Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обединителната сила на хляба сближава българи и чужденци

Сандра Топалска, Хани Таук, Катя Василева, Силвия Ценкова

Започнахме Страстната седмица в предаването "Радиоприемница" с разговор за символиката на хляба.
Сандра Топалска от мрежа "Хлебни къщи" представи проекта "Разнообразни заедно - споделяне на хлябове и истории", отбелязвайки че в него е използвана силата на хляба като обединител, който най-лесна сближава местната общност и чужденците:

Всеки един чужденец, който идва в нашето общество допринася за кулинарното разнообразие, за това да знаем, да можем повече, да сме по-близки до останалата част на света.

В рамките на проекта деветима чужденци ще "се омесят" с местната общност, ще покажат техните рецепти, но и ще споделят своите истории. Те ще разкрият не само защо са избрали да живеят точно България, и какви предизвикателства са срещнали, за да дойдат у нас. Планирани са по три събития в София, Пловдив и Варна.

Един от участниците в проекта е ливанецът Хани Таук, който се отказва от архитектурата, за да учи сладкарство във Франция и Италия. От повече от 20 години той живее в София и държи сладкарница, в която съчетава френска изтънченост с вкусовете на Близкия изток. След като получава покана от приятел от България, той пристига тук, за да открие едно място с красива природа, топли хора и много вкусни плодове и зеленчуци.

Пред Радио София Хани Таук разказа за традиционния сладкиш мамул, който се приготвя с фурми, шам-фастък и бадеми. На 23 април той ще нетрадиционен кулинарен урок в "Мулти култи център", където ще покаже приготвянето на такъв сладкиш, както и на веган козунак с фурми и орехи. Мамулът има своята характерна символика - той е кръгъл и прилича на слънцето.

Друг участник в проекта "Разнообразни заедно - споделяне на хлябове и истории" е холандският пекар Джон Хулсбош, който също е разработил своя рецепта за козунаци, които не са постни, а са "по холандски", с различни холандски съставки. На 1 юни той ще приготвя холандски ябълков пай. А на 9 май в Пловдив индиецът Промод Сингх ще покаже приготвяне на хлябове с различни пълнежи и сосове. Също в Пловдив на 18 май англичанинът Кийт Кели, който е учител по английски в града, ще сподели рецептата на майка си за йоркширски пудинг. 

За българската традиция в приготвянето на козунаци ни разказа майсторът на цървули Силвия Ценкова. По думите й спомените на възрастните хора сочат, че началото на приготвянето е някъде около 40-те години на миналия век. Чуйте нейната рецепта за замесване на козунак с точното количество на продуктите в записа на предаването.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иво Иванов и част от кориците на посочените заглавия

Препоръчани книги от годината (и от по-преди)

Когато ме помолят да препоръчам книги, го правя персонализирано, съобразно човека, но написаното от Иво Иванов е универсално, няма читател, на когото да не му хареса, защото той е писател с голямо сърце и душа. (Той е автор на книги като "Кривата на щастието", "Отвъд играта", "Хроника на болката", издадени в предишни години, номиниран за..

публикувано на 25.12.24 в 17:33

Симеон Матев: Ще вали още до Стефановден, но за дебел сняг отидете в планините

След топлата 2023-а, изпращаме още по-топлата година. 2024-та бележи рекорд в това отношение за последните 170 години, откогато се извършват регулярни измервания, отбеляза пред БНР-Радио София Симеон Матев - климатолог и главен асистент, доктор в катедрата "Климатология, хидрология и геоморфология" към Геологогеографския факултет на Софийския..

публикувано на 25.12.24 в 15:55
Коледарите днес ще съберат още средства за ремонта Снимка: ФБ/НЧ

С дейност и инициативи читалището в Нови хан набира средства за ремонт

Празнични концерти, школи по народни танци и чужди езици, певчески групи и богата библиотека – това е само част от културната дейност на богатата Народно читалище "Иван Вазов"-1928 в село Нови хан. Една от основните функции и задачи на читалището е съхраняването на местните обичаи и традиции, разказа пред БНР-Радио София Румяна Стоева, секретар на..

публикувано на 25.12.24 в 15:10

"Тиха нощ, свята нощ" с нов превод на български от цигуларката Деворина Гамалова

ТИХА НОЩ Текст: Йозеф Мор Музика: Франц Грубер, 1818 Превод от немски: Д еворина Гамалова, 2017 Tиха нощ, свята нощ, всички спят, вярно бдят само двамата Пресвети край Младенец с къдри коси. Сън божествен Той спи, Сън божествен Той спи. Tиха нощ, свята нощ, блага вест долетя..

публикувано на 25.12.24 в 14:59

От какъв подарък се нуждае София?

Какво по празниците пожелават столичани на града, в който живеят?  Какъв подарък биха подарили на София? Едни предлагат някакво събитие, което да сплоти хората – с много светлини и музика,  други – спокойствие и повече усмивки, трети – улично осветление, по-редовен градски транспорт, детска площадка с люлки в центъра… В анкетата си..

публикувано на 25.12.24 в 14:25

Софийското колоездачно общество изпраща успешна 2024 г.

Динамична, но и успешна за софийското колоездачно общество е отминаващата 2024 г. Така я определи пред Радио София Иво Делин от сдружение "Велоеволюция" и добави, че годината е била наситена с много събития за велосипедистите в София и около нея. Годината е добра и по отношение на новите промени за колоездачите в столицата, реализирани от Столичната..

публикувано на 25.12.24 в 13:21
Снимка: Личен архив на Марио Джунински

Българинът от семейството на ФК "Ливърпул"

По Коледа в Ливърпул е с около 10 градуса по-топло, отколкото в Рим, но хората са в празнично настроение. Утре, 26 декември е т.нар. Боксинг дей (Boxing Day) в който се отварят подаръците. Но мнозина го очакват и с традиционния за Великобритания мач във Висшата футболна лига. Това предаде от Англия българинът Марио Джунински. От фен на..

публикувано на 25.12.24 в 12:57