Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Александър и Филипа "дават крила" на децата от социалните домове

Снимка: личен архив

С времето все по-рядко намираме време да бъдем в полза на някой друг. Затваряме се в собствена си черупка и се интересуваме само от собствените си потребности. Но, разбира се, изключения винаги има. Има и добри примери...

Едно момче вече години наред работи активно за социализацията на хора в неравностойно положение. През 2014 година Александър Николов под формата на хоби се захваща с благотворителност. Организира обществено полезни инициативи, обучения на деца и курсове за възрастни. Всичко започва като просто идея, възникнала във времето, когато следва теология към Богословския факултет на Софийския университет. Докато съвместява работата с учене и спорт, си дава сметка, че няма шансове за професионална реализация и насочва енергията си към алтернатива, удачна за всеки.

Именно дейностите, насочени към доброто, пресичат пътя на Александър с този на психолога Филипа Каменова. Макар от различни професионално прослойки, двамата обединяват усилията си в полза на деца в неравностойно положение. Съвместната им работа намира изява в безплатни игри за тийнейджъри - еърхокей и лазермакс, проведени няколко пъти в различни молове в столицата, турнири по белот, дартс, кино прожекции, и литературни представяния. Все занимания, в които децата от социалните домове нямат възможност често да участват. Ако някой не им организира специално, безплатно занимание, то те едва ли биха узнали дали имат интерес в тази сфера.

От внимание имат нужда всички деца, особено тези, които съдбата е лишила от родителска грижа. Именно с това ги даряват Александър и Филипа. Те им дават крила и сили да повярват в собствените си възможности.

Извършването на жестове към другите води до откриване на истини за себе си. Така, неочаквано, новите приятелства променят нагласите и очакванията от живота. С всяко организирано благотворително мероприятие, светогледът на Александър и на спътницата му в добрините се обогатява, а желанието им да помагат се увеличава. 

За по-добър свят мечтаем всички. Ако искаме той да стане реалност, то всичко е в нашите ръце.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пътната полиция засилва контрола около училищата и детските градини

Пътната полиция засилва контрола около училищата и детските градини. Ще се следи и дали се дава предимство на пешеходци и велосипедисти, обяви Мария Ботева от МВР. "Голяма част от децата, а и техните родители, използват последните дни, в които няма дъждове, за да могат да управляват велосипедите си”, казва Ботева. За осигуряване безопасността на..

публикувано на 25.09.20 в 18:45

Български учени от чужбина подкрепят процеса на демократизация в страната ни

Български учени, изследователи и юридически специалисти в чужбина, излязоха с отворено писмо, в което заявяват, че подкрепят процеса на демократизация в страната ни. Писмото е съставено и одобрено от всички участници, и включва 73-ма учени от около 60 университета и организации в 12 страни. Сънародниците ни споделят, че следят продължаващите..

публикувано на 25.09.20 в 18:32
Мирия Вехкапера

Защо кръговата икономика във Финландия се преподава в още в училище

В "Радиокафе" започваме да ви представяме различни региони в Европа. Първата ни "стъпка" е далеч на север, във финландския град Оулу (Oulu). Именно оттам е Мирия Вехкапера , която е един от новите членове на Европейския комитет на регионите, част от групата Renew Europe като представител именно на региона Оулу. Въпреки че е само на 44 години, тя..

публикувано на 25.09.20 в 17:50
Иво Христов

Обучението е преди всичко социализиращ процес

Към дистанционното обучение трябва да се подхожда внимателно, защото има много подводни камъни. “Най-важното, което трябва да се знае по отношение на което и да било обучение е, че това е преди всичко социализиращ процес . Това не е процес на предаване на данни. Най-важното в образователния процес е, че се създават умения, създават се връзки,..

публикувано на 25.09.20 в 17:09
Проф. Антоанета Христова

Антоанета Христова: Все още ГЕРБ са без алтернатива

В момента сме в много силна, много агресивна предизборна кампания . Пред нас е подреден пъзел, който трябваше да обслужи политически цели на играчите в пъзела. Именно в резултат на продължилия протест много ясно започнахме да различаваме хората, които през него провеждат предизборна кампания. Тази констатация сподели пред Радио София..

публикувано на 25.09.20 в 16:16

РЗИ- София тества над 300 учители за антитела на Covid-19

Столичното РЗИ започна тестването на учители, които са в рисковата група за наличието на IgM/IgG антитела на Covid-19. Става дума за кръвни тестове, които са различни от бързите и от PCR тестовете. “Към настоящия момент са изследвани малко над 300 учители, като тестовете, които правим, са за антитела. Имаме 7 положителни резултата на учители, които..

публикувано на 25.09.20 в 16:02

В Самоков се подготвят и се надяват на по-добър туристически сезон

В Самоков и родители, и учители искат учебната година да бъде здрава и присъствена. Това съобщи пред Радио София кметът на общината Владимир Георгиев след разговори в учебните и детските заведения. В момента обстановката е спокойна и няма огнище на Covid-19. Кметът се надява на по-добър туристически сезон през зимата, въпреки..

публикувано на 25.09.20 в 15:28