Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Когато усетиш нуждата да помогнеш и увлечеш съмишленици

За някои хора времето е пари. За други то е безценно, ако е споделено с познати или непознати, които ги е грижа за тях. От безценното си време подаряват група колеги, чиито пътища се преплитат в китен хотел в столицата ни. Всеки от тях помага с каквото може на хора, имащи нужда от подкрепа и внимание.

Юлиана Миланова например редовно чете книги на незрящ съсед. Виктория Дукова два пъти в седмицата извършва покупки за 92-годишна дама, живееща близо до нея. Борис Бекриев дарява дрехи и храна на бездомни хора в квартала му. Вася Асенова готви и почиства редовно къщата на възрастен човек. Мими Цанева се грижи за 30-годишно момче, страдащо от шизофрения. Примерите са много. Историите на хората още повече. Към добрините ги насочва директорът на хотела Светла Иванова, която черпи опит от американска фондация, подкрепяща смислени каузи.

Така вече седем месеца колегите подпомагат живота на възрастните хора и хората с увреждания. Реализирали са множество часове полезна дейност, помагайки на свои възрастни съседи, хора с увреждания и деца в неравностойно положение. Целият екип приема идеята с охота. Чувството да правиш това, което обичаш, и да си в ползва на друг, е несравнимо както за Светла, така и за всички покрай нея:

Според моите наблюдения и това, което колегите споделят, повечето възрастни хора просто имат нужда от внимание, от разговори и реално да се почувстват част от социалния живот, макар че вече са леко встрани. Всички успяха да намерят съседи или познати и всеки полагаше един или два пъти седмично грижи.

Често разхождайки се по улицата, возейки се в градския транспорт или пазарувайки в магазините, се възмущаваме от външния вид на възрастните хора или бавното темпо, с което се предвижват. Истината е, че повечето то тях живеят така заради вниманието, което младите им отделяме. Внимание, което често граничи с нула. Осъзнали този факт и твърдо решени да го променят Светла Иванова и нейните колеги всеки месец отделят от свободното си време, за да бъдат в полза на тези, от които ние често се възмущаваме.

Доброто привлича последователи тогава, когато сме готови да го допуснем до себе си. Добротата не е еднократен акт, а възприятие. Тя е светоусещане, с което или се раждаме, или преживяваме нещо, което да ни насочи към него. С този мироглед живее и Юлияна. Прави каквото смята за редно - за някои е извънредно добро… за нея - нормална човешка реакция.

Че изоставени хора има… е факт неоспорим. Загърбени от близки, годините им в залеза на житейския път, стават трудни и непоносими. Светлина внасят жестове като тези на Светла, Юлияна и техните колеги. Докато хора като тях съществуват, надеждата ще продължи да има.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Стипендията" мотивира деца от домове да постигат целите си

Ново предизвикателство отправя Фондация „Подарете книга“. Всяко едно от децата от детските домове, с които работят от организацията, има възможност да си постави цел от предварително даден списък с идеи и заедно с доброволец да работят за постигането ѝ. Всяко дете, постигнало целта си в срок, ще получи еднократна стипендия от 100 лв.  Тази вечер в..

публикувано на 22.10.20 в 09:06

Започва Седмицата на ООН в България - “Заедно да градим нашето бъдеще”

От днес до 25 октомври ще има поредица от инициативи във връзка със Седмицата на ООН . Организатор на събитието е Дружеството на обединените нации в България. Тази година събитието минава под мотото “ Заедно да градим нашето бъдеще ”. “Инициативата е по случай 75 години от създаването на Организацията на обединените нации . На 24 октомври е приет..

публикувано на 21.10.20 в 18:16

Тревожни сценарии за образователното равнище на ромите

Съществуват няколко клишета по отношение на ромите, свързани с термините - роми, джипси, гюпти. Навсякъде в публичното пространство тези хора са представени под общ знаменател, това води до единна политика и не дава резултат, смята доц. д-р Георги Бърдаров - доктор по география на населението и селищата. Р омите, обаче, са различни групи и..

публикувано на 21.10.20 в 16:58

Невена Басарова: Децата се учат на етикет от примера на родителите

Това, което светът преживява през 2020 година налага пренаписване на правилата за поведение. Първото, което подлежи на ревизия е ръкуването, отбеляза студиото на Радио София Невена Басарова , специалист по по етикет. И обясни вариантите на поздрав, с които хем да сме обезопасени, хем да проличи, че нямаме нищо лично към събеседника при..

публикувано на 21.10.20 в 16:37

Как преодолял Covid-19 дарител на плазма може да спаси трима болни

Съществува доказано ефективен начин за лечение на Covid-19, който се прилага при пациенти в тежко и средно тежко състояние, но той работи само и единствено на принципа на солидарността. Става дума за преливането на кръвна плазма от пациенти, които вече са преболедували и са изградили антитела срещу вируса. Процедурата е изключително..

обновено на 21.10.20 в 15:52
Христо Петров, пенсионер

Разказ от "първи лица" от ядрото на кризата Covid

Изложба, озаглавена "Хора по време на карантина", показва историите на десет човека, намиращи се в ядрото на кризата COVID-19. Сред тях са медицинска сестра от отделение, в което са настанени хора с вируса, начален учител, пилот, загубил работата си. Мястото, на което е разположена изложбата, е оградата на 120-о основно училище "Г. С. Раковски". Тя..

публикувано на 21.10.20 в 15:51

Снежният леопард Никс дойде в София

Столичната зоологическа градина вече разполага с единствения на Балканите много рядък вид от семейство Котки – снежен леопард .  Мъжкият барс, както още наричат този вид, е пристигнал у нас от зоопарка в чешкия град Ихлава. Животното е младо, на възраст 2 години и 5 месеца и се казва Никс . Това е първият снежен леопард, който пристига у нас...

публикувано на 21.10.20 в 15:25