Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

На 29 юни, събота

На Празника на киселото мляко представят и български рецепти за сирена и кашкавали

Снимка: sabori.bg
Радиоприемница тази седмица предлага посоки за туристически пътувания и интересни преживявания през летните месеци.

В края на този месец град Трън кани гости за Празник на киселото мляко.

В центъра на близкото до Трън село Студен извор е роден д-р Стамен Григоров – откривателят на млечно-киселата бактерия Lactobacillus Bulgaricus, която има заслуга за отличителния вкус на българското кисело мляко.

Днес в родната къща на откривателя се намира Музеят на киселото мляко, който е притегателен център за туристите не само през въпросния Празник.

Самото събитие е в последната събота на юни (29-и).

В последните години трънския край става все по-привлекателно място за туристи – разказа в ефира на Радио София Ирена Иванова. Тя е новият председател на фондацията „Д-р Стамен Григоров“, създадена през 1996 г. от наследниците на откривателя с цел популяризиране дейността му. – Тук има прекрасна природа и много места, които могат да бъдат посетени. Регионът опитва да се запази като екологично чист. Подходящо е за съботно-неделни маршрути, а така също и за еднодневни разходки и почивки.

На празника на 29 юни ще бъдат представени традиционни български рецепти за кисело мляко, за сирена, кашкавали и други млечни продукти.

Фестивалът е създаден през 2007 г. и имаше известно прекъсване.
Възстановен е през миналото лято (2018).

Отличава се със своята автентичност. Държим на екологично чистите, домашно приготвените храни.

Освен това тази година ще изненадаме посетителите с шатра на науката, където ще под микроскоп ще може да се види как изглежда Lactobacillus Bulgaricus. Ще има и шатра на занаятите, в която ще се покаже традиционната на този край керамика.

Сред участниците са и фермери от съседните райони, а така също и от Сърбия. Списъкът се допълва. А сред посетителите и дегустаторите може да бъдете и вие…

Чуйте разговора на Добринка Добрева с Ирена Иванова.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.