Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Етнологът Иглика Мишкова:

На Великден младите семейства оказват почит към кумовете си

Снимка: Луиза Лазарова
В средата на Страстната седмица в „Радиоприемница“ темата ни беше свързана с празниците, вярата, християнските и общочовешките ценности и тяхното място в живота ни.

Наш гост беше гл. асистент Иглика Мишкова, етнолог и уредник на Националния етнографски музей към БАН, откъдето се излъчваше и предаването ни. Там всяка година се организират великденски работилници за деца, а наученото те могат да приложат после у дома.

Иглика Мишкова разказа, че макар днес Великден да се свързва повече с пищните трапези, някога за нашите баби и дядовци най-важен е бил дългият период на пост, времето, в което те да смирят своите души, за да се подготвят за празника.

Обредните хлябове също са били различни от така познатите ни козунаци. На самия празник едно от най-важните правила е повелявало младите семейства, встъпили в брак през предходната година, да гостуват на своите кумове, да им отнесат яйца и специален обреден хляб, а след това да посетят родителите на булката и на младоженеца.

В православното християнство, разказа Иглика Мишкова, това е най-важният празник и един от основните моменти през годината, когато младите оказват своята почит към родителите, семействата, които са ги отгледали и към кумовете.

Иглика Мишкова разказа и за специалните яйца, декорирани с геометрични елементи, които са се правели в Долна Баня. Под писаното яйце се поставя основа с помощта на восъчна свещ. Така яйцата, наречени „подкитеничета“, изобразяващи мъжка и женска фигура, са се носели на кумовете като дар.

В работилницата на Националния етнографски музей към БАН пък ни показаха как изписват яйца, които са кухи. Течността се изкарва чрез една или две дупчици, а след това яйцето се изписва по-оригинален начин и може да бъде съхранено за много дълго време.

Васил Балтаджиев от Националния етнографски музей към БАН разказа, че яйцата се рисуват с дървената писалка. Тя се пълни с пчелен восък, нагрява се, рисуват се орнаменти, яйцето се боядисва и се почиства от восъка. И макар да звучи трудоемко, дори и децата се справят с тази техника.

Освен тази техника, по време на великденските работилници, които се правят повече от 15 години, всеки желаещ може да приложи своята фантазия, творчество и умения.

Илияна Страхилова, която също е част от организацията на ателиетата в Националния етнографски музей към БАН, разказ, че работилниците, като всяко практическо начинание, са интересни за децата и вниманието им е ангажирано, защото на практика прилагат технологиите, които научават.

Още за традициите на Великден, за обредните хлябове и за различните техники на боядисване на яйца – чуйте в звуковия файл.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Огнено шоу с огнени артисти

 На отминалия "Топлофест" колектив "Агнон" представят своето огнено шоу. Те са Мартин и Кристиян, които се занимават с цирково изкуство, музика и акробатика. "Ние сме "Агнон" колектив – един голям колектив от огнени артисти. Идеята е да се събираме всички заедно и да се развиваме в нещата, които обичаме да правим в изкуството  - било то..

публикувано на 17.07.24 в 17:17

Националният център за безопасен интернет продължава да работи

Националният център за безопасен интернет (НЦБИ) ще продължи да функционира, след като бе осигурено съфинансиране по програма "Дигитална Европа" на Европейската изпълнителна агенция за здравеопазване и цифровизация за следващите 18 месеца. България продължава да бъде една от малкото страни в ЕС, която не осигурява национално финансиране за..

публикувано на 17.07.24 в 17:14

Рисковете в туризма и онлайн пазаруването

В разгара на лятото асоциация "Активни потребители" отправи препоръки към тези, които почиват. Защо и за какво да следим когато планираме лятната си почивка? До колко контролът по отношение на чистота на морската вода в курортите ни отговаря на реалните условия? Има ли и кои са опасностите при пътуване в чужбина? Има ли рискове при онлайн..

публикувано на 17.07.24 в 15:32

"България поздравява света" с 28-то издание на Международен фолклорен фестивал "Витоша"

Под мотото "България поздравява света", започна 28-то издание на Международен фолклорен фестивал "Витоша" , който е част от Календара на културните събития на Столична община 2024. Организатори на фестивала са Народно Читалище "Витоша-1951", Сдружение "Международен Фолклорен фестивал Витоша", Фолклорен Танцов Ансамбъл "София-6"  С..

публикувано на 17.07.24 в 15:32

Филми снимани в София ще покажат облика на града през 60-те и 70-те години

Винаги има какво да разкажем за кино "Влайкова" и читалището, което се помещава там. Това направихме и този път, в разговор с режисьора Олег Ковачев, председател на настоятелството на Народно читалище "Антон Страшимиров - 1926", което стопанисва сградата на киното.  Той представи програмата на кино "Влайкова", включваща поредица от филми снимани..

публикувано на 17.07.24 в 14:13

Шесто издание на фестивала за камерна музика "Неотъпкана пътека" в Ковачевица

За шеста година фестивалът за камерна музика "Неотъпкана пътека“ ще се проведе в китното селце Ковачевица. Фестивалните дни ще заведат там музиканти от най-висока класа. За програмата и философията на събитието разказа един от организаторите и създателите на фестивала, цигуларят Георги Вълчев, който живее в Ню Йорк. С идеята да направят..

публикувано на 17.07.24 в 12:54

Идеи за "52 исторически разходки из България" дава в новата си книга Ели Иванова

Идеи за 52 исторически разходки из България дава в новата си книга авторът на блога "Друми в думи" Ели Иванова. Казва, че "това не е пътеводител на най-известните исторически забележителности в България. Това е разходка из магични места, където историята и красотата на природата се сливат в хармония". Както и предишните ѝ книги, и в "52 исторически..

публикувано на 17.07.24 в 11:51