Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Етнологът Иглика Мишкова:

На Великден младите семейства оказват почит към кумовете си

Снимка: Луиза Лазарова
В средата на Страстната седмица в „Радиоприемница“ темата ни беше свързана с празниците, вярата, християнските и общочовешките ценности и тяхното място в живота ни.

Наш гост беше гл. асистент Иглика Мишкова, етнолог и уредник на Националния етнографски музей към БАН, откъдето се излъчваше и предаването ни. Там всяка година се организират великденски работилници за деца, а наученото те могат да приложат после у дома.

Иглика Мишкова разказа, че макар днес Великден да се свързва повече с пищните трапези, някога за нашите баби и дядовци най-важен е бил дългият период на пост, времето, в което те да смирят своите души, за да се подготвят за празника.

Обредните хлябове също са били различни от така познатите ни козунаци. На самия празник едно от най-важните правила е повелявало младите семейства, встъпили в брак през предходната година, да гостуват на своите кумове, да им отнесат яйца и специален обреден хляб, а след това да посетят родителите на булката и на младоженеца.

В православното християнство, разказа Иглика Мишкова, това е най-важният празник и един от основните моменти през годината, когато младите оказват своята почит към родителите, семействата, които са ги отгледали и към кумовете.

Иглика Мишкова разказа и за специалните яйца, декорирани с геометрични елементи, които са се правели в Долна Баня. Под писаното яйце се поставя основа с помощта на восъчна свещ. Така яйцата, наречени „подкитеничета“, изобразяващи мъжка и женска фигура, са се носели на кумовете като дар.

В работилницата на Националния етнографски музей към БАН пък ни показаха как изписват яйца, които са кухи. Течността се изкарва чрез една или две дупчици, а след това яйцето се изписва по-оригинален начин и може да бъде съхранено за много дълго време.

Васил Балтаджиев от Националния етнографски музей към БАН разказа, че яйцата се рисуват с дървената писалка. Тя се пълни с пчелен восък, нагрява се, рисуват се орнаменти, яйцето се боядисва и се почиства от восъка. И макар да звучи трудоемко, дори и децата се справят с тази техника.

Освен тази техника, по време на великденските работилници, които се правят повече от 15 години, всеки желаещ може да приложи своята фантазия, творчество и умения.

Илияна Страхилова, която също е част от организацията на ателиетата в Националния етнографски музей към БАН, разказ, че работилниците, като всяко практическо начинание, са интересни за децата и вниманието им е ангажирано, защото на практика прилагат технологиите, които научават.

Още за традициите на Великден, за обредните хлябове и за различните техники на боядисване на яйца – чуйте в звуковия файл.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Симов на технически съвет

Историята оживява: Радиото - инж. Иван Симов, Първо студио

На 25 януари 2025 година, Българско национално радио отбелязва 90 години от издаването на Указ номер 25, подписан от Цар Борис III. С тази наредба-закон радиоразпръскването в България става държавна собственост. Тази дата се възприема за начало на професионалното радио в България: Запис от разговор с инж. Симов ни предостави друг емблематичен..

публикувано на 18.01.25 в 16:00

Софийски разкази - Велизар Пеев и шоколадената фабрика

Велизар Пеев и шоколадената фабрика са в центъра на нашия интерес днес: На 7.11.1901, Велизар Пеев отваря врати първата шоколадова фабрика в България. Какаовите зърна се внасят от Латинска Америка. Първият уред за разбъркване на шоколадовата смес му се изпраща от самия Линдт. На шоколада не пише, че е произведен в България. Защо, както и к акви са..

публикувано на 18.01.25 в 15:00
Пейо Яворов и Дора Габе

Адресите на любовта - Любовният триъгълник между Яворов, Дора Габе и Екатерина Ненчева

Днес ще ви раздипля патетичната любовна история на поетите Екатерина Ненчева, Пейо Яворов и Дора Габе. В Легендите на София съм разказвала и за тримата, но днес ще разкрия кой в кого е бил влюбен. И понеже за Екатерина Ненчева, първата българска писателка дръзнала да  вплете в стихове любовните си пориви, се знае сравнително малко, отделям повече..

публикувано на 18.01.25 в 14:00
Милена Илиева (сценарист) и Силвия Пешева (режисьор)

В трудното има любов и доброта

„ Градината на доброто “ е не просто  документален филм с благотворителна цел. Милена Илиева (сценарист) и Силвия Пешева (режисьор) ни разказват историята: "Филмът е за Милена Боева. Тя прави тази градина " Вдъхновение " в Божурище и създава 15 работни места за младежи в неравностойно положение. Работата им помага да бъдат самостоятелни. В тази..

публикувано на 18.01.25 в 12:08

Изненадите на фениксите

Тодор Адамски, основател на групата "Феникс" за промоцията на албума им "Ритуал" с участието на група "Графит":  "Ние сме доста древна ъндърграунд група още от 1984, в 2012 се събрахме отново с променени членове и скромна дискография. Към момента сме петима. В заглавната песен тази вечер доктор по българска филология участва с кавал. Вкарали сме..

публикувано на 18.01.25 в 10:56

Вкусът на киното

Започва Менар филм фест със специално събитие – поканата е от Здравко Григоров: "До 30 януари продължава фестивалът. Съботната вечер е много интензивна - паралелно са 4 много силни филма (подробности в звуковия файл). Тази година разширяваме границите със Саудиска Арабия. В неделя следобед заедно с инициативата "Храна за размисъл" ще се опитаме да..

публикувано на 18.01.25 в 10:43

Награди за ценностите и културата

Започва кандидатстването за осмите годишни награди „Employer Branding awards” – подробности от Надя Маринова, главен редактор на B2B media, организатори на събитието: "Това са награди за успешно изграждане на работодателския бранд. Има какво да се покаже заради технологичния напредък, успяваме да уловим тези, които ги прилагат и да ги покажем. Имаме..

публикувано на 18.01.25 в 10:28