Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър и Филипа "дават крила" на децата от социалните домове

Снимка: личен архив

С времето все по-рядко намираме време да бъдем в полза на някой друг. Затваряме се в собствена си черупка и се интересуваме само от собствените си потребности. Но, разбира се, изключения винаги има. Има и добри примери...

Едно момче вече години наред работи активно за социализацията на хора в неравностойно положение. През 2014 година Александър Николов под формата на хоби се захваща с благотворителност. Организира обществено полезни инициативи, обучения на деца и курсове за възрастни. Всичко започва като просто идея, възникнала във времето, когато следва теология към Богословския факултет на Софийския университет. Докато съвместява работата с учене и спорт, си дава сметка, че няма шансове за професионална реализация и насочва енергията си към алтернатива, удачна за всеки.

Именно дейностите, насочени към доброто, пресичат пътя на Александър с този на психолога Филипа Каменова. Макар от различни професионално прослойки, двамата обединяват усилията си в полза на деца в неравностойно положение. Съвместната им работа намира изява в безплатни игри за тийнейджъри - еърхокей и лазермакс, проведени няколко пъти в различни молове в столицата, турнири по белот, дартс, кино прожекции, и литературни представяния. Все занимания, в които децата от социалните домове нямат възможност често да участват. Ако някой не им организира специално, безплатно занимание, то те едва ли биха узнали дали имат интерес в тази сфера.

От внимание имат нужда всички деца, особено тези, които съдбата е лишила от родителска грижа. Именно с това ги даряват Александър и Филипа. Те им дават крила и сили да повярват в собствените си възможности.

Извършването на жестове към другите води до откриване на истини за себе си. Така, неочаквано, новите приятелства променят нагласите и очакванията от живота. С всяко организирано благотворително мероприятие, светогледът на Александър и на спътницата му в добрините се обогатява, а желанието им да помагат се увеличава. 

За по-добър свят мечтаем всички. Ако искаме той да стане реалност, то всичко е в нашите ръце.

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
С каква скорост да минеш оттук?

По моста на с. Гара Елин Пелин и 10 км/ч не ви гарантира безопасност. Докога?

Жителите на Община Елин Пелин от години имат проблем с моста в сърцето на село Гара Елин Пелин, който е връзката както на населеното място с близките села, така и с главния път, който води към магистралата в посока столицата. Те се оплакват от шум, прах, вибрации, от рушащи се метални решетки , които пукат гуми. В района има и много..

публикувано на 12.07.24 в 18:13
Милка Василева

Специалисти по здравни грижи ще има достатъчно, ако професиите станат привлекателни за младите

Тази седмица се проведе национална среща на главни медицински сестри под надслов „Кадровата криза в здравеопазването – възможно ли е да бъде преодоляна?“.  Колкото и по темата да се говори през последните години, проблемът с недостига на медицински сестри продължава да бъде много остър . Кризата у нас е с 20-годишна давност. Но проблемът..

публикувано на 12.07.24 в 16:34
Христо Панчугов

Христо Панчугов: Не може да има две ДПС-та. Пеевски ще направи своя партия-корпорация

Намесването в лидерския конфликт в ДПС на нова тема – етническата , показва някаква форма на отчаяние . Обикновено тя се повдига, когато има нужда от сплотяване. Интересно кога Доган се сети, че Пеевски и Йордан Цонев са българи? Това коментира пред БНР-Радио София политологът и преподавател в НБУ Христо Панчугов. Според..

публикувано на 12.07.24 в 15:26

Менеа представи новата си песен Weight of the World

Младата изпълнителка Менеа Кефалов, родена в САЩ, с български корени. Менеа завършва музикалното си образование в прочутия колеж Бъркли, а в момента живее в Лос Анджелис. Тя представи пред Радио София новата си песен Weight of the World. Музикантката сподели, че има група, пише песни и ходи по участия. Родителите й са от София и тя често идва тук..

публикувано на 12.07.24 в 14:20

Българка получи международен приз за романа си "Мръсни дни"

Седмици след световната си премиера у нас се появява хитовият фентъзи роман "Мръсни дни" на българката Геновева Димова, която впечатли гигантите от американското издателство TOR, и се превърна в един от най-обещаващите нови гласове на жанровата литература в международен мащаб. Родената във Варна фентъзи стихия, която от години живее и твори в..

публикувано на 12.07.24 в 13:41

Какво трябва да знаем при ремонт на жилището

Лятото е сезонът на ремонтите на домовете. Какви са законовите преустройства на жилищата? Как се случват и какво се изисква за да бъде един ремонт по правилата? От инж. Марин Гергов, председател на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране ще научим как да променим функциите и разположението на помещенията вкъщи, без това да..

публикувано на 12.07.24 в 12:21
Анна Стойкова

Обмисля се създаването на климатичен хъб

Обмисля се да бъде създаден образователен еко център за зелени политики - климатичен хъб. Предложението е на Анна Стойкова и Драгомир Младенов, общински съветници в Столичния общински съвет (СОС). През последните години София се е превърнала в модерен и зелен европейски град с добре поддържани паркове и градини, облагородени междублокови..

публикувано на 12.07.24 в 09:45