Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Проф. Красимир Антонов: Гладуването е най-големият бич за омазнения черен дроб

Проф. д-р Красимир Антонов
Снимка: superdoc.bg
Тази седмица в "Радиоприемница" се фокусираме върху кампаниите за здраве, а днешната ни тема беше посветена на „лабораторията на нашия организъм“, както често е наричан черният дроб.

Според статистика на агенция „Блу Пойнт“ се оказва, че много хора не знаят къде се намира този орган и не правят профилактични изследвания. 

Защо пропускаме или не стигаме до тази профилактика? 

Обърнахме се проф. д-р Красимир Антонов, специалист „Вътрешни болести” и „Гастроентерология” в УМБАЛ “Св. Иван Рилски“.

Основните проблеми, които имаме при чернодробните заболявания, са вирусните хепатити и напоследък омазняването на черния дроб, посочи той.

Проф. Красимир Антонов поясни, че в различните части на света честотата на тези инфекции е различна, но в България вирусните хепатити са често срещани и инфектираните не са никак малко, а най-голям проблем са хепатит B C и D. И допълни, че трябва да се знае, че тези инфекции са коварни и налагат нашето внимание.

Те са проблемни, защото водят до увреждане на черния дроб, което може да завърши с чернодробна цироза, а не малко са и случаите на рак на черния дроб.

Това, което ежедневната работа ми показва, е че много малка част от нашите съграждани знаят за тези инфекции и, за съжаление, немалка част от колегите също нямат реална информация за тези заболявания.

Защо обаче се случва така, че признаците се подминават дори и от специалисти?

Част от нашите пациенти имат инфекция със съответните вируси и нормални чернодробни показатели. И на който и да е колега, който не е специалист в съответната област, не е гастроентеролог, това нищо не му говори и той казва на пациента – спокойно, това не е никакъв проблем, козметичен дефект. И когато минат 20-30 години, идва при нас с цироза или рак на черния дроб.

Оказва се, че знаците за проблем се появяват чак, когато човек е много болен.

Хора, които поради една или друга причина често се срещат с лекари, налагат им се операции, кръвопреливания, както и хора, които използват венозни наркотици, трябва да проверяват за тези инфекции.

Проф. Антонов обясни, че в България от 92-3 г. се прави задължителна ваксинация срещу хепатит В, благодарение на което честотата на острия хепатит В при подрастващите рязко е намаляла.

След 25-годишна възраст, обаче, се наблюдава пик на инфекцията с хепатит В и повишаване на случаи с хепатит С, което говори, че с ваксинацията при новородените не всички проблеми се решават, защото с годините имунитетът спада и човек може да бъде инфектиран въпреки ваксинацията.

Много е важно хора, които са с рискови професии и са изложени на възможности за нараняване, да се наблюдават и ако се наложи, да се реваксинират.

За тези, които се страхуват от хепатит С, проф. Андонов посочи, че познаването на тази инфекция, както и последствията от нея, е единствената превенция.

Проф. Антонов разказа, че според различни данни 80% от американците имат омазнен черен дроб и около 20% са с увреден черен дроб вследствие на това омазняване и посочи, че няма основание в България статистиката да е различна. Причината е начинът на живот и липсата на движение, консумацията на висококалорийни храни и напитки. Всичко това, обясни проф. Антонов, води до омазняването на черния дроб и предполага развитието на по-сериозно увреждане.

Той посъветва хората да се стараят да не напълняват, а ако се е стигнало до напълняване, да се прибегне до диета. Трябва, обаче, да се обърнем към специалист, защото подходът трябва да е индивидуален, а гладуването е най-големият бич за омазнения черен дроб. Гладът, подчерта д-р Антонов, води до тежки увреждания на черния дроб и по никакъв начин диетата не трябва да е под формата на гладуване.

С какво не трябва да претоварваме черния дроб, до какво води употребата на някои „бабини илачи“, за които смятаме, че са много полезни и каква е профилактиката за този толкова важен орган – чуйте от разговора на Добринка Добрева с проф. Красимир Антонов.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
С адв. Владимир Дончев и съдия Марияна Кънчева

Човечност, почтеност и морал

Какво се случи на десетите Национални правосъдни награди с благотворителна кауза? К ои са номинираните и кои - наградените? К ои юристи получиха призове и специални награди? Гостува проф. д-р Таня Йосифова – експерт по гражданско и търговско право, която получи нагарадата " Юрист в медиите ". "Не очаквах наградата, приех я като признание за..

публикувано на 27.11.22 в 09:44
43-о ОУ

Тук се реализират мечти

Сергей Богачев е почетен директор на вече 110-годишното 43-о ОУ: "В нашето училище кипи пулса на живота на младия човек. Във всяка класна стая се използват всички електронни ресурси. Но при нас не всичко е само учене. Имаме сериозни постижения на талантите, включително и в спортното поприще. Учениците са конкурентноспособни, всички продължават в..

публикувано на 26.11.22 в 16:00
Христо Русев

Опитът и контактите са най-ценни

Фотожурналистът Христо Русев и неговите проекти гостува oтново в рубриката "Младите легенди": "Миналата година ме поканиха в САЩ по тема отразяване на КОВИД-криза - 65 журналисти от цял свят. Имахме работа с ученици във вестници с редактори и фотографи. Опитът и контактите ми бяха най-ценни. Имахме среща с вице-президента на Нешънъл джиографик. За..

публикувано на 26.11.22 в 15:00
С Искра Хаджиева

Адресите на любовта - Георги Черкелов

Георги Черкелов преживява три брака, безброй любови и голяма трагедия Освен голям актьор и един от малкото интелектуалци в гилдията, Георги Черкелов е известен и като разбивач на женски сърца. Животът му е белязан от три брака и куп любовни афери, както и от една голяма трагедия. Първата съпруга на Велински от „На всеки километър” е..

публикувано на 26.11.22 в 14:00

Музикалната притча за пътя

Премиерата на музикално-екологичния проект "Малахитовата гора" (книга, албум и концерт) е на 30.11 в София лайф клуб. Какво да очакваме ни разказва  Мартин Иванов  в интервюто на Лили Големинова: "Тя не е просто книга, музикално произведение, джаз-квартет - как да се загубим в гората, за да намерим пътя към себе си. Тя е изпълнена с тайни и ме..

публикувано на 26.11.22 в 11:50

Птиците са индикатор за жизнената среда

Запознайте се с градските птици в Национален природонаучен музей чрез интервюто на Христина Иванова с Емилия Янкова от Дружеството за защита на птиците: "Целим да запознаем не само младите с птиците от града. Врабчетата и гълъбите въобще не са всички видове. Има много цветни и песнопойни птици, ако ги поканите на терасата или ги потърсите в парка...

публикувано на 26.11.22 в 10:48
Георги Иванов на откриването на Планетариума в София

Вдъхновени и смирени

Открива се първият планетариум "Андромеда" в София: Недислав Веселинов , отговорен да има Планетариум: "Планетариумът е уникален за софиянци, там децата ще се учат на космос. През 1972 излита първия български космически прибор и ставаме 18-а космическа сила. През 79-а станахме 6-а с участник в космически полети, също сме трети по..

публикувано на 26.11.22 в 10:33