Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Отбелязваме Световния ден без тютюнопушене:

Тютюнът убива по един човек в света на всеки 4 секунди

Снимка: БГНЕС
Употребата на тютюневи изделия допринася за 18 процента от смъртните случаи по света, съобщи ръководителят на Офиса на СЗО за България д-р Скендер Сила. Той отбеляза, че всяка година в България заради болести, предизвикани от тютюнепушенето, преждевременно умират повече от 17 хиляди души, над 2 милиона българи обаче продължават да пушат:

"Тютюнът убива по един човек в света на всеки 4 секунди. Новите тютюневи изделия съдържат химични вещества, подобни на тези в традиционните тютюневи изделия, точно толкова вредни за здравето... Пушенето и излагането на тютюнев дим са остновните фактори за рак на белите дробове, хронична обструктивна белодробна болест, туберкулоза и астма".

Зам.-директорът на Националния център по обществено здраве и анализи проф. Пламен Димитров цитира проучване, финансирано от ЕК, според което 38% от болестите на дихателната система на хората от 35 до 44 години в България са в резултат на пушенето, процентът в групата 45-65 години е 60%. Броят на пушачите у нас все пак бележи лек спад - по данни на Евробарометър, през 2012 г. са пушили 37% от българите, през 2017 - 36 %.

В Световния ден без тютюнопушене Националната асоциация за профилактика на белодробни болести започва кампания за безплатни изследвания на пушачи. Резултатите ще позволят да се направят изводи за влиянието на бездимните цигари върху здравето, посочи председателят й д-р София Ангелова.

Пред Радио София зам.-здравният министър Светлана Йорданова посочи, че освен да се изследва, всеки пушач може да получи безплатна консултация за това как да откаже цигарите в специализираните кабинети в РЗИ-тата, както и на тел. 0700 10 323. Светлана Йорданова очаква още през месец юни парламентът да приеме окончателно промените в Закона за здравето, с които се налага забрана на пушенето на наргиле в закрити пространства, както и за продажбата на наргилета и електронни цигари на непълнолетни и в близост до училища. 

В същото време д-р Скендер Сила съобщи, че Българската Коалиция за живот без тютюнев дим е една от 6-те организации в света, която ще бъде наградена за дейността си от СЗО. Д-р Гергана Гешанова от Коалицията призова пушачите още днес да се освободят от тази зависимост.

Още - чуйте в звуковия файл.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Женския пазар днес

Драстичните мерки по централните пазари се налагат в името на здравето

След заповед на столичния кмет Йорданка Фандъкова за въвеждане на допълнителни противоепидемични мерки за борба с коронаривуса изпълнителният директор на "Пазари Възраждане" Драгомир Димитров издаде свое разпореждане за по-строги правила за територията на Женския пазар и пазар "Димитър Петков". Мерките, въведени в началото на извънредното..

обновено на 10.04.20 в 18:57

Софиянци паркират безплатно в зоните до Великден

Синята и зелената зона за паркиране в София остават безплатни до 20 април включително. Това реши на заседание  днес Столичният оперативен щаб. Зоните за паркиране в София остават безплатни до 20 април включително. Това реши на заседание  днес Столичният оперативен щаб. Наблюденията и анализите на натовареността продължават и през идващата..

публикувано на 10.04.20 в 17:18
Радослав Христов

На Цветница ще има свежи цветя, въпреки че и този бранш търпи загуби от коронавируса

Ръст в продажбите на градински цветя отчитат през последния месец в бранша. Неочакваната ваканция изкара много хора по градините, в търсене на ново хоби, с което да запълнят дните в изолация. За сметка на този ръст, Радослав Христов – собственик на цветарски магазин в Самоков разказва, че рязаните цветя за букети се купуват все по-рядко...

публикувано на 10.04.20 в 17:13

Онлайн солидарно месене на хляб - защо не

Използвайки метафората на хляба, че само обединени в едно, малките пшенични прашинки са способни да се превърнат във вкусен и питателен хляб, от „ Хлебната къща на София “ и „ Солидарна Кухня – София “ подготвят безплатно онлайн месене на хляб с благотворителна цел . Срещана е от 11.00 часа в платформата за споделени видеа Zoom , където всеки, който..

публикувано на 10.04.20 в 16:35

Covid-19 и възможностите за бизнес нишите, които създава

На фона на поголовната рецесия в икономиката в повечето сектори, някои браншове процъфтяват, заради противоепидемичните мерки и нуждата да се изолираме. Една от нишите, които почувстваха особено силен тласък, е онлайн търговията на бързооборотни стоки и хранителни продукти. От удобството на тази услуга се възползват най-често майки с деца и възрастни..

публикувано на 10.04.20 в 15:19

Музикалният театър се включва в инициативата „Заедно в кризата”

Националният музикален театър вече е част от инициативата „Заедно в кризата - Класическата музика в България онлайн” . Нейното начало поставиха БНР и Софийската филхармония с идеята музикалните културни институции да обединят усилия в обща програма за онлайн присъствие в културния живот на страната по време на извънредното положение...

публикувано на 10.04.20 в 13:52
Евгений Димитров

Евгений Димитров: Училището трябва да е приятелска среда, децата да не се притесняват, ако бъркат

Независимо от формата, в която протичат учебните занятия – по стандартния начин в сградата на училището или онлайн, в часовете на преподавателя по немски и английски език Евгений Димитров няма отсъстващи и всички бързат да не изпуснат урока. Защото това не са просто уроци, а начин на общуване с широк поглед към света, ценностите и развитието на..

публикувано на 10.04.20 в 12:56