Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борислав Борисов:

Книжният пазар "Славейков" остава, не е ясно кога ще се завърнат търговците

площад "Славейков"
Снимка: БГНЕС

Общинското търговско дружество "Пазари Запад" е стабилно финансово, няма задължения и има печалба, благодарение на която реализира проектите си, увери пред Радио София главният експерт в дружеството Борислав Борисов. Проектът, който се осъществява в момента, е цялостна реконструкция на Пазар "Щросмайер". Дружеството разполага с три павилиона и пет терена, върху които е имало съоръжения, собственост на търговци. Предстои цялостно обновяване на пазарната площадка, включващо подмяна на тротоарната настилка, озеленяване и ще бъдат доставени пет модерни павилиона. Срокът за изпълнение на проекта е 85 дни. След ремонта обектите ще бъдат отдадени под наем чрез конкурс.
     
Общата визия за обектите, които стопанисва "Пазари Запад" е те да бъдат обновявани, модернизирани и облагородявани, но на тези места не бива да възникват масивни търговски центрове. Изграждането и поддръжката на подобни съоръжения е скъпо, а ще има проблем и с намирането на наематели, подчерта Борисов.

В жилищния комплекс "Люлин" "Пазари Запад" разполага с три пазарни площадки, които са с различен характер. Две от тях функционират много добре и носят значителни приходи на дружеството. Изключение прави пазарът в първи микрорайон, който е разположен до общежитие, населено от хора с нисък социален статус. Този пазар дори е бил предложен на търг за продажба, но не е проявен никакъв интерес към него, добави експертът. .

По отношение на сезонния пазар за спортни стоки пред Националния стадион "Васил Левски", Борислав Борисов посочи, че след продължително извършване на незаконна търговия на това място, дейността вече е регламентирана и търговците плащат наем за местата, които използват. Той отбеляза, че през делничните дни теренът се използва като платен паркинг, като цените са сред най-ниските в София. Желанието на дружеството е това място за паркиране да е максимално достъпно, тъй като мястото се ползва от много хора, които спортуват на Националния стадион, разхождат се в Борисовата градина или имат друга дейност в околността.

Бъдещето на книжния пазар на София на площад "Славейков" остава един от най-спорните въпроси в обществото. Борислав Борисов бе категоричен, че този пазар трябва да съществува и то точно на това място. Плановете са да бъдат използвани монтираните вече на площада 15 перголи, като на техните стълбове ще бъде монтиран по един щендер, който се разтваря и се превръща в удобно търговско съоръжение, на което могат да бъдат изложени книги. Според последния приет вариант тези щендери ще бъдат прозрачни. Борисов отдаде дължимото уважение на търговците на книги, които са приели спокойно и търпеливо преместването им пред хотел "Рила" за времето на ремонта на площад "Славейков". Самите те участват в консултациите за създаването на новите търговски съоръжения, които да бъдат подходящи точно за този вид търговия. Експертът обаче не можа да се ангажира със срок за възстановяването на дейността на търговците на емблематичното място в сърцето на София.


Уеб редактор: Георги Петровски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Учителят Петър Дънов - слово първо

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 13.07.24 в 16:00
Ючбунар

Софийски разкази - квартал Ючбунар

В  Софийски разкази днес говорим за квартал Ючбунар: "Ючбунар-Три кладенци е по "Пиротска", до "Димитър Петков". Един от важните му символи е църквата "Св.Николай Софийски". На мястото, където е убит, бликат три извора. Легендите водят до 16 в., когато идва да рабти в София. Отказва да приеме исляма, бил е бит до смърт в "Търницата", част от..

публикувано на 13.07.24 в 15:00
Змей Горянин

Адресите на любовта - писателят Змей Горянин и Соня Змеицата

Съпругата му, Соня Змеицата, го вкарва в любовен триъгълник с Елин Пелин и Васил Стоилов Светлозар Димитров, с псевдоним Змей Горянин, днес е известен на малцина, изкушени от литературата, но през 20-те, 30-те и 40-те години на ХХ век е един от най-популярните писатели. Съпругата му Соня, от знатния род Мушанови, е една от всепризнатите..

публикувано на 13.07.24 в 14:00

Елате да научите делфински

Подводна експедиция "потегля" тази събота от Музейко точно в 12 часа.  Емблематичният формат "Професия под лупа" е посветен на делфините и Черно море. Модератор на събитието е доц. д-р Владимир Божилов, астрофизик и научен експерт в Музейко, който ни гостува в студиото заедно с Мария Лазарова (Green Advertising): "Музейко" е най-големият научен..

публикувано на 13.07.24 в 11:57

Приключения, екоактивности и много музика

Узана поляна фест наближава! Какво ни очаква? Мария Радойчева, организатор: "По нещичко за всеки. 14 зони за различни активности. За пръв път имаме пространство "Себепознание". Има и такова за знание за природата. Ще има и тест драйв на електрически велосипеди и мотопеди. Пълнолунието ще допълни усещането за музика и природа. Фестивалът е безплатен,..

публикувано на 13.07.24 в 10:57

Ретровизия в Банкя

Ретро авто парад в Банкя - разказва ни Владимир Димитров, Български автомобилен клуб "Ретро": "Това е 15 ежегоден ретропарад за автомобили, съвпада с 55-годишнината на обявяването на Банкя за град. Има какво да се види в парк "Кестените". В нашите закони трябва да е над 30 г., но наблягаме на исторически, с международен сертификат. Най-старият, ако..

публикувано на 13.07.24 в 10:22
Искра Урумова

Винаги имам в ума си един сюжет

Искра Урумова, изненадва с последния си роман - какво ни казва тя: "Морето е моя стара любов от раждането ми, а в планината съм влюбена от дете. Романът и сега е приключение. Човек трябва да експериментира. Измислям и пиша истории, не смея да се наричам писател. Желанието ми е хората да могат да пътуват. Героинята не живее обикновен живот по..

публикувано на 13.07.24 в 09:57