Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Над 200 души са прегледани безплатно във Втора градска болница, кампанията продължава до края на годината

Снимка: Лилия Герчева
За поредна година специалистите от Втора МБАЛ в София извършват безплатни профилактични прегледи. От тази възможност през миналата година са се възползвали над 1400 души. Кампанията тази година започна в средата на юли, като до момента са обхванати над 200 души. До края на годината всички желаещи могат да се прегледат при специалисти от седем специалности - кардиология, нервни болести, педиатрия, ендокринология и болести на обмяната, гастроентерология, нефрология, пневмология и фтизиатрия. Основната цел е профилактиката и навременното лечение, подчерта пред Радио София директорът на лечебното заведение доц. д-р Стефан Узунов:

Доц. д-р Стефан Узунов"Целта е да обхванем населението на София и ранно да открием и да диагностицираме даден вид заболявания. Според статистиката на НСИ от 2017 г., смъртността в България от сърдечно-съдови заболявания е 65,5%. Това значи засягане на съдовата система и мозъчно-съдова болест. При децата, на първо място са дихателните заболявания. Затова във всички специалности сме предложили профилактични прегледи".

Втора градска болница си партнира и Националната асоциация за профилактика на белодробни болести. В болницата се извършват и прегледи на дишането и флуорографско изследване:

"Продължаваме прегледите до края на годината, вярвам, че и през следващата. Има ефективност от тези прегледи - от 40 преминали има трима-четирима с карцином (които вече се лекуват).. Прегледите се извършват, освен в София, в Благоевград и във Враца със съдействието на Министерството на здравеопазването и Столичната община".

Началникът на клиниката по кардиология проф. д-р Пламен Гацов посочи, че в България около 2/3 от случаите на смърт се дължат на сърдечно-съдови заболявания и пациентите трябва да се възползват от възможностите за профилактика, както и от годишните прегледи при личния лекар:

Проф. д-р Пламен Гацов"Сърдечно-съдовите заболявания навсякъде в Европа са на първо място, единственото място, където не са първа причина за смъртност е Исландия, а това е доста по-различна страна от България. Така или иначе самата сърдечно-съдова патология е много разпространена навсякъде по света и колкото по-развита е една държава, а ние вървим в тази посока, толкова по-чести са сърдечно-съдовите болести. В България, по данни на НСИ, около  2/3 от пациентите умират от сърдечно-съдови инциденти, което включва и инсултите. Тази цифра леко намалява напоследък, но действително други държави са с по-нисък прцент, а в България, за съжаление, самата продължителност на живота, спрямо западните държави е по-малка, въпреки че постоянно нараства, но не и с такива темпове както в другите страни от европейския регион".  


Специалистът посочи, че профилактиката започва от личната отговорност спрямо собственото ни здраве. Не винаги наличието на даден симптом означава заболяване, както и обратното - заболяване може да има и без симптоми. Пациентите обаче търсят кардиолог най-често при сърцебиене. Кардиологът препоръчва всеки човек над 35-годишна възраст, дори и без оплаквания, да премине на профилактичен преглед.

Проф. д-р Владимир Спасов, началник на Клиниката по педиатрия, посочи, че родителите търсят специалистите най-вече през есенно-зимния сезон:

"Сега, през лятото, родителите имат по-малко грижи с децата... За съжаление българските деца не се хранят рационално. Затлъстяването е голям проблем при нашите деца, особено в пуберитета, така че режимът им трябва да се промени, да бъде рационален, за да може да се предпази детето от излишните килограми, което затруднява изключително много по-нататъчната борба с инфекциите".

Графикът на кабинетите за безплатни прегледи може да видите на сайта на Втора градска болница!Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Минко Даскалов

Минко Даскалов: Знаем какво искат младите

Качествено образование, достойна работа, интерес към здравето и най-вече опазване на околната среда. Така могат да бъдат описани основните глобални предизвикателства към младите хора, потвърдени в анкета сред младите хора в България, каза пред Радио София Минко Даскалов – младежки делегат в ООН за периода 2019 / 2020 година. Младите..

публикувано на 12.08.20 в 15:35
Фитнес почитателите също има какво да видят и да направят

С разнообразни прояви младите хора в София отбелязват международния си ден

Международният ден на младите хора в София се отбелязва с множество инициативи в целия град. Столичната община посреща празника с отворени врати на музеи и центрове, с вход свободен и безплатни занимания по спорт и интереси за всички на възраст до 29 години.  Приятни занимания са предвидени в парковете "Възраждане" и "Герена", демонстрации по..

публикувано на 12.08.20 в 14:35

Мият "Околовръстното" на София 3 дни, без да го затварят

За временна организация на движението предупреждават от Столичната община във връзка с миенето на „Околовръстен път“ от идния петък до понеделник. На 14 август т. г., от 23.00 часа до 05.00 часа на 15 август се забранява влизането на пътни превозни средства по централното северно и южно пътно платно на Софийски Околовръстен път в..

публикувано на 12.08.20 в 14:12

Колоездачи в битка за купата "Камен Станчев" в Самоков

Днес в Самоков се провежда колоездачното състезание за купата "Камен Станчев 2020".  Първият старт ще бъде в 14.30 часа от паркинга на зала “Самоков”, като състезателите ще стигнат до "Боровец". Пътят до курорта ще бъде частично затворен от 14.30 до 15.00 часа. Стартът на същинското състезание е в 15 часа. на пешеходния светофар при зала..

публикувано на 12.08.20 в 12:56

От 4721 аборта за 3 месеца в епидемията 2618 са по желание

Общо 4721 аборта са направени по време на извънредното положение в страната от април до юни , сочат данните на Националния център за обществено здраве и анализи (НЦОЗА). Най-много те са в столицата София - 739 , следвана от Пловдив – 436, а на трето място се нарежда Бургас с 329 прекъснати бременности. Абортите при момичета под 15..

публикувано на 12.08.20 в 12:40
Експонатите са в сградата на РИМ - София

Изложба разказва за изтъкнати дами на София и показва творби, посветени на столицата

Сред експонати от постоянната експозиция и в Централното фоайе Регионалният исторически музей – София представя първата част от изложбата „История помежду“ . Откриването е на 13 август 2020 г. (четвъртък), следобед, и ще продължи до края на септември. „История помежду“ е проект на Фондация „Изкуство – дела и документи“, обясни пред Радио..

публикувано на 12.08.20 в 12:17

"Български гейминг маратон" с вълненията на няколко поколения играещи

Български гейминг маратон ще обедини общността на запалените почитатели на видеоигри в целодневно онлайн събитие на 30 август. Фестивалът ще започне рано сутринта и ще предложи много видеоигри, турнири и предизвикателства.  В първото издание ще се включат някои от най-популярните гейминг стриймъри в България, които ще създадат специално за..

публикувано на 12.08.20 в 11:05