Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

От 1 декември:

Следим за качеството на въздуха онлайн

След 1 декември ще се информираме за качеството на въздуха в София онлайн. Днес в кв. "Хиподрума" беше монтирана първата сензорна станция от общо 22, които ще бъдат разположени в почти всички столични райони. 

Сензорите са електрохимични и измерват концентрацията на озон, въглероден диоксид, серен диоксид, азотни оксиди във въздуха, както и финни прахови частици. 

Първата сензора станция е в близост до измервателната станция на Изпълнителната агенция "Околна среда". Целта е данните от двете станции да могат да бъдат сравнявани.
 
Столичани в реално време ще могат да се информират за качеството на въздуха в града, посочи кметът Йорданка Фандъкова.

Станцията е изцяло българска разработка, обясни Венелин Гърбов - мениджър "Развитие продукти" във фирмата изпълнител. Всички компоненти в нея, обаче, са от водещи световни компании.

Сензорните станции не са новост. От години те се използват в Съеднинените щати и Европа, каза още Венелин Гърбов.

Всички сензорни станции ще бъдат монтирани до края на лятото. Партньорският проект, в който София участва, е финансиран с евросредства и е на стойност над 1 милион и 400 хил. евро. От тях Столичната община получава около 500 000 евро.

Стана ясно и че със 17 % са намалели дните с превишения на финни прахови частици през 2018 г. спрямо 2017 г. Това съобщи Теодора Полимерова - директор Дирекция "Климат, енергия и въздух" в Столичната община. Вече има приета програма с над 100 мерки, които са насочени към основните източници на замърсяване на въздуха, каза още Полимерова.

Още по темата - чуйте в звуковите файлове. 

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. д-р Любина Веселинова

Доц. Любина Веселинова: Развитие на лимфедем може да се подозира, ако отокът на крайниците не се повлиява от повдигане

Хората, които водят заседнал начин на живот или практикуват професии, които изискват продължителен престой в седнало или право положение най-често страдат от отоци и лимфен застой. ВМА въвежда иновативна терапия, която позволява комплексен подход при лечението на тези състояния, често са характерни и за някои по-сериозни заболявания. Първа клиника по..

публикувано на 16.02.20 в 12:40

Нови лаборатории ще съхраняват българското културно наследство

Националният етнографски музей съдържа над 50 хиляди артефакти, събирани от 1906 година насам, от всички региони на България, от българските общности в чужбина, от различните културни, етнически и религиозни общности които населяват страната ни. Важен архивен център за нематериално културно наследство от гледна точка на богатствата които съдържа...

публикувано на 16.02.20 в 12:00

Румяна Кирчева – Меченска или първата глътка въздух

Понякога се налага новородената рожба да бъде потупната по гръбчето или пошляпната по дупето, за да изплаче и поеме първата глътка въздух в своя живот. Досещате се – тази среща в „Мисията  Милосърдие “ ще да е с акушерка. Макар че в наши дни  Румяна Кирчева – Меченска  е ментор на младите лекари в столичната болница „Света Анна“. Което ѝ дава..

публикувано на 15.02.20 в 13:15

Алжир - много различни светове в една държава

Алжир е една екзотична дестинация, която не е чак толкова популярна сред масовия пътешественик. Средиземноморската Ривиера, историческите забележителности и пустинята остават незабелязани от европейските туристи. Един любопитен факт, който вероятно малцина от нас знаят е, че след Италия, Алжир е втората държава в света с най-добре..

публикувано на 15.02.20 в 11:05

92% от българите никога не са срещали бежанци, но се страхуват от тях

92% от българите никога не са срещали бежанци, но се страхуват от тях. Това посочи  Красимир Кънев - председател на Българския хелзинкски комитет (БХК), по време на форума „Заедно в защита на малцинствата от престъпления от омраза“, който е кулминацията на проекта на БХК „NO HATE-BG". От друга страна директорът на Агенцията на ЕС за основните права..

публикувано на 14.02.20 в 18:26

Слави от The Clashers

Идеи, труд и упоритост – тези три неща са основата, върху която стъпва един от най-известните ютюбъри в България – Слави от The Clashers . Освен видеата с ТОП класации, с които набира популярност, Слави записва и такива, в които играе любимите си видеоигри. Въпреки всички пречки по пътя, той не се отказва и събира над милион абонати: Първата..

публикувано на 14.02.20 в 17:57

Телемедицината - иновативен помощник в действие

Отдалечената диагностика на някое заболяване или изпращането на здравен съвет дистанционна са възможносит, които не заместват физическия преглед от лекар. В редица случаи обаче, това е единствен възможен вариант за медицинска помощ. На някои места в страната лекар отива само веднъж месечно. И именно тук идва на помощ телемедицината. Красимира..

публикувано на 14.02.20 в 17:05