Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Химична вечеря, сладолед от грах и полярници на Софийския фестивал на науката

Снимка: Facebook
Тази седмица предаването ни „Радиоприемница“ е посветено на науката и научните постижения - стигат ли те до нас по достъпен начин и говорят ли ни на достъпен език.

Очакват ни срещи с български и международни учени в различни сфери, а поводът е Деветото издание на Софийския фестивал на науката. Той ще се проведе от 9 до 12 май в София Тех Парк.

Организатор на форума е Британският съвет под патронажа на МОН и в партньорство със Столичната община. Всички събития за деца са напълно безплатни.

Какви са отделните акценти в програмата тази година и кои са новостите - това беше темата на разговора ни с Любов Костова – директор на Британския съвет в София и Весела Петрова – от Институт „Сервантес“.

Хората, които идват на фестивала, са от най-различни възрасти. Подготвяме програмата така, че насочваме събития към конкретни, добре фокусирани възрастови категории, особено при децата. Установили сме, че двете най-важни възрасти, в които децата се повлияват за своето бъдеще, са съвсем в началото – от 6-7 години до 3-4 клас, когато са първите им срещи с науката и между 5-7 клас, когато са в преходния период и вземат големите решения за бъдещото кариерно ориентиране, разказа Любов Костова.

Тя обясни още, че има събития и за по-големи ученици и за възрастни, които искат да се дообогатят, да станат по-добри граждани и да разбират въпросите, в които има много наука. Има и много събития за смесена аудитория, където родителите могат да дойдат с децата си.

Оказва се, че на фестивала ще има и музикални събития - едно от тях е посветено на Питагор и музиката, а по време на  другото събитие реален звук ще бъде превърнат в алгоритъм.

Весела Петрова допълни, че Институт „Сервантес“ традиционно участва във фестивала. Едно от събитията, подготвяни от Института, е насочено към ученици от 8-12 клас – възрастта, в която им трябва мотивация и енергия, за да се насочат по пътя, който са избрали.

Едно от събитията е именно с такъв характер. У нас ще дойде Хавиер Качо – член на първата испанска експедиция на Антарктида, но и голям приятел на българските антарктици.

Той ще мотивира българските ученици, ще и разкаже какви са поуките от трудностите, защо когато имаш предизвикателство пред себе си, това те прави по-силен и как от една криза можеш да излезеш с повече опит.

Той ще разкаже за големите мечтатели – полярниците. Ще разберем какво е да станеш полярник и да постигнеш мечтата си. В събитието за възрастни пък ще предстви своята книга – „Аз, Фрам“.

Емма Уертас пък ще бъде женското присъствие на Институт „Сервантес“ по време на фестивала, а с нейното участие ще бъде отбелязано 500-ата годишнина от първото околосветско пътешествие на Фернандо Магелан и Хуан Себастиан де Елкано.

Връзката между днешната наука и днешния океан с този океан, който са прекосили Маглеан и Елкано - за това ще говори Емма Уертас. Тя ще посочи проблемите на морското биоразнообразие, какво е направил човекът за тези 500 години и какво да правим от тук нататък.

По време на фестивала ще бъдат отбелязани различни юбилеи и годишнини.

Една от тях е 500-годишнината от смъртта на Леонардо да Винчи. Ще бъдат отбелязани и 150 години от създаването на БАН, а един от зам.-председателите на Академията – проф. Васил Николов, ще говори за проучените солници на България.

Ще се отбележат и 150 години от създаването Менделеевата таблица, а интересен факт е, че Менделеев първо вижда организацията на таблицата на сън.

Кои са другите годишнини, които ще бъдат чествани по време на фестивала, какви експерименти на открито ще видим и какъв вкус има една химична вечеря, имаме ли нужда от ваксини, какво представляват те и защо са еволюционен избор, какви са пристрастяванията, в които влизаме неразумно и какво е лечението, както и за още много, много други научни постижения, които са в помощ на човечеството  – чуйте в звуковия файл. 

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Огнено шоу с огнени артисти

 На отминалия "Топлофест" колектив "Агнон" представят своето огнено шоу. Те са Мартин и Кристиян, които се занимават с цирково изкуство, музика и акробатика. "Ние сме "Агнон" колектив – един голям колектив от огнени артисти. Идеята е да се събираме всички заедно и да се развиваме в нещата, които обичаме да правим в изкуството  - било то..

публикувано на 17.07.24 в 17:17

Националният център за безопасен интернет продължава да работи

Националният център за безопасен интернет (НЦБИ) ще продължи да функционира, след като бе осигурено съфинансиране по програма "Дигитална Европа" на Европейската изпълнителна агенция за здравеопазване и цифровизация за следващите 18 месеца. България продължава да бъде една от малкото страни в ЕС, която не осигурява национално финансиране за..

публикувано на 17.07.24 в 17:14

Рисковете в туризма и онлайн пазаруването

В разгара на лятото асоциация "Активни потребители" отправи препоръки към тези, които почиват. Защо и за какво да следим когато планираме лятната си почивка? До колко контролът по отношение на чистота на морската вода в курортите ни отговаря на реалните условия? Има ли и кои са опасностите при пътуване в чужбина? Има ли рискове при онлайн..

публикувано на 17.07.24 в 15:32

"България поздравява света" с 28-то издание на Международен фолклорен фестивал "Витоша"

Под мотото "България поздравява света", започна 28-то издание на Международен фолклорен фестивал "Витоша" , който е част от Календара на културните събития на Столична община 2024. Организатори на фестивала са Народно Читалище "Витоша-1951", Сдружение "Международен Фолклорен фестивал Витоша", Фолклорен Танцов Ансамбъл "София-6"  С..

публикувано на 17.07.24 в 15:32

Филми снимани в София ще покажат облика на града през 60-те и 70-те години

Винаги има какво да разкажем за кино "Влайкова" и читалището, което се помещава там. Това направихме и този път, в разговор с режисьора Олег Ковачев, председател на настоятелството на Народно читалище "Антон Страшимиров - 1926", което стопанисва сградата на киното.  Той представи програмата на кино "Влайкова", включваща поредица от филми снимани..

публикувано на 17.07.24 в 14:13

Шесто издание на фестивала за камерна музика "Неотъпкана пътека" в Ковачевица

За шеста година фестивалът за камерна музика "Неотъпкана пътека“ ще се проведе в китното селце Ковачевица. Фестивалните дни ще заведат там музиканти от най-висока класа. За програмата и философията на събитието разказа един от организаторите и създателите на фестивала, цигуларят Георги Вълчев, който живее в Ню Йорк. С идеята да направят..

публикувано на 17.07.24 в 12:54

Идеи за "52 исторически разходки из България" дава в новата си книга Ели Иванова

Идеи за 52 исторически разходки из България дава в новата си книга авторът на блога "Друми в думи" Ели Иванова. Казва, че "това не е пътеводител на най-известните исторически забележителности в България. Това е разходка из магични места, където историята и красотата на природата се сливат в хармония". Както и предишните ѝ книги, и в "52 исторически..

публикувано на 17.07.24 в 11:51