Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Боянката: Ако може, не се занимавайте с глупости...

Музиката е нещо неразривно свързано, ако не и най-важното, в живота на тийнейджърите. Напоследък се налага "новата вълна" на ъндърграунд рапа. Миналата година всяко трето парти в летните ни курорти беше посветено на рапа и трапа.  Този стил, обаче, се появява още през 1986 година в Америка. Характерна черта е свръхкрайната ярост към полицията, а образите, които създават рапърите, се противопоставят на властта и разказват истории за живота в крайните квартали.

Саморазправата на махленско ниво, екшън мотивите и престрелките, както и войната между отделни членове и банди на гето общността, са водещи краски при описанието и анализа на гангстерски песни. Като чеда на мизерното съществуване, героите на гангстерският рапа понякога застъпват теми за бързо забогатяване, уреждане на сметки и доминиране в йерархията на квартала.

В последните години този стил музика вече излиза извън крайните квартали и намира място дори в музикалните класации. Интересното е, че голяма част от изпълнителите сами се продуцират - правят музика и записват в импровизирани студиа. Обикновено тава са млади момчета и по-рядко момичета, които пеят за трудностите на живота.

В предаването "Студентски град" по Радио София гостува ъндърграунд изпълнителят Боянката, познат с този псевдоним в крайните квартали. Той е студент вече четвърти курс, но в свободното си време прави музика със своите приятели от квартала. Без да разполагат със скъпа техника, те успяват да изразят мислите и позициите си. 

Боянката отправи едно недвусмислено послание към младежите: "Ако имат възможност да не се занимават с глупости, да не го правят!"

Защо "новата вълна" в рапа става все по-популярен стил? Чуйте в интервюто на Елмира Джома с Боянката.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Стипендията" мотивира деца от домове да постигат целите си

Ново предизвикателство отправя Фондация „Подарете книга“. Всяко едно от децата от детските домове, с които работят от организацията, има възможност да си постави цел от предварително даден списък с идеи и заедно с доброволец да работят за постигането ѝ. Всяко дете, постигнало целта си в срок, ще получи еднократна стипендия от 100 лв.  Тази вечер в..

публикувано на 22.10.20 в 09:06

Започва Седмицата на ООН в България - “Заедно да градим нашето бъдеще”

От днес до 25 октомври ще има поредица от инициативи във връзка със Седмицата на ООН . Организатор на събитието е Дружеството на обединените нации в България. Тази година събитието минава под мотото “ Заедно да градим нашето бъдеще ”. “Инициативата е по случай 75 години от създаването на Организацията на обединените нации . На 24 октомври е приет..

публикувано на 21.10.20 в 18:16

Тревожни сценарии за образователното равнище на ромите

Съществуват няколко клишета по отношение на ромите, свързани с термините - роми, джипси, гюпти. Навсякъде в публичното пространство тези хора са представени под общ знаменател, това води до единна политика и не дава резултат, смята доц. д-р Георги Бърдаров - доктор по география на населението и селищата. Р омите, обаче, са различни групи и..

публикувано на 21.10.20 в 16:58

Невена Басарова: Децата се учат на етикет от примера на родителите

Това, което светът преживява през 2020 година налага пренаписване на правилата за поведение. Първото, което подлежи на ревизия е ръкуването, отбеляза студиото на Радио София Невена Басарова , специалист по по етикет. И обясни вариантите на поздрав, с които хем да сме обезопасени, хем да проличи, че нямаме нищо лично към събеседника при..

публикувано на 21.10.20 в 16:37

Как преодолял Covid-19 дарител на плазма може да спаси трима болни

Съществува доказано ефективен начин за лечение на Covid-19, който се прилага при пациенти в тежко и средно тежко състояние, но той работи само и единствено на принципа на солидарността. Става дума за преливането на кръвна плазма от пациенти, които вече са преболедували и са изградили антитела срещу вируса. Процедурата е изключително..

обновено на 21.10.20 в 15:52
Христо Петров, пенсионер

Разказ от "първи лица" от ядрото на кризата Covid

Изложба, озаглавена "Хора по време на карантина", показва историите на десет човека, намиращи се в ядрото на кризата COVID-19. Сред тях са медицинска сестра от отделение, в което са настанени хора с вируса, начален учител, пилот, загубил работата си. Мястото, на което е разположена изложбата, е оградата на 120-о основно училище "Г. С. Раковски". Тя..

публикувано на 21.10.20 в 15:51

Снежният леопард Никс дойде в София

Столичната зоологическа градина вече разполага с единствения на Балканите много рядък вид от семейство Котки – снежен леопард .  Мъжкият барс, както още наричат този вид, е пристигнал у нас от зоопарка в чешкия град Ихлава. Животното е младо, на възраст 2 години и 5 месеца и се казва Никс . Това е първият снежен леопард, който пристига у нас...

публикувано на 21.10.20 в 15:25