Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иво Димчев: Съвременният артист трябва да поставя въпроси и да изпитва границите

Разговор за експериментите и музиката като истинско предизвикателство

Днес в морското студиото на „Радиоприемница“ във Варна, където се провежда 27-ият Международен театрален фестивал "Варненско лято", наш гост беше Иво Димчев. Тази вечер,  21.30 ч., в Градската художествена галерия ще бъде неговият концерт, като Иво ще е сам на сцената, където, дори и без професионален съпровод казва, че се чувства много приятно. 

Моята сфера на действие последните 20 години беше предимно в съвременното изкуство, съвременния танц и театър, всякакви експериментални формати съм опитвал, създавал съм дори нови формати, които не са съществували преди.

От няколко години открих, че имам талант да пиша песни и музика. Преди повече пишех като орнамент към спектаклите си, но откакто разбрах, че мога да пиша красиви песни и откакто, всъщност, хората имат нужда да ги слушат, понякога доста маниакално и то на много места по света, това ме мотивира доста сериозно и последните години цялата ми енергия и време отива за писане на песни.

Иво казва, че е сложно да бъде описан стилът на песните му, но въпреки всичко публиката от Москва до Лос Анджелис ги харесва. Описва ги като смесица  между фолк, инди, соул, кабаре, има дори театрален момент и оперно звучене.

В студиото ни Иво каза, че дава път на по-младите, за да експериментират и да бъдат скандални и макар той да е определян от критиката като радикален и скандален, обясни, че никога това не му е било приоритет.

Просто аз се интересувах от новите форми, от новото и различното. Изпитвал съм определени и установени граници и догми в изкуството, морала и т.н. Това ме е интересувало като съвременен артист и мисля, че това трябва да интересува всеки един съвременен артист – да поставя въпроси и да изпитва границите.

В момента като автор на песни, музикант и певец, Иво сподели, че иска да създава красива музика, да достигна душите на хората, имайки много по-малко изразни средства. Това всъщност е голямото изпитание за мен, защото преди аз имах огромната свобода да правя каквото си искам на сцената и да комбинирам всякакви възможни елементи, обясни Иво и допълни, че по някакъв начин е загубил усещането за предизвикателство в контекста на съвременното изкуство и има чувството, че може да направи спектакъл във всеки формат и да има успех.

Обяснява, че публиката при съвременното изкуство е лимитирана и елитарна, повечето сцени са субсидирани от държавата и дали ще има 5 или 50 човека, няма голямо значение, ще си получиш парите. Докато в музиката нещата са различни - там, ако си добър, тогава имаш успех, ако хората те харесват, ако си уникален, ако можеш да предложиш нещо, което друг не може. 

За мен много по-предизвикателно е да бъда уникален във формат, който е много ограничен и има много по-малко изразни средства и границите са установени от хиляди години, защото песенното творчество е песенно творчество и песента си е песен.

Докато в съвременното изкуство много по-лесно ми се вижда да бъда уникален и единствен по рода си, защото мога да комбинирам елементи, които друг не може, не е успял или не е помислил да направи.

Да бъдеш уникален във формат, в който конкуренцията е безмерна, когато всеки втори в Лос Анджелис например е музикант, как ти се отличаваш в тази тълпа, в това море от много талантливи хора, за мен това е истинското предизвикателство в момента.

За участията на Иво Димчев в Лос Анджелис, за „селфи концертите“ и за всичко, което очаква публиката тази вечер – чуйте в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Горещо с възможност за превалявания

Атмосферното налягане ще се задържи близко до средното за юли.  Днес времето над страната ще бъде предимно слънчево и отново много горещо. След обяд в Северна и планинските райони на Западна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, като на места ще превали и прегърми. В отделни райони валежите ще са интензивни с временни..

публикувано на 18.07.24 в 07:15

Огнено шоу с огнени артисти

 На отминалия "Топлофест" колектив "Агнон" представят своето огнено шоу. Те са Мартин и Кристиян, които се занимават с цирково изкуство, музика и акробатика. "Ние сме "Агнон" колектив – един голям колектив от огнени артисти. Идеята е да се събираме всички заедно и да се развиваме в нещата, които обичаме да правим в изкуството  - било то..

публикувано на 17.07.24 в 17:17

Националният център за безопасен интернет продължава да работи

Националният център за безопасен интернет (НЦБИ) ще продължи да функционира, след като бе осигурено съфинансиране по програма "Дигитална Европа" на Европейската изпълнителна агенция за здравеопазване и цифровизация за следващите 18 месеца. България продължава да бъде една от малкото страни в ЕС, която не осигурява национално финансиране за..

публикувано на 17.07.24 в 17:14

Рисковете в туризма и онлайн пазаруването

В разгара на лятото асоциация "Активни потребители" отправи препоръки към тези, които почиват. Защо и за какво да следим когато планираме лятната си почивка? До колко контролът по отношение на чистота на морската вода в курортите ни отговаря на реалните условия? Има ли и кои са опасностите при пътуване в чужбина? Има ли рискове при онлайн..

публикувано на 17.07.24 в 15:32

"България поздравява света" с 28-то издание на Международен фолклорен фестивал "Витоша"

Под мотото "България поздравява света", започна 28-то издание на Международен фолклорен фестивал "Витоша" , който е част от Календара на културните събития на Столична община 2024. Организатори на фестивала са Народно Читалище "Витоша-1951", Сдружение "Международен Фолклорен фестивал Витоша", Фолклорен Танцов Ансамбъл "София-6"  С..

публикувано на 17.07.24 в 15:32

Филми снимани в София ще покажат облика на града през 60-те и 70-те години

Винаги има какво да разкажем за кино "Влайкова" и читалището, което се помещава там. Това направихме и този път, в разговор с режисьора Олег Ковачев, председател на настоятелството на Народно читалище "Антон Страшимиров - 1926", което стопанисва сградата на киното.  Той представи програмата на кино "Влайкова", включваща поредица от филми снимани..

публикувано на 17.07.24 в 14:13

Шесто издание на фестивала за камерна музика "Неотъпкана пътека" в Ковачевица

За шеста година фестивалът за камерна музика "Неотъпкана пътека“ ще се проведе в китното селце Ковачевица. Фестивалните дни ще заведат там музиканти от най-висока класа. За програмата и философията на събитието разказа един от организаторите и създателите на фестивала, цигуларят Георги Вълчев, който живее в Ню Йорк. С идеята да направят..

публикувано на 17.07.24 в 12:54