Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 200 души са прегледани безплатно във Втора градска болница, кампанията продължава до края на годината

Снимка: Лилия Герчева
За поредна година специалистите от Втора МБАЛ в София извършват безплатни профилактични прегледи. От тази възможност през миналата година са се възползвали над 1400 души. Кампанията тази година започна в средата на юли, като до момента са обхванати над 200 души. До края на годината всички желаещи могат да се прегледат при специалисти от седем специалности - кардиология, нервни болести, педиатрия, ендокринология и болести на обмяната, гастроентерология, нефрология, пневмология и фтизиатрия. Основната цел е профилактиката и навременното лечение, подчерта пред Радио София директорът на лечебното заведение доц. д-р Стефан Узунов:

Доц. д-р Стефан Узунов"Целта е да обхванем населението на София и ранно да открием и да диагностицираме даден вид заболявания. Според статистиката на НСИ от 2017 г., смъртността в България от сърдечно-съдови заболявания е 65,5%. Това значи засягане на съдовата система и мозъчно-съдова болест. При децата, на първо място са дихателните заболявания. Затова във всички специалности сме предложили профилактични прегледи".

Втора градска болница си партнира и Националната асоциация за профилактика на белодробни болести. В болницата се извършват и прегледи на дишането и флуорографско изследване:

"Продължаваме прегледите до края на годината, вярвам, че и през следващата. Има ефективност от тези прегледи - от 40 преминали има трима-четирима с карцином (които вече се лекуват).. Прегледите се извършват, освен в София, в Благоевград и във Враца със съдействието на Министерството на здравеопазването и Столичната община".

Началникът на клиниката по кардиология проф. д-р Пламен Гацов посочи, че в България около 2/3 от случаите на смърт се дължат на сърдечно-съдови заболявания и пациентите трябва да се възползват от възможностите за профилактика, както и от годишните прегледи при личния лекар:

Проф. д-р Пламен Гацов"Сърдечно-съдовите заболявания навсякъде в Европа са на първо място, единственото място, където не са първа причина за смъртност е Исландия, а това е доста по-различна страна от България. Така или иначе самата сърдечно-съдова патология е много разпространена навсякъде по света и колкото по-развита е една държава, а ние вървим в тази посока, толкова по-чести са сърдечно-съдовите болести. В България, по данни на НСИ, около  2/3 от пациентите умират от сърдечно-съдови инциденти, което включва и инсултите. Тази цифра леко намалява напоследък, но действително други държави са с по-нисък прцент, а в България, за съжаление, самата продължителност на живота, спрямо западните държави е по-малка, въпреки че постоянно нараства, но не и с такива темпове както в другите страни от европейския регион".  


Специалистът посочи, че профилактиката започва от личната отговорност спрямо собственото ни здраве. Не винаги наличието на даден симптом означава заболяване, както и обратното - заболяване може да има и без симптоми. Пациентите обаче търсят кардиолог най-често при сърцебиене. Кардиологът препоръчва всеки човек над 35-годишна възраст, дори и без оплаквания, да премине на профилактичен преглед.

Проф. д-р Владимир Спасов, началник на Клиниката по педиатрия, посочи, че родителите търсят специалистите най-вече през есенно-зимния сезон:

"Сега, през лятото, родителите имат по-малко грижи с децата... За съжаление българските деца не се хранят рационално. Затлъстяването е голям проблем при нашите деца, особено в пуберитета, така че режимът им трябва да се промени, да бъде рационален, за да може да се предпази детето от излишните килограми, което затруднява изключително много по-нататъчната борба с инфекциите".

Графикът на кабинетите за безплатни прегледи може да видите на сайта на Втора градска болница!





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Температурите леко се понижават, но остава горещо – в София около 33°

Днес преди обяд ще е предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър и с него вече ще прониква малко по-хладен въздух, съобщиха от НИМХ. Въздушната маса ще се лабилизира и главно в следобедните и вечерните часове ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури с условия и за градушки...

публикувано на 19.07.24 в 07:35

Филмовият конкурс "35 секунди демокрация" представя гледните точки на млади творци

През 2024 г. отбелязваме 35 години от падането на берлинската стена. По този повод филмово студио „Ню Бояна“, Крис Захариев и с подкрепата на Фондация „Америка за България“, организират филмов конкурс „35 секунди демокрация”. Той е насочен към български творци на възраст между 18 и 30 години. Целта е да бъдат представи гледните точки на..

публикувано на 18.07.24 в 18:05

Столичната община отбелязва професионалния празник на българските спасители

Днес Столичната община отбелязва професионалния празник на българските спасители в Деня на Гражданската защита.  До 18 часа екипи на Гражданска защита и на Дирекция "Аварийна помощ и превенция“ към Столичната община ,  БЧК и ГД "Пожарна безопасност и защита на населението“ разясняват на гражданите как да реагират при бедствия и аварии...

обновено на 18.07.24 в 16:55
Проф. Ивайло Даскалов, началник на Клиниката по кардиология във Военномедицинската академия

Проф. Ивайло Даскалов: Българите неглижират рисковите фактори, свързани със сърдечно-съдовите заболявания

България е на едно от челните места по сърдечно-съдови заболявания. Освен ниската здравна култура и липсата на профилактика, друг важен фактор за развитието им е затлъстяването на нацията. Много често артериалната хипертония протича безсимптомно, а нелекуването на високото кръвно налягане уврежда сърцето. Съветът на специалистите е да..

публикувано на 18.07.24 в 15:19
Велека Цанкова от

Мишо Йосифов и "Новините в джаза" представят своята Лятна емисия в последния ден на юли

Велека Цанкова за Лятната емисия на "Новините в джаза", която ще можем да видим на терасата на "Топлоцентрала" на 31 юли 2024 г.  и съвсем не е за изпускане, защото… "Подбрали сме музика със съвсем лятно настроение, ще има интересни кавъри на популярни пиеси, а в същото време разбира се, ще си посвирим и от авторската ни музика, която се..

публикувано на 18.07.24 в 13:23

Започна реконструкцията на ул. "Опълченска"

Днес започва реконструкцията на ул. "Опълченска", което се случва 12 години след изготвянето на проекта. Дейностите стартираха от мостовото съоръжение при река Владайска на кръстовището с бул. Сливница, където вече са въведени и ограничения в движението. Участъкът, който предстои да бъде ремонтиран е до кръстовището на ул. Опълченска с бул...

публикувано на 18.07.24 в 12:22