Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Полет към свободата с флайборд и джет

Когато бях дете, мечтата ми беше да летя. Затварях очи и си мислех, как по въздух се отнасям в непознати красиви страни, а за свободата нямаше ограничение. И днес, доста години по-късно, все още понякога се хващам, че мечтая за същото. 

„Летенето е възможно, а чувството е неповторимо“, убеждава ме моята събеседничка Петра, която от години „лети“ с модерната платформа флайборд. Какво представлява той - малка дъска с две дюзи от долната си страна, устройство, с което можем да се носим свободно над воден басейн.

Бордът е свързан към джет, а човекът отгоре сякаш наистина лети върху водните струи. Спортът не е много популярен в България, но въпреки това успяхме да се насладим на неговата грация в рамките на „Воден фест София 2019“, където се запознах с Петра и нейния съотборник Андреас. И двамата са от Кипър. Тя е световен шампион в дисциплината и е „надлетяла“ множество конкуренти във Франция, Русия и САЩ. Кара флайборд от 2012 година, като се е качила едва няколко дни след неговото създаване. Андреас е още ученик, но вече е извоювал титлата „Световен шампион при младежите“.

За първи път двамата гостуват в България, но съвсем без притеснение впечатлиха публиката с невероятни водни трикове и светлинно шоу.
В рамките на водния фест се срещнах и с младия талант Александър Петров от Добрич, който от 8 години се състезава с джет. Той е едва на 17 години, но вече е покорил няколко международни състезания по джет, като се е наредил сред десетте най-добри в категорията си.

Признава, че не е лесно да съчетава училището със страстта си, но желае в бъдеще да продължи да се занимава с джет спорт. Разказва, че дисциплината е джентълменска и въпреки трудните моменти не се отказва да продължи стремглаво напред. Справя се с опасностите и е пристрастен към адреналина. 

Чуйте сами в звуковия файл.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Посрещаме Деня на езиците с изцяло онлайн събития

“Тази година организираме изцяло онлайн събития за Деня на езиците”, казва Десислава Кръстева от Генерална дирекция “Писмени преводи” на Европейската комисия, по повод предстоящия Европейски ден на езиците, който традиционно се отбелязва на 26 септември, а тази година ще бъде обединен и с Международния ден на преводача, който пък се отбелязва на 30..

публикувано на 23.09.20 в 17:37

Два дни забавления и наука на фестивала в София Тех Парк

Теми от бъдещето на медицината, генната редакция, стареенето и биологичните рискове, през големите катаклизми в Космоса, замръзналите луни и гигантските скокове, необходими, за да се превърнем в бипланетарни същества до природния газ, климатичните промени и връзката между наука и изкуство - всичко под формата на близо 80 събития ни очаква по време..

публикувано на 23.09.20 в 16:50

Повече деца с късогледство след дистанционното обучение

След периода на дистанционното обучение у нас, въведено като мярка срещу разпространението на коронавирусната инфекция, се наблюдава тенденция на увеличаване на броя на децата с късогледство, както и значителен скок в диоптрите на децата, които са били с късогледство до този момент, заяви пред Радио София офталмологът д-р Невяна Велева от..

публикувано на 23.09.20 в 15:25

С емоционалния дефицит родителят прави от детето нарцисист

Нарцисизмът е не само явление, което „ходи“ по хората, но и се създава от хората. Това не е болестно състояние, а разстройство на личността , което се формира в семейната среда в ранна детска възраст. Това мнение изрази пред Радио София Десислава Дамянова , експерт от Академия за емоционална интелигентност. Медицински - хората нарциси..

публикувано на 23.09.20 в 13:30

Туризмът се променя според нагласите на хората

Туризмът се променя според нагласите на хората и понякога е толкова странен, колкото са странни и техните предпочитания за релаксиране, казва Свилен Петков - собственик на туристическа агенция и съосновател на туристическа платформа. През пандемията хората проучваха различни възможности за туризъм. Един от интересните отрасли, който нашумя е т.нар...

публикувано на 23.09.20 в 13:30
Мирослав Пашов

Мирослав Пашов: Театър „Българска армия“ навършва 70 години, но духът е млад

Театър „Българска армия“ открива новия си сезон 2020/2021 с празничен дух и жажда за творчество. „Въпреки наложителната нова нормалност, духът е съхранен, театърът се чувства млад, независимо че става на 70 години“, отбеляза пред Радио София директорът Мирослав Пашов. Първото представление тази вечер е хитът сред публиката..

публикувано на 23.09.20 в 11:46

Българските неделни училища в чужбина минават към електронно обучение

Българските неделни училища в чужбина също получават възможността да водят обучение в електронна среда при извънредни обстоятелства, реши правителството. За осигуряване на по-ефективен достъп до обучение, учениците от училищата, които не предлагат електронно обучение, ще могат да се включват в друго неделно училище по електронен път. За това те ще..

публикувано на 23.09.20 в 11:20