Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Наталия Стоянова: Търсят се подходящи терени за паркинги в "Слатина"

Жителите на ул. "593-та" със "система за сигнализиране" срещу репатраци на ЦГМ

Снимка: БГНЕС
Днес в предаването "Вашият глас" говорихме за липсата на места за паркиране в столичния район "Слатина". Проблемът засяга не само тази част на София, но жителите на "Слатина" ни потърсиха, с молба да им помогнем с алтернатива за паркиране. 

Потърсиха ни нашата слушателка Весела Илиева от ул. "593-та", която живее в блок ново строителство. Със закупуването на апартаментите си, част новодомците са закупили и гаражи, но не всички са успели. С построяването на още няколко нови блока, положението с паркирането става проблемно. Така след 18:00 часа, когато всички се прибират от работа, ситуацията става крайно сложна, защото няма нито едно свободно място.

Тези, които не са се добрали до паркомясто или в семейството имат повече от един автомобил, паркират в близката уличка или на тротоара. 

Тротоарът се води зелена площ, а в последните седмици в квартала обикаля "паяк", който вдига паркиралите по него автомобили. Живеещите по ул. "593-та", които ни сигнализираха за проблема, са наясно, че са в нарушение, но обясняват, че нямат алтернатива. За да опазят автомобилите от "паяка" пък, хората са измислили система за сигнализиране чрез социалните мрежи.

Свързахме се с кмета на район "Слатина" Наталия Стоянова. Тя обясни, че се търсят терени, на които могат да бъдат обособени паркинги. За етажни паркинги в района няма подходящ терен, но се търсят по-малки такива. За всеки терен се прави проучване относно отреждането на имота, близостта до сградите и влиянието върху околната среда, за да се установи дали е подходящ за тази цел. 

В близост до ул. "593-та" няма подходящо място за строителство на паркинг. Стоянова обясни, че когато метрото бъде пуснато до квартала, е вероятно да бъдат обособени буферни паркинги, които могат да се използват срещу заплащане.

Цялото предаване - чуйте в звуковия файл.

Ако и вие имате нерешен проблем с институциите в София и не знаете към кого да се обърнете, потърсете ни във фейсбук страницата на Радио София, на имейл glas@bnr.bg, както и на телефон 02/ 93 36 200. Не забравяйте да оставите име и телефон за контакт. Ние ще се свържем с вас.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гергана Иванова - управляващ партньор в The Smarts и Дамяна Генчева - акаунт мениджър

Липсата на време и пари са основните предизвикателства пред рекламната индустрия

Рекламната индустрия в България страда от липса на време за разработване на работещи идеи и на средства за реализирането им и за възнаграждения на специалистите. Това създава пречки за задържането и развитието на талантите. Върши се твърде много работа за прекалено кратки срокове, а това има потенциал да окаже негативно влияние върху бизнеса като цяло...

публикувано на 25.02.20 в 10:02
Марко Марков в ателието си

Накъде в София

ЕКСПО   Галерия „Васка Емануилова“ отбелязва 130-ата годишнина от рождението на скулптора Марко Марков (1889 – 1966). Изложбата с избрани произведения създадени през първата половина на ХХ в. насочва вниманието към изкуството на портрета и на монументалната фигура в творчеството на скулптора. Марко Марков е създател на емблематичния..

публикувано на 25.02.20 в 09:47

Протест в София срещу проекта за АМ "Струма" през Кресна

Гражданска коалиция „Да спасим Кресненски пролом“ организира протест пред сградата на представителството на Европейската комисия в София за спасяване на хората и природата на Кресна и Кресненски пролом от планирания строеж на автомагистрала „Струма“ през дефилето. След няколко протеста в Кресна днес десетки жители, пряко засегнати от..

публикувано на 24.02.20 в 18:57

Д-р Адриана Мари: Марс е по-близо от всякога

"Технологията, която ни е нужда, за да оцелеем на Марс, е начинът на мислене, който ни трябва, за да се справим с предизвикателствата на Земята. Трябва да се научим да менажираме по-добре ресурсите си. Когато живееш на планета като Марс ще е неизбежно да се научиш как да живееш ресурсно ефективно, заради въздуха, водата, храната, енергията…..

публикувано на 24.02.20 в 18:04

Протестиращи срещу частните съдебни изпълнители поискаха оставката на министър

Протест срещу частните съдебни изпълнители се проведе пред Министерството на правосъдието. Включиха се хора, които пряко са засегнати от действията на тези служители, както и такива, които не са пряко потърпевши. По думите на един пенсионер, частните съдебни изпълнители не спазват законовата граница, под която не бива да запорират..

публикувано на 24.02.20 в 16:55

Катеренето на закрито - екстремният спорт на спокойните хора

Експертите казват, че катеренето зависи основно от способността ви да се движите максимално. Колкото сте по-гъвкави и тренирани, толкова по-лесно ще ви бъде. Както в другите спортове, така и тук се използват строго специфични движения. Те се наричат енграми и трябва да се запаметят и упражняват. Енграмите стоят в основата и на танците, леката..

публикувано на 24.02.20 в 16:13
Елица Стоилова

Елица Стоилова: Светът вече е технологично глобално село

Светът не е просто едно глобално село, а технологично глобално село. Всяка иновация в една индустрия се отразява на много други, променя живота ни. В това ни убеждава Елица Стоилова - българка, завърнала се от САЩ, участник в няколко български акселератора за иновации, избрана за иновационната програма на Залцбург. Тази седмица..

публикувано на 24.02.20 в 15:34