Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Веломрежа тръгва от гара "Пионер", Зелен ринг обхваща неизползваните жп линии

Снимка: Гео Калев"По трасето на старата жп линия изграждаме линеен парк с велоалея – това е проектът ни за Зелен ринг, който ще свързва кварталите с големите паркове." Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, която заедно с главния архитект арх. Здравко Здравков и министъра на транспорта Росен Желязков представи проекта.

Първият етап на проекта е от гара „Пионер“ до Висшето транспортно училище в „Слатина“. Така създаваме велосипедни връзки за зала „Арена Армеец“, метрото и велосипедната мрежа на "Борисова градина".

Първият участък започва от гара „Пионер“ до тунела под бул. „Цариградско шосе“, а вторият – от тунела под бул. "Цариградско шосе" до действаща регулация на „Източна тангента“. Общата площ на зеления коридор е 62 хил. кв. м.

Територията в момента е собственост на Националната компания железопътна инфраструктура обяви транспортният министър Росен Желязков.

Целта на проекта е да се използва трасето на излязлата от експлоатация жп линия за развитие на веломрежата на София. От началото на велоалеята в район „Слатина“ до гара „Пионер“ се създават велосипедни връзки за зала „Арена Армеец“, Софийския метрополитен и велосипедната мрежа на Борисовата градина.

Изграждането на велоринга, който да обслужва южните части на гр. София, е предвиден с план-схема на велосипедната мрежа към действащия Общ устройствен план на Столичната община. Дължината на велоалеята е 3152 кв. м, а общата площ на новопредставения зелен коридор е 61965 кв. м.

По трасетата на Зеления ринг ще има детски площадки, места за спорт и пешеходни връзки. Предстои изработването на технически и работен проект, след което ще бъде разгледано и финансирането му.

Изграждането на Зеления ринг на София ще започне с 3-километрова отсечка по старата жп линия от гара "Пионер" до кв. „Слатина“. 

За подробности - чуйте репортажа.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Главен комисар Иван Георгиев

От СДВР обявиха по-строги мерки за дербито в събота

Мерките за предстоящия утре мач между Левски и ЦСКА София ще бъдат много по-стриктни от тези на предходната среща на 7 април, каза на брифинг главен инспектор Иван Георгиев, началник сектор „Масови мероприятия“ при Столична дирекция на вътрешните работи (СДВР). Полицейското присъствие ще бъде забележимо, както в крайните квартали на София, така и в..

публикувано на 26.04.24 в 13:14

Фотографска изложба представя "Изчезналите кина на София"

Фотографска изложба представя "Изчезналите кина на София". Това е най-новият проект на Програмата и L'Europeo. Тя е представена до 27.04.2024 г. в Галерия nOva art space, а от 09.07.2024 г. до 23.07.2024 г. ще бъде изложена в Галерия на открито в градинката пред Народния театър “Иван Вазов”. Пред Радио София Валерий Пощаров, Ваньо Димитров и..

публикувано на 26.04.24 в 12:49

Какво е да си шампион с поезия

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 26.04.24 в 12:12
Служител замерва радиационните нива в зоната на Чернобил, 22 април 2021 г.

38 години от ядрената катастрофа в Чернобил – най-тежката в света

Днес се навършват 38 години от най-тежката ядрена катастрофа в историята. В ранните часове на събота, 26 април 1986 година реактор номер четири в атомната електроцентрала в Чернобил претърпява катастрофална експлозия, изхвърляйки облаци от радиоактивен материал. Жива верига със свещи в Никозия за годишнината от аварията в Чернобил..

публикувано на 26.04.24 в 10:56

Новите тротоари в район "Студентски" - най-предпочитаното място за паркиране

Стажант-репортерът на Радио София Димитър Георгиев попита гражданите на Район "Студентски", в частност от кв. "Дървеница" какво е тяхното мнение за текущите ремонти на тротоарите, има ли недостиг на паркоместа и къде паркират автомобилите. А ето какво беше тяхното мнение:

публикувано на 26.04.24 в 10:11
Ясен Русев

Район "Искър" ще посрещне лятото с нови тротоари

Как се развива инфраструктурата в Район "Искър" и как върви реновирането на тротоарите по заема, който е бил отпуснат от Столична община разказа Ясен Русев, кмет на района. По думите му както навсякъде в столицата подготовката за лятото тече с изграждането на тротоари. "Интересното е, че решихме да подходим малко по-холистично и в момента..

публикувано на 26.04.24 в 09:34

Слънчево с вероятност за превалявания

Атмосферното налягане ще се повиши и ще остане по-високо от средното за април.  Днес времето ще е предимно слънчево. В следобедните часове главно в планинските райони ще се развива купеста облачност, като на отделни места ще превали и прегърми. Вятърът ще е слаб, ориентиран от север. Максималните температури ще бъдат около 16° и 21°, за района..

публикувано на 26.04.24 в 07:15