Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Симулатори с изкуствен интелект пресъздават реални ситуации на пътя

| обновено на 08.07.19 в 18:06
Симулатор за обучение на начинаещи шофьори
Снимка: Златина Йовкова

От днес могат да бъдат изпробвани симулатори с изкуствен интелект, пресъздаващи реални пътни ситуации, които могат да бъдат използвани в обучението на начинаещи шофьори. Именно това е и целта на Института по пътна безопасност, по чиято инициатива се тестват устройствата. Симулаторите ще бъдат на разположение на желещите да ги използват в няколко столични мола, като предстои да бъдат показани и на водачи в Бургас и Варна.

Представените днес устройства, широко застъпени в учебните центрове в Германия, имат 7 модула за обучение на начинаещите шофьори, помощ на учащите от гласов асистент и визуализация чрез три LCD екрана. Според данните там, въпросните разработки довеждат до 7% по-висока успеваемост при преминаването на теоретичните изпити и до 22% по-голям успех при практическия изпит. Именно заради тази статистика Институтът по пътна безопасност настоява и школите у нас също да започнат да прилагат в обучението на кандидат-шофьорите такива симулатори. Още повече, след като близо 16-17% от пътните инциденти в страната са с участието на млади шофьори на възраст между 18-24 г.

И зам.-кметът Дончо Барбалов изпробва симулатора

Росен Илиев от отдел „Пътна полиция“ към Главна дирекция "Полиция" отбеляза именно недостатъчната подготовка на водачите:

Второ, липсата на обективност и чувството дали той владее колата. Много често млади шофьори създават тези ситуации и ПТП с излизане от пътя, в крайпътни дървета, което показва, че самият водач, тук нямаме намесен чужд фактор, за съжаление не е оценил пътните условия.

Зам.-министърът на образованието и науката Деница Сачева отбеляза, че през следващата година планират да въведат програма за дигитализация на професионалното образование:
И в рамките на този проект по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" ще бъде дадена възможност да се закупува модерна техника и апаратура, в това число и подобни симулатори, каквито виждаме днес тук.

Сачева допълни още, че симулаторът дава възможност за младите хора да попаднат в среда, в която трудно могат да попаднат в учебна обстановка, както и че почти 2500 ученици годишно учат професии, за които се изисква шофьорска книжка.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Вим Вендерс беше удостоен с Наградата на София за цялостен принос в световното кино през 2007 г.

Киноизкушения за идната седмица

На 15 март ще очакваме отново да видим името на Мария Бакалова сред номинираните – този път за „Оскар“, анонсира кинокритикът Деян Статулов . Преди това обаче, на 11 март започва 25-ият София Филм Фест . Светила на световното кино, носители на Наградата на София, ще представят лично своите филми. Програмата включва филми на Тери..

обновено на 05.03.21 в 19:33

БНР подготвя Green Deal Podcast

БНР подготвя Green Deal Podcast. Това е проект, който се изпълнява от “Евранет+”, в партньорство с Германското радио и Полското национално радио.  Ще бъдат изготвени 24 подкаста - достатъчно дълги и шарени, които ще говорят за т.нар. “зелена сделка”, но не по бюрократичния език на Брюксел, а през гледната точка на младите хора и това, което те..

публикувано на 05.03.21 в 19:29
Цветанка Шопова

Себепознанието като средство за трайно преобразяване на живота ни

Цветанка (Теа) Шопова работи като психотерапевт и психоаналитик в 18-ти район в Париж. Тя издава на български език една изключително полезна книга - “Седем ключа, за да събудим жизнената си сила” . Заминава за Франция, едва когато е на 19 години, но успява да се справи в чуждата държава и да стане психотерапевт. В книгата си тя разказва за седем..

публикувано на 05.03.21 в 18:32
Маестро Найден Тодоров

Маестро Найден Тодоров: За мартенската програма на Софийската филхармония идват световни звезди

Роденият в Париж композитор, пианист и писател Фредерик Шаслен  идва в България и на 7 март излиза с диригентската си палка на сцената на Зала „България“. В концертната програма са предвидени: Симфония №38 “Пражка“ от Волфганг Амадеус Моцарт; Четири последни песни за сопран и оркестър от Рихард Щраус със солистка Мария..

публикувано на 05.03.21 в 18:07
Деян Денев

Деян Денев, ARPharM: Видя се, че без добро здравеопазване не може да има силна държава

Здравната   система беше на изпит и на него не я „скъсаха“ . Здравеопазването в България по време на пандемията не се е променило, промени се очакването към системата, която по принцип се развива с бавно темпо. Така определи настоящата ситуация Деян Денев - директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в..

публикувано на 05.03.21 в 16:24
Д-р Светлана Хедер

Д-р Светлана Хедер: В Covid кризата храненето е още по-важно

Двама от трима българи са с наднормено тегло или затлъстяване , а по този показател страната ни е на челни места както в статистиките на Европа, така и по света. Тревожните данни са от Световната здравна организация (СЗО) по повод Световния ден за борба със затлъстяването, който отбелязахме вчера. Хората със затлъстяване са в риск да се..

публикувано на 05.03.21 в 15:27

Два дни „Миш маш" базар показва приложно изкуство в парка „Заимов"

На 6 и 7и март над 60 от най-талантливите български творци на приложно изкуство ще се съберат на едно място за първото издание на „ Миш маш фест “ за тази година, съобщиха пред Радио София организаторите. „На любимата ни локация в парка "Заимов" ще съберем най-добрите творци в областта на приложното изкуство“, каза пред Радио София Левена..

публикувано на 05.03.21 в 14:33