта деветима чужденци ще "се омесят" с местната общност, ще покажат техните рецепти, но и ще споделят своите истории. Те ще разкрият не само защо са избрали да живеят точно България, и какви предизвикателства са срещнали, за да дойдат у нас. Планирани са по три събития в София, Пловдив и Варна.

Един от участниците в проекта е ливанецът Хани Таук, който се отказва от архитектурата, за да учи сладкарство във Франция и Италия. От повече от 20 години той живее в София и държи сладкарница, в която съчетава френска изтънченост с вкусовете на Близкия изток. След като получава покана от приятел от България, той пристига тук, за да открие едно място с красива природа, топли хора и много вкусни плодове и зеленчуци.

Пред Радио София Хани Таук разказа за традиционния сладкиш мамул, който се приготвя с фурми, шам-фастък и бадеми. На 23 април той ще нетрадиционен кулинарен урок в "Мулти култи център", където ще покаже приготвянето на такъв сладкиш, както и на веган козунак с фурми и орехи. Мамулът има своята характерна символика - той е кръгъл и прилича на слънцето.

Друг участник в проекта "Разнообразни заедно - споделяне на хлябове и истории" е холандският пекар Джон Хулсбош, който също е разработил своя рецепта за козунаци, които не са постни, а са "по холандски", с различни холандски съставки. На 1 юни той ще приготвя холандски ябълков пай. А на 9 май в Пловдив индиецът Промод Сингх ще покаже приготвяне на хлябове с различни пълнежи и сосове. Също в Пловдив на 18 май англичанинът Кийт Кели, който е учител по английски в града, ще сподели рецептата на майка си за йоркширски пудинг. 

За българската традиция в приготвянето на козунаци ни разказа майсторът на цървули Силвия Ценкова. По думите й спомените на възрастните хора сочат, че началото на приготвянето е някъде около 40-те години на миналия век. Чуйте нейната рецепта за замесване на козунак с точното количество на продуктите в записа на предаването.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Аки Каурисмаки е в Дома на киното с 14 филма

Филмите на Аки Каурисмаки отново са на голям екран, защото има неща, които не можем да видим от дивана в хола. Така звучи поканата за ретроспективата от 14 филма на финландския майстор, част от 24-тия София Филм Фест. Неповторимият хумор на Каурисмаки,, който ни кара да мислим, че животът не може да бъде толкова абсурден, ще се сблъска с..

публикувано на 03.06.20 в 11:34

Безплатните градски обиколки - очаквано завръщане

Едно вълнуващо туристическо изживяване, което може да те направи част от група непознати хора от всички части на планетата, са безплатните градски турове. За първи те се появяват през 2004 г. в Берлин. Подобни туристически обиколки се провеждат в над 300 града в над 75 държави по света. Дори в момента се провежда софийското издание, което по..

публикувано на 03.06.20 в 11:05

Готова е дългосрочната визия за развитие на София

Ще внеса в Столичния общински съвет дългосрочната визия за развитие на София . Тя касае развитието на града за следващите десетилетия, обяви кметът на София Йорданка Фандъкова , цитирана от БГНЕС. Стратегическият документ „Визия за София“ има 24 дългосрочни цели, с 230 ключови стъпки, 375 конкретни мерки, които са разпределени от 2020 до 2050 г...

обновено на 03.06.20 в 10:24

Кафето може да увеличи ставните болки

Спорът за ползите и вредите от кафето са като спора за това кое е първо яйцето или кокошката, а истината, както винаги, е някъде в средата. Има хора, за които кафето е полезно и такива, при които може да доведе до проблеми. Група учени от Университета в Южна Австралия предупреждават, че прекомерните дози кафе могат да повишат риска от остеоартрит,..

публикувано на 03.06.20 в 09:15

Боян Ботйов: За Ботев идеята за свободата е основополагаща

На 2 юни - Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България, се срещаме с един от живите родственици на великия български революционер и публицист Христо Ботев. Боян Ботйов e пряко свързан с калоферския род на даскал Ботьо Петков. Христо има трима братя - Стефан, Боян и Кирил, който също е участвал в четата на Христо..

публикувано на 02.06.20 в 18:10

Важни спортни събития и личности в 28 кадъра на Иван Йочев

Спортни любимци – български олимпийски, световни и европейски шампиони, присъстваха днес на откриването на фотоизложбата, подредена в градинката пред НДК под наслов "Спортът в София през годините" . Авторът й Иван Йочев е дългогодишен фоторепортер и е намерил съмишленици и подкрепа в лецито на "София - европейска столица на спорта" и БОК...

публикувано на 02.06.20 в 18:06

Новата бизнес реалност: хибридни събития и преформатиране на пространства на открито

„Не можем да очакваме големи събития с международно участие по-рано от средата на следващата година“, смята управителят на една от водещите рентал компании Иван Градинаров . „По отношение на българските артисти, пазарът е малък и големи събития като концерта на Графа на стадион „Българска армия“, който феновете очакваха на 10 юни, са рядкост...

публикувано на 02.06.20 в 16:27