Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 200 души са прегледани безплатно във Втора градска болница, кампанията продължава до края на годината

Снимка: Лилия Герчева
За поредна година специалистите от Втора МБАЛ в София извършват безплатни профилактични прегледи. От тази възможност през миналата година са се възползвали над 1400 души. Кампанията тази година започна в средата на юли, като до момента са обхванати над 200 души. До края на годината всички желаещи могат да се прегледат при специалисти от седем специалности - кардиология, нервни болести, педиатрия, ендокринология и болести на обмяната, гастроентерология, нефрология, пневмология и фтизиатрия. Основната цел е профилактиката и навременното лечение, подчерта пред Радио София директорът на лечебното заведение доц. д-р Стефан Узунов:

Доц. д-р Стефан Узунов"Целта е да обхванем населението на София и ранно да открием и да диагностицираме даден вид заболявания. Според статистиката на НСИ от 2017 г., смъртността в България от сърдечно-съдови заболявания е 65,5%. Това значи засягане на съдовата система и мозъчно-съдова болест. При децата, на първо място са дихателните заболявания. Затова във всички специалности сме предложили профилактични прегледи".

Втора градска болница си партнира и Националната асоциация за профилактика на белодробни болести. В болницата се извършват и прегледи на дишането и флуорографско изследване:

"Продължаваме прегледите до края на годината, вярвам, че и през следващата. Има ефективност от тези прегледи - от 40 преминали има трима-четирима с карцином (които вече се лекуват).. Прегледите се извършват, освен в София, в Благоевград и във Враца със съдействието на Министерството на здравеопазването и Столичната община".

Началникът на клиниката по кардиология проф. д-р Пламен Гацов посочи, че в България около 2/3 от случаите на смърт се дължат на сърдечно-съдови заболявания и пациентите трябва да се възползват от възможностите за профилактика, както и от годишните прегледи при личния лекар:

Проф. д-р Пламен Гацов"Сърдечно-съдовите заболявания навсякъде в Европа са на първо място, единственото място, където не са първа причина за смъртност е Исландия, а това е доста по-различна страна от България. Така или иначе самата сърдечно-съдова патология е много разпространена навсякъде по света и колкото по-развита е една държава, а ние вървим в тази посока, толкова по-чести са сърдечно-съдовите болести. В България, по данни на НСИ, около  2/3 от пациентите умират от сърдечно-съдови инциденти, което включва и инсултите. Тази цифра леко намалява напоследък, но действително други държави са с по-нисък прцент, а в България, за съжаление, самата продължителност на живота, спрямо западните държави е по-малка, въпреки че постоянно нараства, но не и с такива темпове както в другите страни от европейския регион".  


Специалистът посочи, че профилактиката започва от личната отговорност спрямо собственото ни здраве. Не винаги наличието на даден симптом означава заболяване, както и обратното - заболяване може да има и без симптоми. Пациентите обаче търсят кардиолог най-често при сърцебиене. Кардиологът препоръчва всеки човек над 35-годишна възраст, дори и без оплаквания, да премине на профилактичен преглед.

Проф. д-р Владимир Спасов, началник на Клиниката по педиатрия, посочи, че родителите търсят специалистите най-вече през есенно-зимния сезон:

"Сега, през лятото, родителите имат по-малко грижи с децата... За съжаление българските деца не се хранят рационално. Затлъстяването е голям проблем при нашите деца, особено в пуберитета, така че режимът им трябва да се промени, да бъде рационален, за да може да се предпази детето от излишните килограми, което затруднява изключително много по-нататъчната борба с инфекциите".

Графикът на кабинетите за безплатни прегледи може да видите на сайта на Втора градска болница!





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ясен Русев

Район "Искър" ще посрещне лятото с нови тротоари

Как се развива инфраструктурата в Район "Искър" и как върви реновирането на тротоарите по заема, който е бил отпуснат от Столична община разказа Ясен Русев, кмет на района. По думите му както навсякъде в столицата подготовката за лятото тече с изграждането на тротоари. "Интересното е, че решихме да подходим малко по-холистично и в момента..

публикувано на 26.04.24 в 09:34

Слънчево с вероятност за превалявания

Атмосферното налягане ще се повиши и ще остане по-високо от средното за април.  Днес времето ще е предимно слънчево. В следобедните часове главно в планинските райони ще се развива купеста облачност, като на отделни места ще превали и прегърми. Вятърът ще е слаб, ориентиран от север. Максималните температури ще бъдат около 16° и 21°, за района..

публикувано на 26.04.24 в 07:15

"Форум", 25.04.24: Парламентът отстрани председателя Росен Желязков

На днешния 25 април 2024 година гости в предаването "Форум" бяха Емил Соколов и Стоян Панчев. Те се спряха на следните теми: Политическите акценти от деня Ден преди да спре да заседава редовно: парламентът отстрани председателя Росен Желязков ПП-ДБ-СС пак поискаха Благовест Георгиев да се оттегли от Столичния общински съвет Повече..

публикувано на 25.04.24 в 18:12

Популяризиране на социалните услуги сред църковната общност

Стартира проект за популяризиране на социалните услуги сред църковната общност озаглавен "Социална свързаност и подкрепа". Началото беше дадено с двудневен семинар на 25 и 26 април 2024 г., като събитието се провежда в село Горна Малина и град Елин Пелин. Домакини на семинара ще са Центровете за социална рехабилитация и интеграция "Свети Йоан..

публикувано на 25.04.24 в 17:34

Информационни сесии в областите Монтана и Русе в полза на сезонните работници

Европейският орган по труда ( ЕОТ) организира Информационни сесии в България с насоченост към български сезонни работници в селското стопанство във Франция. В тях на 24 и 25 април 2024 г. ще вземат участие експерти от администрацията на Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ), както и местните комисии за борба с трафика на..

публикувано на 25.04.24 в 17:33

Третото издание на Международния фестивал "Артис" се открива на 30 април

На 30 април ще се открие Третото издание на Международния фестивал за класическа музика и изкуства "Артис".  В предаването "Радиокафе" с акцент по темата  е разговорът с Ваня Пешева – създател на фестивала, и младата участничка Йоана Милкова . "Преди няколко години стартирах тази идея за фестивал с единствената цел да предоставя възможност..

публикувано на 25.04.24 в 16:15

Какъв ще бъде туристическият сезон тази година

С майските празници се поставя и началото на морския туризъм. Оказва се, че почивката тази година ще ни струва около 10-15% повече. Много от българите ще предпочетат отново да пътуват за празниците, като една от обичайните дестинации е не само Гърция, но и нашето Черноморие. Подробности разказа Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на..

публикувано на 25.04.24 в 15:57