Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Право на образование - мисия възможна в кв. "Факултета"

Столичното 75 ОУ “Тодор Каблешков” тази година е сред иновативните училища

Началото на новата учебна година е във фокуса на вниманието в предаването “Радиоприемница” тази седмица. Повече от 12 хил. деца ще прекрачат за първи път училищния праг тази година. От началото на тази учебна година Министерство на образованието инициира по-активна работа за привличане и включване на децата в образователната система.

Столичното 75-о училище “Тодор Каблешков” в кв. “Факултета" тази година е сред иновативните училища. Негов зам.-директор е Галина Тимова, а Йорданка Манова е дългогодишен начален учител, родена и израснала в кв. “Факултета”.

"Когато приемеш децата с голяма любов и разбиране - така се привличат в училището малките деца в кв. “Факултета”", обяснява Йорданка Манова. “Всяко дете е обгрижвано. По всякакъв начин се опитваме да ги отпуснем да споделят какъв е техният проблем. Повечето от децата идват без тетрадка и химикал. Ние им купуваме тетрадки и химикалки. Занимаваме се с тях", допълва Манова.
За да разберат децата и проблемите, които имат, много често преподавателите общуват с родителите им, на които също помагат, с каквото могат. Зам.-директорът Галина Тимова и Йорданка Манова - дългогодишен начален учител

“Имаме подадено заявление за още една предучилищна група в училището да разкрием, което е добър сигнал за промените, които се случват в квартала”, обяснява зам.-директорът Галина Тимова. Нашите деца са билингви. Вкъщи и с другите деца общуват на майчиния си език и когато дойдат в училище, имат нужда от адаптационен период, обяснява Тимова.

Около 1000 ученици са записани до момента в училището, което предлага безплатен обяд и закуска за децата. Освен това учениците могат да участват в различни извънкласни занимания, свързани с рисуване, танци и др., все неща, които карат всяко дете да се чувства значимо. 

От тази година училището вече е иновативно. Иновативният план е за следващите четири години. Училището вече разполага с дигитални дневници и работи с облачни технологии.

“Установихме един дефицит - приобщаването на родителите в работата на училището. За да градим училищна общност ни трябват партньори. Без родителите постиженията в клас са труднодостижими”, казва Тимова.

Родителите на много от децата са в чужбина, но техните баби и дядовци не са толкова възрастни, а са свободни и също могат да помагат като доброволци или като участват в различни мероприятия с децата. “Абсолютно всички родители са мотивирани децата им да завършат, защото те самите виждат, че няма работа в Бюрото по труда”, обяснява Манова, като допълва, че в квартала вече е престижно да празнуват абитуриентски бал.

Според началния учител, в клас децата се научават не само на училищните предмети, но получават и допълнително възпитание.
За да върнат в клас учениците, които са спрели да го посещават, учителите са направили над 700 обхода, т.е. посещават адресите на тези деца. Това е нещо, което правят основно учители, въпреки че с тях би следвало да има социални работници, както и полицаи. 

Всяко дете, което не е на училище, има някакъв семеен проблем, казва Тимова. Успехът е не когато просто върнеш едно дете в училище, а когато то започне трайно да посещава учебните часове, допълва зам.-директорката. 

Училището работи с медиатори - футболистите Илия Илиев и Ангел Сираков, които са ценни с това, че познават много добре общността и комуникират чудесно с децата. Борбата за връщането на децата в класните стаи си заслужава и учителите имат много добри примери, които показват, че усилията им си заслужават.
“Всяко едно дете има право да расте образовано, обичано и утре да се чувства пълноценен гражданин", казва Тимова.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължават профилактичните прегледи за рак на гърдата

Продължава изпълнението на скрининговата програма на Столична община за превенция на рак на млечната жлеза, създадена по инициатива на кмета на София Йорданка Фандъкова през 2015 година.  Прегледите се извършват в седем общински лечебни заведения - Първа САГБАЛ "Св. София", Втора САГБАЛ "Шейново", Първа УМБАЛ "Св. Йоан Кръстител", Четвърта МБАЛ, Пета..

публикувано на 04.08.20 в 13:20

Нова чешма и безплатна веломивка откриха в "Бояна"

В столичния квартал "Бояна официално" бе открита новоизградена веломивка и чешма, намираща се до Боянска река, непосредствено до основния маршрут, по който колоездачи и пешеходни туристи се отправят и се връщат от Витоша.  Новозиграденото съоражение е на мястото на стара чешма в квартала, съществувала до началото на хилядолетието. Съоръжението е..

публикувано на 04.08.20 в 12:48

"Лятна Киномания" - 2 с Уди Алън и Жулиет Бинош

На 4 август започва втората част на “Лятна Киномания”, по време на която ще бъдат представени пет кинохита на Уди Алън. Предстои и българската премиера на “Как да бъдеш добра съпруга” – френска комедия със звездата Жулиет Бинош. Програматорът на фестивала  Владимир Трифонов  поясни пред Радио София, че всеки ден от 4 до 10 август са..

публикувано на 04.08.20 в 11:45

Вили Стоянов залага фънк заряда в свой нов проект

Най-популярният български тромбонист Велислав Стоянов е на път да осъществи поредната си музикална идея. Проектът е наречен „The essential FUNK trombone“, а първата му проява ще се види на 20 август в София. (Втората е на следващия ден в Пловдив.) В основата е елегантният микс от авторски компузиции с фънк класики, а идеята на Вили..

публикувано на 04.08.20 в 11:26

Защо маските са задължителни в обществения транспорт

В затворени помещения и в градския транспорт трябва да балансираме между два здравни риска.  Първият е заразата с коронавирус – за това допринася затвореното помещение и циркулацията на въздуха от климатиците. Другият риск идва от летните горещини.  В такива случаи най-правилното поведение е носенето на маска. Това обясни пред Радио..

публикувано на 04.08.20 в 09:26
Контролът обхваща както работата на климатиците, така и дезинфекцията. Гражданите пък се проверяват и за маски

Климатиците в транспорта трябва да работят при температури над 25 градуса

Всяка вечер въз основа на метеорологичната прогноза специалисти планират кога да работят климатиците в столичния градски транспорт . При температури над 25 градуса инсталацията трябва да бъде включена. По въпроса е издадена и специална заповед на столичния кмет. Някои от апаратите могат да се настроят, за други е необходимо ръчно включване...

публикувано на 03.08.20 в 19:02

Събират опасни отпадъци в "Люлин" и Банкя

Мобилният събирателен пункт за опасни отпадъци ще бъде на разположение на жителите на столичните райони „Люлин“ и „Банкя“  в петък, 7 август .  Безвъзмездно ще се приемат ж ивак и уреди, съдържащи живак (живачни термометри, прекъсвачи и други подобни), л акове и бояджийски материали, д омакински препарати и химикали, м астила и замърсени..

публикувано на 03.08.20 в 16:15