Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Акцент от Digitalk 2019: Светъл път и човешки облик на технологиите

Форумът продължава и днес

Дейвид Шинг впечатли аудиторията не само с визията си
Снимка: digitalk.bg
София е домакин на престижния международен форум Digitalk 2019, който събира лектори от водещи технологични компании и безспорни авторитети в дигиталния свят, десетки инвеститори и стотици специалисти от IT сектора, както и представители на традиционните и онлайн медиите.

Въпросът, който очевидно тревожи все повече хора и се оказа в центъра на вниманието на форума, е за смисъла, истинската нужда от технологичните иновации и човешките измерения на бурното развитие на дигиталния свят. 

От известно време дигиталното е поставено на пиедестал, без да си даваме ясна сметка какво точно означава то в ежедневието ни, коментира пред Радио София Мария Манолова от организаторите ("Икономедия"). Скандалите от последните години с големи платформи и социални мрежи доказват, че дигиталното не може да бъде подминато и да се правим, че не забелязваме влиянието ни.

Време е да си задаваме въпроса Как и оттук нататък Какъв ще бъде човешкият облик на технологиите. Форумът търси добрите практики, че технологиите да ни помагат.

В първия ден на Digitalk 2019 направи впечатление Дейвид Шинг, който с лекцията си оправда длъжността, с която се представя - дигитален пророк. Той апелира към хуманност при развитие на технологиите, както и запазване на чувството за хумор…

Чуйте още по темата в разговора на Георги Петровски с Мария Манолова.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

НАТФИЗ започва кандидатстудентската си кампания с предварителни изпити

НАТФИЗ започва кандидатстудентската си кампания с предварителни изпити и безплатни онлайн консултации. До 20 юни, проф. д.н. Камелия Николова ще консултира безвъзмездно всички желаещи да се подготвят за бакалавърската специалност „Театрознание и театрален мениджмънт“. Предварителните изпити ще се проведат на 25 и 26 юни. “Опитваме се да стартираме..

публикувано на 27.05.20 в 16:34

Индивидуалният подход за излизане от кризата - в уебинар утре вечер

Пандемията повлия по нов и непознат досега начин върху живота ни. Коронавирусът ни показа пропуските в социалната, икономическата и политическата сфера, но на преден план остава темата как индивидуално да подходим в тази ситуация. Ето защо младежите от ученическата организация YOUth TALENTs на 28 май от 18 часа организират безплатен уебинар, разделен..

публикувано на 27.05.20 в 15:45
Заведенията търсят алтернативни начини за изпълнения на поръчки

Над 35% от заведенията още не работят

Въпреки дадената възможност заведенията с открити части да работят, макар и при намален капацитет и спазване на дистанция между масите, това невинаги е икономически обосновано – много от тях работят или на загуба или печалбата стига единствено за покриване на разходите за наем и персонал. Това обясни пред Радио София Атанас Димитров ,..

публикувано на 27.05.20 в 14:56

Сега децата ще научат важен житейски урок - да бъдем сплотени и всеотдайни

„Моето убеждение е, че всички заедно, обединени и добронамерени, бихме издигнали образователните ценности в една просперираща национална кауза. Доказахме, че можем да общуваме и виртуално, но звънливата ученическа глъч и зареждащата детска усмивка все по-осезателно ни липсват. Вече си даваме сметка какво означава да бъдем заедно и колко страшни могат да..

публикувано на 27.05.20 в 14:06

"Смълчан читателски клуб" обединява любовта към вкусната храна и четенето

Две дами обединяват любовта си към вкусната храна и четенето в проекта "Смълчан читателски клуб". Създателките Деси Иванова и Пролет Трифонова са познати от проекта Trouble Bakers. След кратка пауза, заради пандемията от Covid-19, те отново събират желаещи да участват в техния проект. Това ще се случи на 3 юни от 19.00 часа, в Южния парк. За България..

публикувано на 27.05.20 в 13:26
Решението за центъра зависи от Столичния общински съвет

Дали в ж.к. „Стрелбище“ започва изграждане на център за хора със слухови увреждания

Може да се забави отварянето на социалния център за хора със слухови увреждания, който сдружение „Тишина“ иска да обособи в ж.к.„Стрелбище“. Столичният общински съвет трябва да даде съгласие за безвъзмездното право на ползване на имота, върху който ще се изгради центъра, но съществува вероятност документацията за това да е непълна и така..

публикувано на 27.05.20 в 12:54

"Филми в развитие" - 27 прожекции за специалистите от днес до 31 май

От 27 до 31 май онлайн ще бъде излъчена програмата "Филми в развитие", която е част от проекта "София Мийтингс". Модулът  представя откъси от филми и завършени филми от България и региона на Централна и Източна Европа в различен стадий на постпродукция пред аудитория от фестивални програматори, компании за продажба и дистрибуция. Включени са 22..

публикувано на 27.05.20 в 11:53