Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Алекси Кесяков: Безопасността на пътя зависи преди всичко от отношението ни към проблема

Факторите – хора, пътна инфраструктура и състояние на автопарка, са взаимно свързани. Информационният обмен между тях ще продължава, твърди експертът

| обновено на 02.05.19 в 18:12
Алекси Кесяков
Снимка: Ани Петрова, БНР
През последните години статистиката показва спад на смъртността от пътно-транспортни произшествия, в сравнение с предишните 2 десетилетия. Въпреки това България в момента е на второ място в ЕС по брой загинали в катастрофи ( 96 на 1 млн. жители).

Тези данни са резултат от няколко фактора – състоянието на автомобилния парк, на пътната инфраструктура, поведението на участниците в движението. По тези показатели трябва да се сравняваме с най-добрите и да правим подобрения – коментира пред Радио София дългогодишният експерт по пътна безопасност Алекси Кесяков. – А поведението е функция на обучение, тренировки, знания, умения, контрол, култура…

С Решение № 16 на Министерския съвет на Република България от януари 2019 г. е приет интегриран подход „Безопасна система “ с визия нула загинали и Правилата за движение трябва да се научат още преди детето да стане учениктежко ранени за национална политика за постигане на висока степен на безопасност по пътищата , припомни специалистът.

Самите ние трябва да променим отношението си към безопасността на движение, не да разчитаме някой друг да научи децата ни на правилата, допълва още Кесяков. А факторите са взаимосвързани, не могат да се разглеждат отделени. Всички те трябва да са настроени спрямо слабостите на човека, да го подпомагат, да го подсещат, да го предпазват.

Европарламентът в последната си работна седмица прие правила, с които задължава до 3 години (до 2022-ра) производителите да въведат около 30 технологични системи за сигурност както на хората в колата, така и за безопасност на други участници в движението (велосипедисти, пешеходци).

Автомобилостроенето е водещо по отношение на сигурността – въвеждат се непрекъснато нови и нови системи, които предпазват от грешки и от фатални удари. Европейските усилия няма да спрат дотук, убеден е Алекси Кесяков. Ще продължи стремежът за обмен на информация между участниците в движението, автомобилите и пътната инфраструктура.

Чуйте повече по темата.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отказът от алкохол може да удължи живота с 28 години

Отказът от употреба на алкохол може да удължи живота с 28 години. За това съобщава английското издание „Експрес“, позовавайки се на данни от изследване на Каролинския институт в Швеция. Учените са наблюдавали продължителността на живот при алкохолици в Дания, Финландия и Швеция в продължение на 20 години. Смъртността от различни болести и заболявания..

публикувано на 13.04.21 в 20:24

Депутатите от 45-ия парламент ще положат клетва в историческата сграда на Народното събрание

Депутатите от 45-ия парламент ще положат клетва в историческата сграда на Народното събрание, съобщават от пресцентъра на институцията. Решението първото заседание на новия парламент, което президентът свика на 15 април, да се проведе в познатата на всички сграда с надписа „Съединението прави силата“, е взето на среща между представители на партиите..

публикувано на 13.04.21 в 19:55

Радослав Тодоров: Всички ние зависим от космоса

Всички ние зависим от космоса, най-малкото интернетът, който използваме идва от спътници, които орбитират около земята. Няма как да не ни интересува това и, разбира се, неизвестността на безкрайния космос, това, което новите неща, коит винаги могат да бъдат откривани”, казва Радослав Тодоров - автор и редактор в сп. “Българска наука”. Той разказа,..

публикувано на 13.04.21 в 19:45

ВУЗФ започва нов проект за насърчаване на младите предприемачи

Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) слага началото на нов проект, с който ще подпомага и насърчава младите, които искат да създадат собствен бизнес – „Академия за предприемачи“. Академията е напълно безплатна и в нея може да се включи всеки, който има желание да развива предприемаческия си потенциал. “Проектът има за цел да насърчи и..

публикувано на 13.04.21 в 17:35

Доц. Стойчо Стойчев: Истинската опозиция на ГЕРБ се казва Румен Радев

Най-вероятният сценарий след започване на работата на 45-ото Народно събрание (президентът Румен Радев насрочи първото заседание за 15 април) е да бъде съставено правителство на малцинството , независимо коя политическа сила ще се нагърби с това. Едва ли ще има кабинет на ГЕРБ, защото всички останали декларираха готовност да не го подкрепят,..

публикувано на 13.04.21 в 16:16

Ивелина Рускова: 150-200 хил. двойки в страната имат репродуктивни проблеми

На 1 април за втора поредна година започна националната кампания “Роди дете в България”.   “Нашата цел, мисия и усилия са да помогнем на младите хора в България, да ги информираме за това колко е важно да правят редовна профилактика на своето репродуктивно здраве”, казва Ивелина Рускова от Фондация “Мечта за дете”. По думите ѝ в България се..

публикувано на 13.04.21 в 16:13

Перспективи пред женския футбол

„Спортна среща“ - предаване за спорта като философия и начин на живот, което предоставя на вниманието на слушателите интересни коментари и мнения за най-значимите спортни събития от изминалата седмица. BNR podcasts · Спортна среща - 11 .04.2021 В предаването от 11.04.21 г.  може да чуете : Луиза Лазарова и Камен Алипиев с коментари за..

публикувано на 13.04.21 в 13:49